Koncerti

The Hives na INmusicu – najbolji live bend na svijetu! Ili?

The Hives na INmusicu – najbolji live bend na svijetu! Ili?

“So did you miss me boys and girls? “ - pitaju se The Hives u novoj pjesmi “I'm Alive” čiji stihovi su se sinoć orili Jarunom. Ako je suditi prema broju okupljenih ispred INmusicovog Main stagea, žestoki Šveđani nedostajali su mnogima, a jesu li opravdali svoju reputaciju jednog od najboljeg live benda na svijetu? Teško...

Garage rock senzacija u Hrvatskoj je prvi i posljednji put do sada gostovala, sada već davne, 2005. godine na Dan MTV Adrije kojim se simultano u Zagrebu i Ljubljani obilježavao početak emitiranja danas nepostojećeg TV kanala. The Hives su tog 10. rujna nastupili i u Zagreb i u Ljubljani, s tim da je zagrebački koncert bio održan popodne, za headlinerski nastup u neobično vrijeme jer je švedska karavana trebala stići i na drugi koncert u susjednu nam Sloveniju. Iako je Šalata bila poluprazna, ta svirka ostala je zapamćena kao fantastična glazbena energetska bomba. Jučer ih je na Jarunu dočekao  potpuno drugačiji prizor; gotovo ispunjena livada ispred glavne pozornice INmusic festivala i odličan koheadlinerski termin u 20 sati i 45 minuta.

foto: The Hives, credit: Vilim Hlušička

Gospoda u elegantnim bijelim odijelima dominantno su zauzela raskošnu pozornicu i od samog starta izmjenjivali neke od svojih najvećih hitova kojima su početkom milenija zavladali svjetskim radio postajama. Izrazito samouvjereni frontmen Per Pelle Almqvist, poznatiji pod imenom Howlin' Pelle, između pjesama održavao je konstantnu komunikaciju s publikom tražeći da što entuzijastičnije sudjeluje u koncertu.

>foto: The Hives, credit: Vilim Hlušička


Njegov pristup je izazvao svojevrsni kontraefekt. Na trenutke se doimalo da se bend koji je prozvan najboljim live bendom na svijetu, isforsirano pokušava opravdati (ili dokazati) tu reputaciju čudno nabrijanim/patronizirajućim huškanjima publike koja se sasvim solidno zabavljala na to da se moraju još bolje zabavljati i kliktati jer imaju čast što se pred njima ukazao najbolji bend u kozmosu. Mnogo frontmena se tako "igra" s publikom i na taj način ju dodatno "nabrije", ali izvedeno bez malo stila odaje dojam arogancije.


Njihovi najveći hitovi poput Walk Idiot Walk, Tick Tick Boom, Hate To Say I Told You So, Main Offender, Come On izvedeni su korektno, ali iz nekog razloga, energija koju te pjesme posjeduju nije uživo eksplodirala na način na koji bi se to očekivalo. To je primjerice pošlo za rukom žanrovski srodnim Kasabianima koji su prije dvije godine “razvalili” INmusic festival i zasjenili “top billed” headlinere Arcade Fire i Kings of Leon. Svi potrebni sastojci su bili tu, ali su The Hives čitajući recept promašili mjericu i rezultat nije bio “za prste polizat”.

The Hives su sinoć odradili zadovoljavajuću svirku. Daleko su od najboljeg live benda na svijetu, ali njihove fanove, koji su ih čekali posljednjih 15 godina, te ostatak dobro raspoložene publike to nije spriječilo da se odlično zabavi. Kad bi The Hives u budućnosti veći fokus stavili na stvaranje energične glazbene magije koju su primjerice prije njih na World Stageu maestralno kreirali Skindred, a manje uvjeravali sebe i publiku da ista postoji, cjelokupni dojam bi bio puno, puno bolji.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja