Koncerti

Sara Renar + Luce @ Tvornica kulture

Sara Renar + Luce @ Tvornica kulture

[caption id="attachment_3813" align="aligncenter" width="547"]Sara Renar © Ivan Gari Suvalj Sara Renar © Ivan Gari Suvalj[/caption]

Sara Renar obilježila početak jeseni

 

Prvi jesenji petak, osim pravog ranojesenjeg vremena, u zagrebačku Tvornicu kulture donio je i koncertnu promociju EP-ja Jesen kantautorice Sare Renar. O njenoj rastućoj popularnosti svjedoči prepuni Mali pogon Tvornice u kojem je bilo vrlo lako zaboraviti na jesenje temperature.

[caption id="attachment_3815" align="alignleft" width="300"]Luce i Vinko Ergotić © Ivan Gari Suvalj Luce i Vinko Ergotić © Ivan Gari Suvalj[/caption]

Sigurno je dio publike privukla i njena vršnjakinja, Lucija Ćustić – Luce, koja je (tek) nedavno započela stvarati solističku karijeru, i koja je Sari nastupila kao predizvođačica. U tome joj je pomogao kolega iz benda Nellcote, Vinko Ergotić, koji joj je bio gitaristička i vokalna pratnja. Luce je pažnju na sebe skrenula ovoga proljeća kada je objavila svoj prvi singl, „Možda mi“, koji je do sada na YouTubeu pregledan preko 50,000 puta. Nimalo loša brojka za jedan debi kojim je i otvorila sinoćnji koncert. Kako ipak za sada, kako je i sama istaknula, nema dovoljno vlastitih pjesama, Luce je publici sinoć na slušanje ponudila i neke obrade kao što su „O jednoj mladosti“ Josipe Lisac, „On je moj bol“ Meri Cetinić i „Zato te volim, volim, volim“ Gorana Bareta. Usudim se reći da je svojim moćnim i jasnim altom čak prešišala originale, bez obzira na to što se tu i tamo „poskliznula“ radi treme. Nije lako prvi puta stati na pozornicu kao solo izvođač pred krcatom Tvornicom, no to joj je možda i dobro iskustvo za nastup na Runjićevim večerima koji joj slijedi idućeg vikenda. Luce je izvela i dvije nove pjesme, od kojih je jednu napisao Aljoša Šerić iz Pavela, dok je druga nastala u suradnji s već spomenutim Vinkom Ergotićem i koju je najavila kao drugi singl. Sudeći po sinoćnjoj izvedbi, Luce bi uskoro mogla imati i drugi hit, a ona je sama pravo osvježenje na sceni kojoj ipak malo nedostaje jakih altova.

[caption id="attachment_3817" align="alignright" width="200"]Sara Renar © Ivan Gari Suvalj Sara Renar © Ivan Gari Suvalj[/caption]

Atmosferu jeseni donio je početak nastupa Sare Renar s pomalo floydovskim instrumentalom „Post sezona“ baziranom na kombinaciji elektronike i „živih“ instrumenata, a koji se nalazi na Sarinom novom EP-ju. Ta kombinacija se, uz variranje dominacije jednog nad drugim elementom, proteže i kroz cijeli EP, pa i kroz osvježene aranžmane pjesama s albuma Djeca koje su publici već prilično dobro poznate, poput „U velikom stilu“, „Bok“, „Altruizam“, i „Djeca“. Posebno je dojmljiva bila „bendovska“ izvedba „Jeseni“. Bez obzira na krivi početak radi prebrzog tempa, Sara je to brzo popravila i naslovnu pjesmu svog prvog EP-ja izvela besprijekorno. Vjerojatno nije jednostavno, pogotovo uz tremu, upravljati looperom. Čini se da to i inače zahtijeva ili maksimalnu koncentraciju ili mnogo, mnogo vježbe. Pa ipak, Sari to ide sve bolje i čini se da je upravo njeno držanje koraka s napretkom tehnologije u izvedbi, te uz kombinaciju s bendom koji čine Zdeslav Klarić (klavijature), Anže Kristan (bubnjevi) i Luka Geček (gitara), našla pravu formulu za razvoj svojeg glazbenog stila.

Naravno, na repertoaru su se našle i pjesme s novog studijskog uratka. „Ljubav“, na kojoj joj se Sari na albumu pridružuje Barbara Munjas iz rovinjskog benda Barbari, nije ništa manje dobro zvučala uživo i bez Barbare, zahvaljujući prethodno spomenutom looperu. Na „Razmaku“ se, pak, Sara odmiče od dosadašnje prakse pisanja pjesama isključivo na hrvatskom jeziku te se okreće engleskom, koji je zapravo prvi jezik koji je naučila.

Ono što je narušilo ukupnu sliku Sarinog nastupa je – loš zvuk. Nije sasvim jasno je li to do samog benda ili do ton majstora, no instrumenti su naprosto gušili njezin vokal. Već je poznato da Sara ne koristi uvijek puninu svojih pjevačkih sposobnosti kako bi ostavila dojam, pogotovo onih vezanih za dinamiku zvuka, već povećava decibele tek kada sama pjesma to traži, a inače je njen glas prilično suptilan. Upravo ta suptilnost koja je bitna za Sarinu izvedbu i interpretaciju, a kojom pojačava sugestivnost po sistemu „manje je više“, u lošim tonskim uvjetima kakvi su bili sinoć naprosto ne dolazi do izražaja. To je velika šteta jer se nije radilo o makar kakvom koncertu, već o koncertnoj promociji novog diskografskog izdanja. Uz to, neki kao da su na koncert došli više radi druženja, a manje radi glazbe, pa je njihovo konstantno ćakulanje dodatno umanjilo dojam.

No, bez obzira na tehnička „štucanja“, Sara je i ovim nastupom, kao i novim EP-jem, još dublje urezala svoj trag na našoj glazbenoj sceni.

Tekst: Ana Hotko

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."