Koncerti

Pridjevi, Pridjevi, Pridjevi!

Pridjevi, Pridjevi, Pridjevi!

Nakon rasprodanog koncerta u Tvornici prošlog petka, psihodelični bend Pridjevi u svom punom sastavu sinoć je održao nastup u AKC Attacku za sve one koji su ostali bez karte ili su jednostavno htjeli još jednu dozu sanjivog lo fi zvuka zaraznih pop melodija ovog zagrebačko-labinskog sastava.

Iako je najavljen koncert s početkom bez kašnjenja, zagrebačkoj publici to ne znači puno. Oko 22:30 na pozornicu pod crvenim i žutim reflektorima popeli su se Pridjevi. Uz kantautorice Ivanu Picek i Ninu Romić, multimedijalnog umjetnika Dina Santalezu, nastupili su Ivan Levi Levačić i Erol Zejnilović (članovi ABOP-a i Kriesa) te Andrija Santro (Bamwise), koji su se bendu pridružili u njegovoj kasnijoj fazi.

Pridjevi su koncert otvorili s “Ubila sam cvijet” i odmah nastavili s “Kantarion (ili gospina trava)”. Mikrofonija i problemi s razglasom nisu obeshrabrili bend koji je na svom vrhuncu dosadašnjih live nastupa. Odlični i talentirani, Pridjevi su svirali svoju originalnu atmosferičnu mješavinu sanjivog, plesnog i eksperimentalnog koja im je osigurala pridjev jednog od najzanimljivijih bendova iz regije. Publika je svaku odsviranu pjesmu ispratila s pljeskom i ovacijama. Teško je ne prokomentirati i žamor koji se cijelo vrijeme čuo iz zadnjih redova i kvario ugođaj na koncertu.

Koncert se nastavio s “Tužna”, “Ako je”, “On je jesen” i “Pjesma o drveću”. Glazbena izvrsnost Pridjeva u potpunosti je zasjala na sljedećoj “Lucifer i ja”. Dvoglasje Ivane i Nine i umjeće sviranja ostalih članova benda, s ovom izvedbom potvrdile su ono zbog čega volimo Pridjeve i zbog čega su važni na našem glazbenom nebu.

“Požuri polako” s Blurovskim “Girls & Boys” uvodom, odsvirana je u bržem tempu neko inače i dobila je najglasniji pljesak od publike. Bio je to kraj regularnog dijela koncerta.

Na bisu je Dino Santaleza, kreativna okosnica benda, sam odsvirao i otpjevao isječke iz “On je jesen”, “Pjesma o drveću” i “Ako je”. Na potonjoj su mu se pridružili ostali članovi benda, a Ivana i Nina su u publiku bacale cvijeće. Za sam kraj odsvirana je produžena desetominutna verzija “Kantariona” na kojoj je glavni vokal bio Dino, a cure prateći. Nije bilo predstavljanja članova benda, već je Dino pred kraj vikao “Pridjevi, Pridjevi, Pridjevi!”

Čak i tehnički problemi koji su pratili gotovo cijeli koncert nisu bili toliko na odmet, dapače, dali su jednu surovu notu i drugačiji doživljaj zvuka Pridjeva. Iako je Tvornica uskratila nastup bendu na velikoj bini s najboljim zvukom i iako je, nažalost, prostor Attacka bio pomalo nemilosrdan, čarolija koju stvaraju Pridjevi jednog će dana dobiti ono što definitivno zaslužuje - veliku binu uz kvalitetan razglas i publiku koja neće stvarati žamor nego se prepustiti hipnotičkim notama i tekstovima trenutno najboljih domaćih glazbenika ovog žanra.