Koncerti

Mirogoy bez Moro Moro Landa

Mirogoy bez Moro Moro Landa

Zahlađenje i loše vrijeme kao da je nagovijestilo prvi koncert black metal/hardcore fuzije Mirogoy u zagrebačkoj Močvari. Nažalost, ruski Moro Moro Land koji je trebao također nastupati sinoć, je zapeo na granici (proklet bio Šengen), a izlazak iz zemlje bi se pokazao krajnje problematičan. Ništa zato, manja, ali hrabra masa ljudi skupila se u Močvari i odala počast scenskom rođenju benda koji će, nadam se, paliti i žariti po pozornicama regije. Uz malo razočarenje jer me u klubu nije dočekao niti jedan lampion, svijeća ili corpsepaint, mračne atmosfere ipak nije nedostajalo.

Pitanje da li se isplatilo uopće doći poslušati samo jedan bend sinoć je relativno, ali u ovom slučaju oko 30-40 minutni nastup zagrebačke petorke Mirogoy zaslužuje puno bolje uvjete. Dugo nisam imao prilike čuti u živo pravo black metal peglanje, a propustiti nešto poput ovog, stvarno je grijeh. Griješni i puni melodije bili su riffovi koje su dečki svirali, nešto udaljeni od klasičnog zlog zvuka, više teže prema nekakvom emocionalnom ambijentu. Oslikavanje morbidne šumske zgode, jedino moguće uz puninu koju zahtijeva black metal. Subjektivan sam jer obožavam taj žanr, ali bilo kakav obožavatelj ekstremne glazbe bi u onome što je sinoć odsvirano osjetio nekakvu povezanost. Melankolija na sve strane, vođena bubnjarskim blastovima i sinergijom gitara. Bubnjarski dio, odrađen po svim propisima, a ističe se ne samo pukom brzinom (koja je sama po sebi impresivna) već i zaigranošću sa svim dijelovima seta. U glazbu Mirogoya veliku zanimljivost i dinamiku donosi bubanj, a cijela priča je potkovana iznenađujuće fantastičnim vokalnim performansom. Vokali su odlični. Tu i tamo bi se vodeći gitarist umiješao u glasovni aranžman growlovima, ali to je samo dobrodošlo ukrašavanje. Pjevač se nije udaljavao od screama, ali nije ni trebao. Glas je bio prljav i prodoran, gospodar atmosfere u svojoj razarajućoj naravi. Sve je bilo kako treba, ali vokali su me zaista uhvatili zatečenog. Nakon odsviranog seta, zaključili su koncert obradom "Smells Like Teen Spirit" u black metal duhu.

Velika šteta što Moro Moro Land nije svirao (njihov skori nastup u Srbiji je također pod upitnikom), ali zadovoljstvo mi je bilo posjetiti event. Iako dozlaboga kratak koncert, Mirogoy je publici priuštio više nego solidnu svirku. Pripazite na njihov nadolazeći album, a također i na eventualne svirke! 

Filip Mihoci
Filip Mihoci

Point me to the sky above