Koncerti

Bebe na Vole  - Putovanje uz čarobni blues u središtu Zagreba

Bebe na Vole - Putovanje uz čarobni blues u središtu Zagreba

Svojim koncertom Bebe na Vole (aka Adam Semijalac) oduševio je publiku jučer u Saxu i pokazao da naša glazbena scena ima kreativce koji svojom porukom mogu prodrmati kaljužu monotonije estrade i mainstreama

- Što je bilo prije? Muzika ili patnja? Jesam li slušao pop-muziku zato što sam bio nesretan ili sam bio nesretan zato što sam slušao pop-muziku? - legendarni je citat u sad već kultnom filmu 'High Fidelity'. Te poznate rečenice odražavaju jedan od razloga slušanja glazbe - ona koja uzdiže, promišlja i uči, veseli i rastužuje - samo da ne služi običnom popunjavanju tišine.

Koncert sad već znalcima poznatog one-man banda Bebe na Vole predstavlja prvu instancu - nešto što vrijedi čuti i poslušati. U svojih sat vremena glazbene 'patnje' pokazao je osnove bluesa predstavljajući većinom pjesme sa posljednjih albuma 'Time of Great Depression' i 'Hate is a Wonderful Thing'. Sa svojih par izmjenjujućih gitara i looperom koji stvara dojam slušanja benda, Adam se, koristeći kombinaciju bluesa, folk rocka i grungea (autentična kombinacija Roberta Johnsona, Jeffa Buckleya, Pearl Jama i Soundgardena - čak mu i glas ponekad podsjeća na Chrisa Cornella), pozabavio traumatičnim životnim temama - stihovno šokantnim, a muzički pitkim. Priče o obitelji ('The great fall') i ljubavnim stranputicama ("I Been Lost", "Hello Girlfriend") rijetko kad su tako stravične i istodobno privlačne - publiku od stotinjak ljudi Bebe na Vole definitivno je osvojio, što dokazuje njihov pljesak i pozitivan zvižduk između pjesama.

 - Najmanje sam ciničan kad sam na stageu - izjavio je Adam kroz smijeh između pjesama. Ovakav cinizam uz gitaru topla je preporuka svakom tko voli poslušati dobru muziku. Nadam se da će Bebe na Vole nastaviti svoju skoro 20-godišnju karijeru još kojim izdanjem, ali i češćim koncertima. Mala zamjerka koncertu je njegova kratkoća (60 minuta), ali ipak - koliko bluesa prosječan čovjek može izdržati?