Specijal

"Nepoznata iz Seine" - predstava i koncert kao trijumf umjetnosti

''Nepoznata iz Seine'' drama je autora Ódóna von Horvátha napisana 1933. godine, a donosi priču o nepoznatoj djevojci koja je pronađena mrtva u pariškoj rijeci Seini, čiji je zagonetni osmijeh postao jednim od najprepoznatljivijih motiva u povijesti umjetnosti.

''Nepoznata iz Seine'' predstava je u režiji mlade redateljice Rajne Racz čija se pretpremijera održala 3. studenog 2020. u Teatru &TD. Ali, osim što je drama, i osim što je predstava, ''Nepoznata iz Seine'' koncert je Porta Morta. Naime, redateljica je odlučila hrabro iskoračiti iz okvira obične predstave, pa je ovu tragikomediju obilježio i Portov nastup, koji su, osim što su imali veliku ulogu u predstavi, izvodili i svoje autorske pjesme.

U glavnim su ulogama Judita Franković Brdar, Marin Klišmanić, Robert Španić i Gloria Dubelj. Osim sjajne glumačke postave, na scenografiji, kostimografiji, vizualnom identitetu i ostalim zakulisnim čarolijama radila je cijela četa moćnih žena čiji se utjecaj kroz predstavu snažno osjeća. Porto Morto oprostio se od crnih dolčevita i uskočio u narančaste kombinezone te postao glazbenom kulisom ove posebne kazališne predstave koja tematizira ljude s ruba društva i na rubu egzistencije, ljude koje svakodnevno susrećemo i kakvi su posvuda oko nas, a za koje društvo uvijek nađe način da ih ismije i osudi. Beskućnici, prosjaci, pljačkaši, (samo)ubojice – sveprisutna pojava velegrada u čijem se društvu ne snalaze. Ljudi kojima nikad ništa ne uspijeva, nalaze se ,,na putu za nigdje'', a u njihovom svijetu vladaju nasilje i strah.

Ovaj su put prikazani u iznimno dobroj kombinaciji glume i glazbe, vrlo spretno estetski uklopljene, a njihove su priče još više približene publici. Pjesma ''Bijeg'' poslužila je kao savršen uvod u priču o ''Nepoznatoj'', koja ,,pleše bez imena''. Dva su ženska lika, Irene, vlasnica trgovine koja se lomi između dvaju muškaraca, Alberta, koji živi u stanu od 14 kvadrata i zaokupljen je mračnim mislima o samoubojstvu, i Ernesta, koji predstavlja ,,sigurniju opciju'', te ''Nepoznata'', koja predstavlja tragičnu junakinju. Nakon što se Ernest obračuna s Albertom i poruči mu da bi bilo najbolje da počini samoubojstvo, Albert nailazi na ''Nepoznatu'' koja postaje njegovim anđelom čuvarom i spašava ga od zatvora, ali i strašnog čina samoubojstva. Kasnije se događa niz tragičnih događaja, od pljačke i ubojstva do, naposljetku – samoubojstva. Likove dublje upoznajemo kroz razgovore s njihovom sviješću, odnosno bendom. Naime, bend je čitavo vrijeme bio prisutan na pozornici, a osim što je dočarao zvukove velegrada i tako nas odveo u poseban ambijent, predstavljao je svijest likova, njihove često kaotične, iracionalne i mračne misli, ali na jedan vrlo dovitljiv način, s brojnim doskočicama čime je priči dodan komičan element.

Ironičnim odgovorima benda razbijena je estetika mračne melankolije koju nosi ova priča, a glazbom je oživljen cijeli jedan svijet. Prkosni, drski i zajedljivi – i dokazali su da, osim pjevanja i sviranja, mogu i znaju glumiti. Njihove su pjesme na jedan način poslužile i kao zamjena za tipičnog pripovjedača, što možemo vidjeti u maničnim scenama likova te u situacijama koje im se čine bezizlaznima, a glazbom se sve dodatno naglašava, i ističe se činjenica koliko ,,život nije fer''. Dečki su izveli i neke još neobjavljene pjesme, a novi se materijal čini dosta mračnijim od prijašnjega. Ovo je jedna nova, melankoličnija dimenzija Porta, ali i dokaz koliko je umjetnost kompleksna i ispreletena, dokaz da uvijek jedna inspirira i pokreće drugu i da su gotovo nerazdružive. Svojom su glazbom svaku scenu učinili intenzivnijom i tako gledateljima dopustili da likove i situacije dožive na višoj i osobnijoj razini.

Kao što je kritičarka Rita Felski rekla: Estetsko iskustvo kristalizira svijest o sudjelovanju u široj zajednici. - osim što je ovo jedna od rijetkih prilika za takvo iskustvo u ova ,,čudna vremena'', simultano nas osvješćuje i podsjeća da nas naši individualni problemi ne izdvajaju toliko iz zajednice, već su problemom jedne šire i kompleksnije. ''Nepoznata iz Seine'' uistinu je svježe, kreativno i inteligentno djelo. Gromoglasnim pljeskom pozdravljeni su glumci, pa bend, pa glumci i bend. Rekla bih vam još da nikako ne propustite ovu predstavu jer se prikazuje do subote, ali već je rasprodana. Umjetnost pobjeđuje. I, gotovo!