Koncerti

Ritualni marš kroz pustoši ljudskog uma

Ritualni marš kroz pustoši ljudskog uma

U ponedjeljak su u AKC Attacku premijerno nastupili 10 000 Russos. Glazbenici iz Porta predstavili su svoj istoimeni, prošlogodišnji debitni album, a promocija je bila u znaku proslave Dana slobode (Dia da Liberdade) kada je 1974. pala fašistička diktatura u Portugalu.

Svoj full-length debi izdali su za glasoviti Fuzz Club Records i to je bilo dovoljno da se za njih pročuje. Uslijedili su nastupi s A Place To Bury Strangers i Wooden Shjips. Trojac koji djeluje od 2012. João Pimenta (bubanj/vokal), Pedro Pestana (gitara) i André Couto (bass) postali su prepoznatljivo ime u psych krugovima.

Dez mil Russos održali su koncert pred tridesetak ljudi. Skoro sat vremena svirke bez bisa rasplesalo je ekipu u Attacku. A kako i ne bi kad je gig glazbom bio bliži partiju u izolaciji kakve napuštene tvornice na periferiji grada. Repetitivni i progresivni bubanj u stilu Neu! i dugački, pomalo opskurni dronovi bas linije podebljani distorziranim noise efektima gitare i Joãovim vokalom, vjerno su ozvučili ono podsvjesno u bendu. Video projekcije na velikom platnu prikazivale su pulsirajuće srce ili neki heart-beating organizam koji se ispunjava krvlju i do kraja koncerta biva potpuno ispunjen crvenom tekućinom, što se odlično vezalo za vrhunac koncerta - pjesmu “Stakhanovets / Kalumet” koju su Rusi ostavili za sam kraj.

Cijeli nastup je djelovao glazbeno i vizualno kompaktno i meni osobno ono najbolje - kako su se pjesme redale, mogao se čuti širok raspon žanrovskih utjecaja od krautrocka, shoegazea, eksperimentalnog i space rocka do psihodelije, koji su ovi momci izvrsno iskombinirali u svoj jedinstven glazbeni stil. Nažalost, nedostajalo je onih trenutaka koji bi raspametili okupljene no za takve nezaboravne koncerte ionako se mora poklopiti puno faktora, od atmosfere u publici do raspoloženja benda.

Ovo psihodelično glazbeno predavanje svakako dobiva pozitivnu ocjenu i pozivnicu za ponovni nastup jer ovakav “ritualni marš kroz pustoši ljudskog uma” ne može vas ostaviti ravnodušnima i ne rasplesati vas.