Koncerti

Beatlemanija rasplesala Zagreb

Beatlemanija rasplesala Zagreb

Još jedan dan, još jedan tribute bend. Dosad smo mogli čuti posvete više i manje poznatim bendovima s boljim i lošijim izvedbama, ali nismo čuli obradu dostojnu najpopularnije pop grupe svih vremena. Dosad. KC Dražen Petrović ugostio je The Backwards koji slove za jedan od najboljih tribute bendova Beatlesa. Na pozornici im se pridružio i Royal Symphony Orchestra, publici već poznat po suradnji na posveti Queenu u Boćarskom domu. Ni jedni ni drugi nisu razočarali.

Foto: The Beatles Story, credit: Zvonimir Bregeš

Dvorana se lagano popunjavala, a očekivanja su bila visoka. Bez puno kašnjenja, na pozornicu su stupili Beatlesi. Ili nisu? Teško je reći jer već od prve pjesme „Twist and Shout“ bilo je jasno da odlično barataju repertoarom rock legendi. Glasom i stasom uspjeli su ih "skinuli" i dvoranu ispunili duhom rock and rolla, dok su nas „She Loves“, „I Want to Hold Your Hand“, „Please Mister Postman“ i slične uvele u njihovu prvu, pop fazu. Tu je do izražaja došao i odličan simfonijski orkestar. Već nas je imao priliku oduševiti izvedbom s prošlogodišnjom posvetom Queenu, a ni ovaj put nisu razočarali.

Foto: The Beatles Story, credit: Zvonimir Bregeš

Dapače, ozvučenje je ovaj put bilo odlično pa je orkestar mnogo bolje došao do izražaja. Bend je održavao konstantnu komunikaciju s publikom, potičući je da oživi razdoblje Beatlemanije 60-ih. A publika ih je rado poslušala i otišla korak dalje zaplesavši na podiju. Veliki i mali, stari i mladi, nije bilo razlike. Ako su stajali, plesali su. Nakon par dobrih plesnih brojeva orkestar je zasjao u punom sjaju kad im je bend prepustio najromantičniju izvedbu „And I Love Her“ koju biste danas mogli čuti. „Drive My Car“ je bila vokalno slabija, ali je zato „Help!“ odlično poslužila za opuštanje publike prije pauze.

Foto: The Beatles Story, credit: Zvonimir Bregeš

Drugu polovicu započeli su s instrumentalnom „Strawberry Fields“, promjenom garderobe i psihodeličnom prštavošću „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band“. Publika je pokazala da im eksperimentalnija faza Beatlesa nije strana pa su se prepustili psihodeličnim bojama i šarenilu. Nakon još jednog intermeca nastavili su dalje analima i ušli u zrelu fazu s „Come Together“ i dodatnim spektaklom. Kako je vrijeme prolazilo sve više smo se približavali zadnjoj etapi koncerta uz „Let It Be“, "Ob-La-Di, Ob-La-Da" i „Get Back“. 

Foto: The Beatles Story, credit: Zvonimir Bregeš

Da izbjegnemo klišej dobrih svršetaka, dovoljno je reći da je „Hey Jude“ zatvorila standardni dio koncerta i ostavila publiku u dobrom raspoloženju i osjećajem topline u srcu. A za pravi kraj smo dobili „Back in the U.S.S.R.“ i akustičnu izvedbu „Yesterday“. Queen i Beatlesi su gotovi. Što je iduće, nadam se da ćemo dogodine saznati. Isplati se čekati.

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."