Koncerti

Groznica nedjeljne večeri – Florence + the Machine u Puli

photo: Florence + the Machine, credit: Lillie Eiger

Groznica nedjeljne večeri – Florence + the Machine u Puli

U predivnom ambijentu pulske Arene, ispunjene fanovima od kojih su neki satima čekali na ulaz kako bi si osigurali mjesto u prvim redovima, Florence je još jednom pokazala zašto već 15 godina drži prva mjesta na glazbenim ljestvicama diljem svijeta, ali i u srcima svojih obožavatelja. Možda će to nekom zvučati kao isprazna floskula, ali atmosfera u Areni u nedjelju govori sve.

photo: Florence + the Machine, credit: Lillie Eiger

Teatralan nastup i nevjerojatna količina energije koji krase Florence gotovo su hipnotizirajući i svaki je njen korak u Areni praćen s čistim oduševljenjem. Dok je scenu krasio oltar svijećnjaka, prekrivenih istrganom bijelom tkaninom, bosa Florence u dugoj haljini koja je pratila svaki njen pokret,  apsolutno je vladala pozornicom i rasprodanom Arenom koja ju je jedva dočekala.

No Florence je puno više od scenskog nastupa i glavni razlog zašto se za njene koncerte grabi karta više je predivna glazba koju već godinama neumorno stvara. Svaki je album bio zastupljen, stariji u nešto manjoj mjeri, ali ni ti fanovi nisu otišli razočarani, jer su za bis sačuvani pravi „klasici“. „Never Let Me Go“  zvučala je katarzično i ostavila nas bez riječi, dok su „Shake It Out“ i „Rabbit Heart“ bile šećer na kraju i iz nas uspješno izvukle onu zadnju trunku energije prije nego se sva sila ljudi razbježala po Puli.

photo: Florence + the Machine, credit: Lillie Eiger

Koncert je otvoren s posljednjim albumom „Dance Fever, po kojem je nazvana i turneja, pjesmom „Heaven Is Here“, odmah nakon koje  slijedila i „King“. Na samom početku koncerta ubačena je i „Ship To Wreck“ koja nas je razbudila, rasplesala i uvela u raspoloženje koje je trajalo do samog kraja nastupa.

I to je bilo to – Florence nas je vrlo brzo uvukla u svoj „kult“ i natjerala da uistinu uživamo u svakom trenutku, čak i doslovno inzistirajući na tome da se spuste mobiteli i da publika zbilja uživa dok je tamo. Bravo!

photo: Florence + the Machine, credit: Lillie Eiger

Neprestano trčeći s jedne na drugu stranu pozornice, s povremenim odlascima do prvih redova gdje su se najveći fanovi gotovo pa borili i za najmanji dodir ili osmjeh od voljene pjevačice, Florence je djelovala eterično i u svojim je izvedbama istovremeno zvučala i ranjeno, ali i snažno. Setlista je pokrivala dobar dio „Dance Fever“ albuma, s iznimkom tek nekolicine pjesama, no publici to nije smetalo – čak je i Florence sama iskomentirala koliko ju veseli da ima priliku izvesti nove pjesme koje tek traže fanove i na njih dobiti reakcije kao da se već radi o najvećim hitovima njene karijere. Iako preferiram ranije albume, „Daffodil“ i „My Love“, uvrštene pred kraj regularnog dijela, djelovale su posebno lijepo i osobno, a publika je ih je otpjevala gotovo zborski. Od starijih pjesama, odličnu reakciju dobile su "Kiss With A Fist" i "Cosmic Love", koje svakako spadaju među najveće hitove u karijeri i koje su se složno orile pulskom Arenom.

photo: Florence + the Machine, credit: Lillie Eiger

„Dance Fever“ napisan je u vrijeme pandemije i jasno pokazuje koliko je Florence istinska zabavljačica i koliko joj znače nastupi, turneje i ples, kao što je i sama u jednom trenutku podijelila s publikom. I nedjeljni je nastup bio upravo to, plesna groznica u svakom smislu.

Kao predgrupa nastupio je bend Dunje Ercegović, Bad Daughter, koji zaslužuju svu pozornost. Dunja je, iako na trenutke prilično tiho i sramežljivo, i dalje vladala pozornicom i predstavila nekolicinu pjesama s debitantskog albuma „Let Me Panic“. Bad Daughter pleše na tankoj niti između popa, elektronike, ali i primjesa ostalih žanrova i bio nam je gušt slušati je u Areni.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.