Koncerti

Solidni Mando Diao za nespremnu varaždinsku publiku

Solidni Mando Diao za nespremnu varaždinsku publiku

I ove godine, na ulicama Varaždina i oko najveće pozornice bilo je manje ljudi, a i popratni neglazbeni sadržaj je bio znatno slabiji nego u zlatno vrijeme Špancirfesta. S druge strane, Špancir nije izgubio u glazbenom pogledu prvog vikenda - barem što se najveće pozornice tiče. Vrhunac prve večeri bili su švedski indie rockeri Mando Diao širokim masama poznati po radijskom hitu “Dance With Somebody”, prije kojih su nastupili mlada kantautorica Sara Renar nagrađena Porinom i energični zagrebački garage rock duo Gatuzo.

Od prošlog posjeta Hrvatskoj, tri ljeta unazad, bend je izdao dva albuma i ostao bez važnog člana Gustafa Noréna. To je posebno pogodilo bend, izjavio je to poprilično emotivno sinoć Björn Dixgård pred par tisuća ljudi, što starih fanova, što koncertnih izletnika.

Još od uvodne “Amsterdam”, svima je bilo jasno da je bend dobro raspoložen i spreman “zapaliti” Varaždin. Mandići su odsvirali solidan presjek svoje diskografije, ali i predstavili novu “Love Lasts Forever”, snimljenu nakon albuma “Aelite”, čime su zatvorili regularni dio koncerta. Posebno dojmljiva je bila i izvedba potpuno nove “Watch Me Now”, koju je Björn akustično izveo sam na početku bisa (bila je to po meni i najbolja izvedba na koncertu).

Bend je bio vrlo aktivan na pozornici i simpatičan u komunikaciji s publikom na hrvatskom jeziku: nazdravili su, zaželjeli im dobru večer i pitali ih kako su. Cijelo vrijeme Björn i ekipa trudili su se animirati Varaždince okupljene pokraj Starog grada, ali nije im to uspjelo u potpunosti… S “Down In The Past” publika kao da je dobila ono po što je došla, no zato “Gloria” nije dobila “slavu” koju zaslužuje, što je vjerojatno bilo jasno i samom Björnu zbog čega su ponovno odsvirali tu pjesmu. Čak i “Dance With Somebody”, odsvirana za kraj bisa, nije bila toliko upečatljiva koliko se očekivalo (možda zbog falševa u samoj izvedbi, možda zbog publike koja nije znala uzvratiti), ali bio je to najzabavniji dio koncerta i vjerujem da je Mando Diao prenio publici svoju “najmudriju lekciju”.

Bio je to sasvim solidan koncert, ali ne više od toga. Mando Diao je u osjetljivom razdoblju i pred prekretnicom svog glazbenog stvaralaštva (što se dobro čuje na posljednjem albumu), no dobro se drže i s jednim originalnim članom manje i definitivno još uvijek imaju vatre u sebi.

Špancirfest je ove godine krenuo s alternativnijim zvukom što je vjerojatno razlog slabije posjećenosti pozornice podno slavne Tvrđave. Nekim drugim novinarima prepuštamo otkrivanje razloga očigledno slabijeg neglazbenog sadržaja koji je na ulice Varaždina izmamio dosad najmanji broj ljudi prvog dana Špancira...