Vije-sti

Florence + The Machine novim singlom „Free” najavljuje sve bliži izlazak petog albuma

Florence + The Machine novim singlom „Free” najavljuje sve bliži izlazak petog albuma

Florence + the Machine imaju najnoviji singl „Free”! Riječ je o četvrtom singlu (nakon dosad predstavljenih „My Love”, „King” i „Heaven Is Here”) izdvojenom s nadolazećeg petog studijskog albuma „Dance Fever” čiji je izlazak najavljen za 13. svibnja.

Free” je pjesma koja trijumfalno slavi radovanje povratku slobode u svijetu nakon popuštanja protupandemijskih mjera, a odsad je dostupna na svim glazbenim platformama: https://florence.lnk.to/Free

Novom pjesmom Florence, koja zvuči izrazito samokritično i znalačko, prihvaća svoju ljubav prema lo-fi elektronici te istovremeno slavi svijet nakon dvije godine izolacije i udaljavanja uslijed globalne pandemije.

Iako je Florence ta koja je zaslužna za viziju albuma, kreativna redateljica Autumn de Wilde i koreograf Ryan Heffington ostavili su svoj potpis originalnim vizualnim rješenjima, unoseći tako visoku umjetnost u svaku pjesmu. U popratnom spotu pjesme Free” tako se pojavljuje se i legenda britanskog filma Bill Nighty – i to u ulozi Florenceine anksioznosti.

Najavljeno novo studijsko izdanje „Dance Fever“, uglavnom snimano u Londonu, nastajalo je tijekom pandemije - u iščekivanju „onog starog svijeta bez ograničenja“. Uz prethodni singl „My Love“, nešto ranije predstavljene su snažna pjesma „King” i „Heaven is Here“,  pjesma koja se bavi temama obitelji, ženstvenosti, a ponajviše opiranjem unaprijed definiranim rodnim ulogama.

Središnji motiv albuma je ples s folklornim elementima srednjeg vijeka uz što je Florence utkala i vlastita iskustva plesne discipline koja su joj je pomogla na putu do trijeznosti. Fascinaciju plesnom manijom (choreomania), renesansnim fenomenom u kojem su skupine ljudi - ponekad tisuće - plesale do iznemoglosti glazbenica je otkrila neposredno prije pandemije, a uzevši u obzir da je jedno cijelo desetljeće bez prekida provela na intenzivnim turnejama svijetom, ne čudi kako su ovakvi motivi duboko rezonirali s njom.

Album dočarava ono što joj je najviše nedostajalo usred izolacije - klubovi, plesanje na festivalima, vrtlog pokreta i zajedništva te nada u ponovna okupljanja. Ukratko, „Dance Fever” donosi ono najbolje iz Florence i predstavlja ju na vrhuncu moći kada dolazi do potpuno ostvarene samospoznaje, lukavo se šali na svoj račun te se igra idejama identiteta, muškog i ženskog, kao i temama iskupljenja i slavlja. Izdanje je najavljeno za 13. svibnja, a prednarudžbe su moguće ovdje: https://florence.lnk.to/DanceFever

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni