Koncerti

Mr. Albino pobjednik 19. HGF demo festa

Mr. Albino pobjednik 19. HGF demo festa

U petak je u Zaboku održano finale HGF demo festa, najdugovječnijeg domaćeg festivala demo bendova. Među više od 150 prijavljenih, tijekom izlučnih večeri održanih u klubovima diljem Hrvatske, izabrano je šest finalista od kojih je jednog odabrala publika putem Facebooka.

S obzirom na to da pobjednik dobiva 20.000 kuna vrijednu glazbenu opremu, mogućnost nastupa na mnogim festivalima u Hrvatskoj i regiji (Gitarijada u Zaječaru i u Zadru, Bedemfest u Nikšiću, Rock Marinfest u Vinkovcima, itd.), te odlazi na mini turneju u Švedsku i Veliku Britaniju, bendovi su u finalu dali sve od sebe.

Prvi je nastupio zadarski Epilog koji je nastao krajem 2012. godine, a sastoji se od članova bendova Alergija, Jelly Belly i Postolar Tripper. „Gitarist Tome i ja smo počeli s pričom. Znamo se jako dugo, ali smo tek nakon deset, petnaest godina poznanstva sjeli svirati. Krenuli smo skupa raditi i to je samo eksplodiralo, samo su stvari jedna za drugom išle, kao da zajedno sviramo cijeli život“, rekao je pjevač benda Dejan Marcikić. Trenutno snimaju prvi album, no ne onoliko brzo koliko bi htjeli. „Kilavi smo malo zbog posla i obitelji, ali dobro je. Vidjet ćemo hoćemo li ga izdavati preko nekoga ili sami. Možda i ovaj HGF otvori neka vrata. Vidim ovdje dosta mladih i to je gušt vidjeti. Super je što se to događa u Hrvatskoj, što se rock opet vraća na velika vrata“, zaključio je.

Nakon njih publici se predstavio čakovečki trio Wind Stain koji postoji tek 10 mjeseci, a posebno se isticao zbog 16-godišnjeg bubnjara, Jošue Smrtića. „Mijenjali smo postavu i promišljali o tome da dodamo još jednog gitarista i klavijaturista. Na kraju smo Dinovog [gitarist benda, op. a.] mlađeg brata uveli u bend kao bubnjara. Ispostavilo se da taj mali rastura“, rekao je pjevač Dorian Srnec. Wind Stain su požurili snimiti dva demo singla samo radi HGF-a, ali već imaju spremnih više od 20 pjesama i samo čekaju priliku da uđu u studio. Pjesme pišu i na hrvatskom i na engleskom jeziku. „Na engleskom pišemo jer je pristupačniji, ali na hrvatskom se ipak mogu više izraziti“, rekao je.

Treći na redu bio je energični post hardcore bend iz Umaga, Meant To Be. „Cilj benda je reći ljudima da svatko može s dovoljno truda, a o tome su nam i tekstovi“, rekao je pjevač Alen Hodović koji je svjestan da, s obzirom na žanr koji sviraju, u Hrvatskoj nemaju budućnost te otpočetka ciljaju na vanjsko tržište. „U Hrvatskoj sve što nema malo balkanskog štiha – ne prolazi. Svaka čast HGF-u, organizaciji i svima koji su pripomogli ovom eventu jer je to možda jedini event koji ne gleda neki preveliki profit ili uopće ne gleda profit“, rekao je. Meant To Be je krajem prošle godine objavio EP Veni, Vidi, Vici koji je producirao frontmen umaškog benda Manntra, Marko Matijević Sekul. „Nismo toliko dobri muzičari. Mi imamo tu neku energiju, izbacujemo bijes i razočaranje jer u Hrvatskoj mlad čovjek nema priliku uspjeti. Marko je baš tu energiju preusmjerio, s producentske strane, na taj EP koji smo snimali svi zajedno u jednoj prostoriji, kao jazz bend. Ima greškica, ali to je čar muzike. Nekada su ljudi, po nama, više cijenili muziku nego danas baš iz tih razloga“, zaključio je.

Četvrti su se publici predstavili vukovarski indie rock/electro duo Das Rage. Ana Bučko (vokal, sintesajzer) i Zoran Filko (gitara) godinama su zajedno svirali u različitim bendovima, a sredinom prošle godine odlučili su pokrenuti zajednički projekt i eksperimentirati s glazbom. Prvi album izašao im je prije nekoliko dana, a snimali su ga u studiju Kramasonik u Zagrebu kod producenta Hrvoja Nikšića. „Odlučili smo da želimo ostati neovisni, barem za sada. Nekako smo skupili pare za album, a dobili smo pomoć i od Grada Vukovara. Eventualno bismo voljeli naći nekog promotora. To bi nam trebalo, ali izdavač ne“, rekao je Zoran Filko koji ističe da im sudjelovanje na demo festivalima puno znači. „Na HR demo klubu nismo prošli, ali smo mjesec dana kasnije pobijedili na Zaprešić demo festivalu, a sada smo završili u finalu HGF demo festa. Rezultat je manje bitan. Ovo je velika promocija za demo bendove“, rekao je.

Zadnji bend koji je u finalu prošao zahvaljujući glasovima žirija je zagrebački bend Mr. Albino koji postoji nešto manje od tri godine. „Sviramo outlaw rock jer je jako lijepo biti odmetnik“, rekao je frontmen benda, David Leon Alanović koji je zaslužan za većinu tekstova. „Imali smo pokušaje snimanja pjesama, ali to nije bilo nešto čime smo bili zadovoljni. Planovi su veliki, ambicije su velike, ali vidjet ćemo kako će nas sreća htjeti. Ciljamo na vanjsko tržište jer tamo ima kruha“, zaključio je.

Na kraju natjecateljskog dijela nastupio je zagrebački classic blues/rock bend, The Late, koji čine pjevačica Silvia Grilec, gitarist Luka Renić, basist Filip Mlinarić i bubnjarica Iva Bobanović. The Late je u finalu HGF demo festa nastupio zahvaljujući glasovima publike na Facebooku.

Na 19. HGF demo festu pobijedio je bend Mr. Albino. Drugo mjesto zaslužili su Meant To Be, a treće Epilog.

O pobjedniku je odlučio stručni žiri kojeg su činili Goran Vrgoč (direktor HGF-a), Željen Klašterka (urednik glazbenih programa HRT-a), Dubravko Jagatić (novinar i glazbeni kritičar), Mirela Priselac – Remi (predsjednica glavnog odbora HGU), Andrej Babić (HGU), Matko Radovčić (Zagrebačka pivovara),Sanja Maksan (HGF) i Igor Polak(MIXER.HR).

Ana Hotko
Ana Hotko

Fear is a liar