Koncerti

Mylets, Ha Det Bra i And So I Watch You From Afar na ŽednoUho festivalu

Mylets, Ha Det Bra i And So I Watch You From Afar na ŽednoUho festivalu

Drugi dan festivala Žedno Uho ugostio je izuzetno zanimljive i kvalitetne izvođače Mylets, Ha Det Bra i And So I Watch You From Afar koji su običnu večer pretvorili u veličanstveni događaj vrijedan svake kune.

Kompletan događaj od početka do kraja dodatno je držao na vrhu odličan razglas koji je savršeno naglasio genijalnost bendova. Baš kakav bi trebao biti svugdje, uvijek i zauvijek.

Prvi na redu bio je Mylets, one man solo projekt Henryja Kohena. Veliku dinamičnost i punoću zvuka prezentira kroz drum machine i nizanje rotirajućih loopova koji daju osjećaj kao da to nije kreirano od jedne osobe. Žestoke rifove upotpunjuje melodičnim fill inovima gitarskih solo dionica koje iznenada prekida vokalnim dionicama. Kombinacija math rocka i noise popa upakiranih u post rock i metal rifove. Izuzetno dinamičan nastup koji je u nekim trenucima izgledao kao ples s pedalama, privukao je trećinu prisutnih u dvoranu.

Nedavno je izdao hvaljen album Arizona kojeg prezentira na ovoj turneji s And So I Watch You From Afar.

Slijedio je psihotičan i moćan nastup hrvatskog benda Ha Det Bra. Počeci zagrebačkog noise-rock / hardcore-punk benda sežu u, sada već daleku, 1992. godinu. Do 1996. su imali već nekoliko izdanja i veliki broj poklonika, a s radom su prestali 1998. godine, kada su članovi benda počeli graditi karijere u bendovima kao što su Gone Bald i Analena. Povremeno su se okupljali na koncertima posvećenima prerano preminulom prijatelju Ivici Baričeviću-Bari, a nakon jednog takvog nastupa 2012., odlučili su se ponovno aktivirati koncertno i diskografski. Nedavno su objavili novi album Societea For Two za Geenger Records. Prljave, bučne i energične rifove kombiniraju s teatralnim nastupom u kojem pjevač uletava u publiku te psihotično skače i doslovno gmiže po podiju.

Nastup kojeg je velika većina ljudi zapravo došla pogledati bio je nastup post-rock benda iz Belfasta – And So I Watch You From Afar. Koncert su otvorili s pjesmama “Run Home” i “Wasps” s najnovijeg albuma Heirs. Taman kada se dvorana ugodno popunila i dobro zagrijala, odsvirali su odličnu live verziju pjesmama “Beautiful Universe Master Champion / Gang” koja je publiku rasplesala, opustila i uvela ih u jako ugodno iskustvo. Savršena uskađenost, točnost i dinamičnost koju manifestiraju pomoću instrumenta, efekata i glasova po principu repeticije izmamila je veliko oduševljenje zagrebačke publike. Glavna snaga benda zapravo je kompleksan aranžman koji iz izuzetno tihih dionica prelazi u glasni i atmosferični post rock. U nešto više od sat vremena svirke, šaltali su pjesme sa svih albuma.

Zaluđena publika odličnim performansom vratila ih je na jedan kvalitetan bis u kojem su odsvirali čak četiri pjesme “Eunoia”, “Big Thinks Do Remarkable”, “Set Guitars to Kill”, “The Voiceless” i time se oprostili od zagrebačke publike.