Koncerti

Suicide Silence u Močvari

Suicide Silence u Močvari

Ove kišne i ljetne subote, 25.7., Močvara je pripremila pravu poslasticu za ljubitelje deathcorea i malo žešće glazbe. Oduševljenju ovom noći ponajviše je pridonijelo glavno ime koncerta, Suicide Silence, a ni predgrupe Monox i Inside My Casket nisu prošle neopaženo i ignorirano.

Pri dolasku na koncert sam bila malo razočarana jer sam očekivala više ljudi u blizini Močvare. No, na moje iznenađenje, u dvorištu Močvare je bilo dosta ekipe koja je čak i prije predgrupa već čekala koncert što se stvarno rijetko viđa. Tada je već noć izgledala obećavajuće što mi je bilo drago, a polako su počeli pristizati i prepoznatljivi ljubitelji ovakve glazbe te se prostor unutar, a i ispred Močvare polako punio. Također, primijetila sam da je bilo i dosta stranaca na koncertu, što me iznenadilo s obzirom da je Suicide Silence na europskoj turneji, ali neka, lijepo je vidjeti da Zagreb postaje koncertna destinacija.

Koncert su, točno kako je bilo i najavljeno, u 21:30 otvorili Inside My Casket. Začudo, nisu otvorili koncert pred praznom Močvarom. To je bio pokazatelj da ovo nije jedan od onih koncerata kad publika  dolazi samo zbog najpoznatijeg benda, nego da Inside My Casket ima i svoje fanove koji su čekali njihov nastup. Oni su bend iz Zagreba koji svira kombinaciju death metala i deathcorea. Inside My Casket me ugodno iznenadio s obzirom na to da je otvaranje koncerta najnezahvalnija uloga koju bend može imati, ali ovi dečki su odlično snašli. Otvorili su koncert poprilično dobro i već na samom početku zainteresirali te aktivirali publiku. Vidjelo se da je ovaj bend već ozbiljnije afirmiran na našoj metal sceni te su odradili dobru svirku u ugodnom ambijentu Močvare pred otprilike 100-njak ljudi. Iako su svirali samo pola sata, napravili su dobar posao u zagrijavanju publike te ostavili polu punu Močvaru iza sebe.

Nakon njih se na stage popeo Monox. Ovaj death metal bend iz Rijeke uživa pozornost publike još od 2002., te su definitivno svojim dolaskom na stage izazvali oduševljenje prisutnih. Pozdravili su ih pljeskom, a svaku pjesmu su isto tako i nagrađivali. Monox je očito odlično prihvaćen bend zahvljujući brzim i žestokim pjesmama koje su prava delicija za ljubitelje ovakve glazbe. Močvara je već bila poprilično puna, što je očigledno jako razveselilo bend, a ponajviše pjevača Tonka Vukonića koji se zahvaljivao svima. Po prvi put sam ih slušala i mogu reći da su dečki jako dobri za ovakav žanr glazbe koji ne odgovara svakome. Čini mi se da baš imaju sve što jedan ovakav bend treba imati, a i publika to očito prepoznaje jer je tijekom cijelog njihovog nastupa, odličnu svirku popratili moshanjem, skakutanjem, head banganjem, pljeskanjem i pjevanjem. Sve u svemu, jako lijepo za vidjeti da su obje predgrupe ovog koncerta bile odlično prihvaćene od strane publike i očito su bile pun pogodak za ovu večer. Monox je odradio svoj nastup i uzavrelu Močvaru prepustio glavnim liderima koncerta i onima koji su ipak bili najočekivaniji tu noć.

Bez kašnjenja, u 23:30 na pozornicu pred sad već ispunjenom Močvarom se popeo Suicide Silence. Ovaj bend iz Kalifornije je star isto koliko i naš Monox, postoje od 2002., a proglašeni su za jedan od najvećih bendova ovog žanra. Već prvim albumom su pokazali da su bend koji će harati ljestvicama i pozornicama. Iako je bend nakon nesreće i smrti prvotnog pjevača, Mitcha Luckera, uzeo stanku, njegova zamjena Eddie Hermida je pokazao tokom ovog koncerta da Suicide Silence ide dalje. Na koncertu se dalo primijetiti da ga publika odlično prihvaća, što nije baš slučaj kad tako netko zamjeni originalnog i obožavanog člana benda kao što je bio Lucker. Euforija u Močvari je samo rasla kako je njihova svirka trajala, u prvim redovima ekipa nije stajala s pjevanjem i skakanjem, a čak je i u pozadini bilo poprilično aktivno. Odsvirali su svoje poznate pjesme kao što su "You can't stop me", "You only live once", "Slaves to Substance" i "Wake up". Hermida je stalno komunicirao s publikom koja je bila oduševljena te ih pozivao na pjevanje i moshanje. Također, došlo je i do wall of deatha koji su prvo izvodile samo djevojke, kako je Hermida i naložio, a nakon toga i momci. Vidjelo se kako Hermida s lakoćom održava odličan kontakt s publikom tokom cijelog koncerta i kako je opušten te kako ga zabavlja odličan odaziv publike. Bez sumnje, Suicide Silence je oduševio svoje obožavatelje koji su glasno zahtijevali još, dobili još jednu pjesmu, a nakon koncerta i priliku da se slikaju i popričaju sa članovima benda.

Ovaj koncert je bio pun pogodak za sve ljubitelje deathcorea i death metala te definitivno pokazatelj da Močvara zna prirediti dobar metal spektakl. Nakon koncerta, after party je bio tradicionalno u rukama DJ Kneže koji je publiku uveselio najpoznatijim metal pjesmama te tako lijepo zaključio ovu večer u Močvari.