Koncerti

Beach Fossils: Sanjiv shoegaze podržan punkom

Beach Fossils: Sanjiv shoegaze podržan punkom

Sinoć smo u Močvari imali prilike čuti dva benda koje razdvaja Atlantik, a spaja ih ljubav prema glazbi - američki bend Beach Fossils i britanski Nervous Conditions.

Kao podrška nastupili su Nervous Conditions iz Cambridgea za koje sam, iskreno, prvi puta čula sinoć. Nervous Conditions sviraju slično kao što se i zovu, što ne znači da je loše. Naprotiv, glasni su, energični, puna ih je pozornica (imaju čak dva bubnjara), međusobno se kuže i dobro se zabavljaju. Frontmen im je vrlo karizmatičan i uživljen u glazbenu isporuku. U jednom trenutku podsjeća na Iana Curtisa, u drugom na Davida Byrnea, a na kraju nije ni jedan od njih dvojice, zapravo vrlo neobična persona.

Nervous Conditionsfoto: Nervous Conditions, credit: Martina Štefančić

Čekajući koncert Beach Fossilsa nekoliko detalja upadalo je u oči; plišani jednorog na bubnjevima, frontmen Dustin Payseur u majici Nervous Conditionsa i desno od njega basist u majici Motorheada. Da ne bi stalo na tome, s dečkima iz Fossilsa na pozornicu su ušetali i muški članovi Nervous Conditionsa, bez majica, vidno razdragani i glasnim britanskim naglaskom najavili koncert koji slijedi. “Hip hip hooray” za Beach Fossils, vikali su Nervous Conditons. 

Beach Fossilsfoto: Nervous Conditions, credit: Martina Štefančić

Beach Fossils su koncert započeli pjesmom “Generational Synthetic” s njihovog vjerojatno najmračnijeg albuma “Clash the Truth” i s lakoćom se prebacili na “Youth” s debitantskog albuma. Prostor Močvare odmah je poprimio vibru koju su ovi dečki širili s pozornice i bilo je teško ostati miran, jer je atmosfera zvala na ples. Prihvatila je to i publika koja je ugodno popunila prostor i približila se pozornici. S “This Year” otvorili su set pjesama s posljednjeg albuma “Somersalut”. Snimljene klavijaturske matrice zamijenile su orkestralne brass linije kojih na novim pjesmama ima podosta, a i sam klavijaturist, Daniel Fox, je na “Saint Ivy” zasvirao trubu. 

Glazbene dionice su s Dustinovim vokalom stvarale sanjive i magličaste trenutke pa ste se s lakoćom prepuštali svijetu njegovih stihova. Toploj i prijateljskoj atmosferi dodatno je pridonio Dustin nonšalantno pričajući s publikom i našalivši se na račun rada ponedjeljkom. Zbog vrućine i zagušljivosti neki od nas potražili su malo zraka i svježine na terasi Močvare. Naime, ozvučenje je bilo odlično pa su mnogi u koncertu uživali na terasi. 

Beach Fossilsfoto: Beach Fossils, credit: Martina Štefančić

Redajući dalje numere uzevši pomalo iz cijele diskografije, a najviše ipak s posljednjeg albuma, koncert se bližio kraju. Imali smo prilike čuti još i “Sugar”, “Be Nothing”, “Careless”, ali Dustin i ekipa priredili su nam još iznenađenja. Na bis su pozvali frontmena Nervous Conditionsa i zajedno izveli obradu “Wonderwalla”. Totalno ležerno, bez brige o tome kako će to izgledati publici i kako će zvučati, borili su se za mikrofon zajedno pjevajući i zabavljajući se, te ujedno razveseljavajući i nas. Bila je to vesela uvertira za kraj vikenda i početak novog radnog tjedna. 

Beach Fossilsfoto: Beach Fossils, credit: Martina Štefančić

Beach Fossils su se obećali vratiti, a Dustin nam je za kraju uputio par mudrih riječi uz glazbenu pratnju benda: At the end of the day you’re the only person you’ve got so don’t be an asshole to yourself.