Koncerti

Neno Belan & Fiumensi u Maloj dvorani Doma sportova: Noć za ljubav i urnebes

photo: Neno Belan, credit: Bruno Gajski

Neno Belan & Fiumensi u Maloj dvorani Doma sportova: Noć za ljubav i urnebes

Neno Belan & Fiumensi u subotu 11.02. u maloj dvorani Doma sportova održali su koncert za pamćenje u trajanju od nevjerojatnih 3 sata i 40 minuta. Publika se zaista sastojala od različitih generacija – od ekipe koja je slušala Đavole u osamdesetima do njihovih klinaca koje su sada držali na ramenima. Sinoć je Neno u prepunoj Maloj dvorani, osim slavljenja ljubavi na tradicionalnom valentinovskom koncertu, proslavio i 25 godina zajedničkog glazbenog stvaralaštva s Fiumensima.

Koncert je bio podijeljen u dva dijela. U prvom akustičnom dijelu pod nazivom „Mediteranski orkestar“ Neno nas je s orkestrom u pozadini podsjetio na nostalgične balade s mirisom mora, dok je u drugom električnom dijelu pod nazivom „Rock galama“ zasvirao nešto brže plesnije melodije. Možda na prvi pogled predug koncert Neno je „razbio“ s brojnim gostima i na taj način ovo cjelovečernje druženje s bezvremenskim hitovima učinio nezaboravnim iskustvom.

Točno u 20.30h Neno je sa svojim Fiumensima izašao na pozornicu i otvorio s novom skladbom Na cvitnu nedilju, nakon čega se vratio na ljubavne klasike i publiku odmah na početku bacio u delirij s Dani ljubavi i  Pričaj mi o ljubavi. Prva gošća bila je Elena Stella koja je na talijanskom otpjevala Bambinu da bi potom zajedno izveli nedavno osvježenu Samba i ti. Prvi od mnogo vrhunaca publika je doživjela na Vino noći koju je cijela dvorana pjevala u sav glas. I taman kad sam pomislio da bolje ne može uslijedila je Dotakni me usnama, a na Ponoćna zvona – osobno najdražu – tribine su upalile lampice na mobitelima i stvorile jednu neponovljivu romantičnu atmosferu. Sljedeći gost bio je Jakša Jordes koji je nam je priuštio nezaboravan klasik Daleke obale – Noć je prekrasna. Potom im se na stageu pridružila klapa Stine s kojom je Neno izveo pjesmu Zaboravi za koju je naveo kako ju ne izvodi često. S Dugim toplim ljutom u 22.15h završio je prvi dio koncerta te je uslijedila zaista kratka pauza od tek 5 minuta.

Drugi dio koncerta plesnijeg karaktera Neno je otvorio s Rock galamom na koju je zasigurno svatko zacupkao. Dok smo plesali na Kavvanu, Ivonu i Jagodu i čokoladu Neno je pokazao kako mu nisu strani niti ska, regge ni latino ritmovi, a našao se tu i funky hit Dine Dvornika Ella e. Ugodno iznenađenje je bio i Davor Gobac koji je otpjevao Stojin na kantunu prije nego što je nas je počastio s velikim hitom  Psihića – Fridom. Pred kraj koncerta Neno je odao počast i nedavno preminulom prijatelju Massimu sa Zar više nema nas, da bi nas nakon više od tri sata svirke upitao jesmo li se umorili? No nije još bio kraj. Za bis je ostavio dva hita Đavola – Điri điri i Ostani uz mene. Nakon zadnje stvari, odnosno nakon 3 sata i 40 minuta svirke, odmah su upaljena svjetla, valjda da ne bi došlo do drugog bisa. Mislim da bi i Neno i publika imali snage za još jedan hit iz nekih ljepših i mirnijih vremena, no na kraju je obećao rendezvous za dvije godine u Areni.

Zapravo mi je teško dočarati pozitivnu atmosferu koju je Neno Belan stvorio sinoć i kako je zaista bilo sjajno osjetiti sreću i zadovoljstvo koje su vladale dvoranom i (barem na nekoliko sati) ujedinile toliko mnoštvo ljudi. Svojim valentinovskim koncertom – ili da kažem festivalom ljubavi – Neno i Fiumensi razveselili su publiku kao što malo koji izvođač danas može i bez ustručavanja mogu reći da sam kao rijetko kada u životu tako veseo i poletan pošao kući.