Koncerti

Dinamitni Duo i JeboTonski Ansambl u Saxu

Dinamitni Duo i JeboTonski Ansambl u Saxu

Sinoć, u krajnje simpatičnom prostoru Saxa, svoj je zanat iskušavalo mnoštvo glazbenika. Osobno nisam sa nikakve akademije, niti sam pohađao glazbenu školu, ali dovoljno je i uho laika kako bi se prepoznala vještina koja se odigravala na pozornici. Kako se prostor polako ispunjavao žamorom i dimom, tako se i napetost povećavala, a nju je otklonio prvi bend ove večeri, Dinamit Duo.

Zaprešički Dinamit Duo držao je od početka do kraja veoma brz i uzbudljiv tempo. Svirali su svoje interpretacije nekih od najpoznatijih klasičnih skladatelja, ali našla se ovdje i pokoja moderna stvar, poput "Cantina Band" sa dalekog nam Mos Eisleya. Koliko sam mogao razlučiti, poprilično su slobodno shvatili svaku pjesmu koju su izveli, dajući veliku dozu autentičnosti svome osobnom stilu. Radi se o dečkima koji su desetke godina proveli napinjujući i prebirući žice, a eventualne greške su bile manje od makovog zrna, a u konačnici čak i simpatične. Posebno me je impresionirao ritam gitarist koji je cijelo vrijeme držao nekakav bare, što je zahtjevno što se tiče snage i izdržljivosti. Odlična pozadina za odličnu vodeću gitaru. Njihova virtuoznost je brutalno očita, a svaka pjesma bila je popraćena gromoglasnim aplauzom. U jednom trenutku pridružio im se i klarinet koji je cijeloj priči dao zdravu dozu istoka i mistike. Neovisno od Dinamitnog Dua, zvuk se trebao malo bolje prilagoditi, ali takve nepravilnosti bile su samo usputne pojave koje su progutale oštre klasične note. U konačnici, nastup im je bio jako dobar, a razina uživancije (barem meni) je bila jako visoko.

Sinoć je bio moj prvi susret sa već poznatim JeboTon Ansamblom, ali nisam bio siguran što očekivati. Ubrzo su me 10+ glazbenika ovog odličnog ansambla uvjerili da ne propustim njihove buduće gigove. Članovi nekoliko zagrebačkih bendova (Lobotomija, Antidepresiv, Spremište, Prazna Lepinja, Porto Morto i Hren), skupljaju se kako bi jednostavno preplavili publiku svojom energijom i entuzijazmom, a sinoćnja večer u Saxu nije bila iznimka. Od instrumenata su se ovdje mogle naći gitare, bass, bendžo, nekoliko puhačkih glazbala, kastanjete...Kao i dok je Dinamit Duo svirao svoj koncert, publika je srčano pozdravljala napore JeboTon Ansambla. Uspjeli su također dići ljude na noge i stvoriti veoma ugodni, mali plesnjak. Odlična atmosfera je izvorno dolazila od njih, njihova energija i veselost je jednostavno zarazna, a iako nisam znao niti jednu pjesmu koju su svirali, nikako nisam bio spriječen da uživam u ritmu kojega su stvarali. Pjesme su redom bile sretnog i up beat karaktera, obrade gore spomenutih bendova. Ugođaj savršen za večernji izlazak i bend kao stvoren za ovakav prostor. Prostor za ovaj ansambl mislim da je ipak nebitan, jer svoju glazbu bi s istom količinom entuzijazma i srčanosti odsvirali i u nekoj pustari. Iza svega toga skriva se prijateljstvo i velika količina umijeća, što JeboTon Ansamblu u mojim očima daje neobičnu (u pozitivnom smislu naravno) kvalitetu. Večer su zaključili predstavljanjem članova i improvizacijama koje je publika veselo pozdravljala.

Odlična se svirka desila u prostoru Saxa sinoć, ali naravno nije bila ni blizu zadnja za ove dvije vrsne skupine. Odgovorni su za jako ugodnu večer, ispunjenu odličnom glazbom, a moja je preporuka da se što prije nađete na njihovim koncertima. Hvala i veliko bravo skupinama i nadam se da se vidimo uskoro. 

Filip Mihoci
Filip Mihoci

Point me to the sky above