Koncerti

Ljetna večer na Griču uz Rundek Cargo Trio

Ljetna večer na Griču uz Rundek Cargo Trio

Topla ljetna večer, sunce polako zalazi, a na nebu se naziru zvijezde, u daljini se čuje glazba, sretni ljudi ozarenih lica… To nije uvodna špica nekog romantičnog filma, nego ugođaj koji je sinoć vladao na Platou Gradec dok se iščekivao koncert jednog od osnivača hrvatskog novog vala, Darka Rundeka.

Glazba u pozadini bio je zagrebački sastav Porto Morto, koji me pri dolasku na koncert dočekao u atriju Klovićevih dvora i čija nas je pomalo funky psihodelija zabavljala do nešto sitno nakon 21h. Nakon mlađahne ekipe u dvorima, na prostoru Platoa Gradec željno se čekala pojava Rundek Cargo Tria, ali čekanje je potrajalo gotovo 45min, što je ujedno i moja jedina zamjerka jučerašnjem koncertu. Toliko kašnjenja nije profesionalno, a nije ni korektno prema publici u kojoj je bilo i roditelja s malom djecom, a i penzionera, a upravo su oni, usput rečeno, popunili prve redove.

Foto: Rundek Cargo Trio © Vedran MetelkoFoto: Rundek Cargo Trio © Vedran Metelko

No dobro, oko 21:45h Rundek Cargo Trio dočekan je velikim pljeskom i zvižducima, a nakon kratkog pozdrava i predstavljanja, bilo je vrijeme za početak večeri kojom se obilježavao prvi rođendan albuma "Mostovi", a ujedno i posljednji ovogodišnji koncert ovog trojca u Hrvatskoj. Dobro raspololoženi Cargo Trio u nastup nas je uveo pjesmom "Tranzit", nakon čega su slijedile "Džaba", vjerojatno inspirirana našom realnošću, romantična "Vidova" s posvetom mladom muškarcu kad je imao "minus devet godina", "Indijska" egzotičnog prizvuka i "Don Juan", jedna od zapaženijih stvari s albuma "Mostovi".

Smirenu i laganu atmosferu Trio je prekinuo bezvremenskim hitovima, počevši sa "Ruke", čiji je prve tonove popratio složni "aaawwwwww" od petstotinjak okupljenih, "Uzalud pitaš" i "Makedo". Upravo je na tim starijim pjesmama Rundekov tim pokazao sva svoja glazbena umijeća i znanja - gospođa Isabel Catala unatoč godinama sad žestinom, sad nježnošću dodiruje svoju violinu i pokazuje svu raskoš njenog zvuka, Dušan Vranić – Duco oduševljavao nas je na mnoštvu instrumenata (klavijature, harmonika, bubnjevi…), a ujedno se pokazao i odličnim zabavljačem još boljeg glasa.

Foto: Rundek Cargo Trio © Vedran MetelkoFoto: Rundek Cargo Trio © Vedran Metelko

A Darko Rundek? Njegova karizma i glas kao da ne stare, njegove su pjesme bezvremenske, a atmosfera koju one tvore vodi nas u neke druge svjetove. Tiho smo pjevušili uz melankolične "Sanjala si da si sretna" i "Zagrebačka magla", nakon kojih je bilo vrijeme za kratku pauzu za cigaretu, kako kaže Darko, da se pozornica ne bi zapalila od zaboravljenih opušaka. Nakon kratkog predaha, vidno raspoloženi Rundek Cargo Trio je ponovno zaposjeo pozornicu i odsvirao set pjesama utemeljen na slavljeničkim "Mostovima", prošaran Haustorovom "Bi mogo da mogu" i za sam kraj, neizostavnom i svima dragom "Apokalipso", tijekom čije se čitava publika na Rundekov zahtjev digla na noge i plesom, kao u Pepeljugi, dočekala ponoć.

Foto: Rundek Cargo Trio © Vedran MetelkoFoto: Rundek Cargo Trio © Vedran Metelko

Bio je to jedan predivan, smiren koncert, popraćen odlično raspoloženim izvođačima, a i publikom. Više od dva sata uživali smo u dobro poznatim i dragim pjesmama, kao i onima koje će to tek postati, a Rundek, Isabel i Duco još su jednom pokazali da vrhunska glazba može trajati vječno.

I za sam kraj, osjećaje nakon koncerta možda je najprikladnije izraziti upravo pjesmom "Mostovi":

"Kad ste izašli na sljedećoj stanici u vagonu je zavladala kratka tišina, al' još uvijek puno zahvalnosti u nama ima".

POPIS PJESAMA
Tranzit
Džaba
Vidova
Indijska
Don Juan
Ruke
Uzalud pitas
Makedo
Sanjala si da si sretna
Zagrebačka magla
Hiawatha
Bi mogo da mogu
Mostovi
Ne zaboravi me
Ay Carmela
Ima ih
Clouds
Apokalipso 

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.