Koncerti

Torpediranje uz odličan Non Servium

Torpediranje uz odličan Non Servium

Ove kišne nedjelje, AKC Attack i Torpedo Syndicate Zagreb ugostili su jedan od najboljih punk bendova u zadnjih 20 godina. Riječ je o Non Serviumu, a za zagrijavanje su bili zaduženi naši domaći momci, Motus Vita Est. S obzirom na to da su svirala samo dva benda, svaki od njih je dobio poštenu satnicu, a organizacija je išla kao po špagi, barem što se tiče vremena.

Iako pred polupraznim AKC Attackom, večer je otvorio Motus Vita Est. Već svima jako dobro poznati, Motusovci su se popeli na pozornicu i započeli svirku pred iznenađujuće malo ljudi. Uz male poteškoće s mikrofonom, koje su se više puta ponovile do kraja koncerta, otvorili su s pjesmom "Nasred puta". Motus kao Motus, imaju tu svoju razinu ispod koje ne idu, ali nekako kao da nisu uspjeli pokrenuti publiku kao što to inače rade. Odsvirali su setlistu sličnu kao i na premijeri albuma "Mašina" u Vintage Industrial Baru sredinom listopada prošle godine, no tamo je atmosfera bila nekako življa. Setlista je bila spoj novih i starih, ali svih poznatih pjesama. Nastavili su u ritmovima pjesama "Da si malo veći", "U mašini", "Jozo", "Gle" i "Prije je bilo svega". Na sredini se koncerta prostor Attacka barem malo popunio pa je tako pjesma "Holandija" bila ipak otpjevana i od strane publike. Mislim da su Motusovci stvarno zaslužili više, ali bar im se na nekim pjesmama kao što su "Večeras je", "Živim s njima" i "Hala" publika zahvalila pjevanjem i poganjem. Zatvorili su koncert sa standardnih pet pjesama za kraj, a to su "Duge noći", "Razlike", "Dobro Jutro", "Kravata" i "Grobari" koje su ipak privukle najviše pozornosti publike. Pozdravili su okupljene i najavili da se na stage penju headlineri ove večeri. 

Nakon naštimavanja koje se malo odužilo i pozdravljanja publike, s pozornice su sišle, ali su se vratile i zvijezde večeri - Non Servium. Pozdravljeni su ogromnim aplauzom i usklicima koji su bili pokazatelj koliko je u biti ljudi bilo prisutno na koncertu. Non Servium se deklariraju kao Brutal Oi! bend, a postoje od 1997. godine. U njihovim pjesmama se može naći svega, od političkih poruka, do ovisnosti s kojima su se susreli na ulicama madridskog predgrađa Mostoles iz kojeg dolaze. Započeli su žestoko s pjesmom "Tu Ira" te su samo nastavljali dalje pa je bilo malo teško shvatiti kada se prebacuju s pjesme na pjesmu, ali isto tako ni publika nije stajala cijeli koncert. Napravili su kaos, a jedina prepreka je bila jezična jer dečki su jako slabo pričali engleski pa smo svi u publici morali koristiti svoje znanje njihovog materinjeg jezika. Nastavili su s pjesmama "El Imperio del mal", "Todos al suelo", "Desperte", "Ratas" i "Resurgir". I oni su imali male poteškoće s mikrofonima, ali sve je to bilo brzo riješeno, a ekipa u publici nije stajala, već su samo pojačavali intenzitet poga, pjevanja, skakanja sa pozornice i svih tih popratnih stvari. Uslijedile su "El espiritu del Oi!", "A.C.A.B.", "Punks & Skins" i "Escucha el Oi!". Na samom kraju koncerta, atmosfera je bila na najvišem nivou, a pjesmama "Non Servium", "Madrid" i posljednje "Torpedo" su zaključili svoj prvi koncert u Lijepoj našoj.

Iako već dugo nisam vidjela ovolike količine prolivene vode, piva i ostalih tekućina, nedjeljna svirka u Attacku je bila veoma dobar kraj jednog i početak drugog tjedna. Nadajmo se da ovo neće biti prvi i posljednji koncert Non Serviuma i da će nas momci iz Madrida uskoro opet posjetiti.