Koncerti

35 godina Motusa u Močvari - zauvijek brzi i snažni

35 godina Motusa u Močvari - zauvijek brzi i snažni

Tri generacije istinskih pankera došlo je preksinoć na svoje. Dobro poznati zagrebački HC pank bend Motus priredio je veliku pogo feštu povodom 35 godina djelovanja. U sveopćem kaosu koji standardno nastaje na ovakvim okupljanjima zrakom je frcala nabrijana energija, razbacali su se mnogobrojni udovi te prolila pokoja litrica pive. Nitko nije ozlijeđen.

Večer za pamćenje hrabro su oko 21:30 otvorili novopečeni punk bend Complex Protein Robots. Ova trojica doseljenika iz sjeverne Amerike očito se odlično zabavljaju dok smišljaju pjesme s duhovitim tekstovima kao npr. Suck my d*** like a man za koju tvrde da prenosi njihovu punu potporu ravnopravnosti spolova. Dečki imaju dobru vibru i nadam se da će se ponovno pojaviti na sceni, a sudeći po solidnom broju zainteresirane publike vjerojatno nećemo dugo čekati taj trenutak.

Nakon kraće pauze i iznenađujućeg koliko-tolikog pridržavanja najavljene satnice Lutke na Koncu preuzimaju pozornicu. Ovaj beogradski bend izvodi oldies but goldies hitove legendarnih KUD Idijota i to izvode sa srcem i dušom koju je publika znala nagraditi (prvim pogom te večeri). Nakon klasika Za Tebe, Ja sjećam Se, Bandiera Rossa te fenomenalno odsviranom Bella Ciao, stigla sam samo na brzinu napuniti praznu čašu i sat je već pokazivao 23:30. 

U tom trenutku Močvara se ugodno popunila, ali ipak sam mišljenja da je dolaznost mogla biti i bolja. No slabija popunjenost prostora nije osujetila nikoga, pa tako niti najupornije i najnabrijanije punkere da stage dive-aju i pogaju do mile volje jer odlično raspoloženi Motusovci i frontmen Hogar nisu trpjeli ništa manje od tvrdog, brzog i žestokog zvuka. Stisnuta šaka, Dobro jutro, Prije je bilo svega samo su neke od pjesama koje svjedoče njihovoj neumornoj energiji i žestini. Ne mogu niti zamisliti kakav je osjećaj 35 godina svirati zajedno i ustrajati na punk filozofiji, pogotovo u današnjem naopakom svijetu, no čini se da Motusu to uspijeva sa lakoćom. S nevjerojatnom silom ovi veterani punk scene zapalili su Močvaru i činilo se da bi tako mogli nastaviti do jutra. Osim starije generacije, koncert su pohodili i mlađi punkerice i punkeri kojima će zasigurno ovaj masterclass punkerske subkulture ostati u živom sjećanju još dugo dugo vremena.

Jako mi se sviđa činjenica da su Motus kao stariji veterani odlučili pozvati jedan novi, mladi bend na proslavu svojih impresivnih 35 godina postojanja. Čini mi se da su time zatvorili svojevrsni glazbeni (i životni) krug te da su svjesni važnosti očuvanja pravih punk vrijednosti. Budi promjena koju želiš vidjeti. Živio punk!