Koncerti

Snažna Shirley i Garbage rasplamsali vatru u našim srcima!

Snažna Shirley i Garbage rasplamsali vatru u našim srcima!

Garbage je sinoć u potpunosti opravdao svoj kultni status jednog od najdugovječnijeg alternativnog rock benda i razvalio pozornicu.

Bilo je i vrijeme da konačno navrate u Hrvatsku, a oni koji su sinoć upili barem djelić njihove energije, sigurno su otišli kući sretni. Zahvaljujući svojoj dobroj volji i pozitivi, neprekidno praše već otprilike 25 godina, a mi smo sinoć imali čast postati sretnici koji su ih uspjeli doživjeti. Stari fanovi vrlo su očito zadovoljni i ispunjeni sinoćnjim koncertom, a sigurno su razdrmali i slušatelje nešto drugačijeg đira. Horde ljudi konstantno su se približavale Main Stageu sa svih strana, a najviše iz smjera ulaza, još i za vrijeme trajanja koncerta.

foto: Garbage, credit: Ivan Peček

Prekrasna Shirley Manson dominirala je pozornicom i niti jednog trenutka nije bila statična kao ni ostatak benda. Od početka je divljala i plesala po cijelom stageu, a svaka njezina izgovorena rečenica odisala je njenim specifičnim karizmatičnim, smirujućim, a istovremeno vrlo buntovnim i snažnim, duhom. Tako se već na samom početku, kada je nakon treće pjesme pozdravila publiku, dalo naslutiti kako je, bez obzira na njihovu svjetsku slavu, zaista još uvijek riječ o vrlo prizemljenom bendu.

foto: Garbage, credit: Ivan Peček

Shirley je pozdravila publiku i napomenula kako joj je žao što nije naučila pozdrav na hrvatskome jeziku uz šaljivi komentar da tu više ne može ništa zato što je imbecil, te predstavila Garbage onima koji nisu čuli za njih. Tada se već dalo naslutiti kako Shirley uistinu jeste jedna sasvim normalna skromna osoba, potpuna suprotnost frontmena The Hivesa koji je na prvom danu INmusica svojim zamarajućim egom postigao upravo suprotan efekt kod publike.

foto: Garbage, credit: Ivan Peček

Točno sat i pol predviđenog vremena za Garbage prošlo je u trenutku uz njihovo neprekidno nabrijavanje. Shirleyin vrlo karakterističan, moćan i osebujan alt zbog kojeg je vrlo popularna bio je gušt konačno čuti uživo, kao i ostatak benda koji ju je vjerno pratio. Ova ekipa je u rasponu godina od 52 do 68, ali to ih ni najmanje ne zaustavlja da i dalje jednako divljaju. Tako je i Shirley svojevremeno izjavila u jednom od intervjua kako ne razumije zašto bi se opterećivala godinama kad i dalje može raditi sve što je mogla i s 20. Iliti, sve je u glavi.

Žestoku silinu velikana rocka 90ih baš je bilo krasno doživjeti i takvom nečem ne možemo prisustvovati baš bilo kad. Zbog alternativnih elemenata industriala, grungea i elektronke, i osjećaj je s vremena na vrijeme bio kao da smo u 90-ima. Neki od hitova kojima su nas obradovali su Temptation Waits, Why Do You Love Me, Empty, Stupid Girl, Control... Drago nam je da su i dalje nezaustavljivi jer su jedni od rijetkih alternativaca koji su poživjeli toliko dugo.

foto: Garbage, credit: Ivan Peček

I sama Shirley napomenula je kako je pravo čudo što su još uvijek živi pored mase mlađih bendova koji konstantno niču na internetu i da su jako zahvalni fanovima na tome. Dokazali su kako je njihov recept djelotvoran, ali i jednostavan: raditi glazbu iz ljubavi, ostati prizemljen i normalan, i ne odustajati od svoje osobnosti i stila.

Pred sam kraj, Shirley, ujedno poznata i kao aktivistkinja i feministkinja, podržala je LGBTQ zajednicu uz pjesmu Cherry Lips (Go Baby Go!), te odlučno i glasno obranila slobodu izbora i ljubav bilo kakve vrste što je publika popratila ogromnim pljeskom i ovacijama. Krasna žena. Garbage se oprostio od publike Shirleyinim riječima “Thank you so much you beautiful creatures! We love you so much!”. A mi ćemo im jednostavno odgovoriti s “Hvala što još živite i ostanite svoji zauvijek!”.