Intervju

Mnogi Drugi -

Mnogi Drugi - "Bend je kao i veza – potrebno je puno truda, tolerancije, razgovora i kompromisa"

Mnogi Drugi, sedmeročlani je zagrebački bend koji svira alternativni akustični rock. Počeci benda korijenje vuku još iz prošlog stoljeća, dok je trenutna postava formirana krajem 2014. godine. Bend je 2015. godine pobijedio u natječaju "Zasviraj sa Žujom" što im je donjelo i nastup na INmusic festivalu, bili su predgrupa Manu Chao-u, nastupili su u Velikom pogonu Tvornice Kulture s Drvoredom… U aktualnom singlu Maske: momci pjevaju "Skinimo maske i popričajmo" pa smo ih doslovno shvatili i uhvatili ih za intervju.

Pozdrav Mnogi! Obrađujete razne teme u svojim pjesmama, kombinirate, ne navodite na asocijacije benda, pokazujete unikatnost. Kroz humor u tekstovima dajete poseban štih. Također je i tu značaj oko imena benda. Kako ste i prije spomenuli, prolazili ste kroz razne bendove. Koje ste iskustvo pokupili za čvrst oslonac i kolika je težina benda kroz proboj u glazbi?
Mnogi Drugi: Hvala na lijepim riječima! Težina je ogromna i jako bitna, zato nas i ima sedam :) Bend je kao i veza – potrebno je puno truda, tolerancije, razgovora i kompromisa. Nije samo bitno da dobro sviraš. A što se tiče probijanja na glazbenu scenu, to danas ide jako teško i sporo i svojevrsna je utrka na duge staze. Treba biti uporan, iskren i ne zaboraviti zašto sve to radiš.

Trenutno vas je sedmorica,kako idu podjele oko teksta,glazbe. U pjesmi „Maske“, kako je nastala? (Da li je prvo išao tekst, melodija,….)
Martin M: Oduvijek nešto piskaram i za većinu tekstova sam ja odgovoran, a gitaristi slože kostur koji onda svi skupa preslagujemo, a zna se desiti da imamo sve gotovo i onda Ante i ja diktiramo: ti dodaj ovdje nešto, a ti ovdje. Proces nastanka stvari skoro pa nikad nije isti, nabolje je kad se dogodi da nas stvar ponese i jednostavno se razvije sama, no ponekad se trudimo i forsiramo pa na kraju odustanemo i vratimo pjesmu na policu s ostalim nedovršenim stvarima. A za Maske je tekst bio napola gotov i prije nego smo se skupili pod imenom Mnogi Drugi i tehnički to nam je prva stvar koju smo napravili pod ovim imenom. 

Rekli ste da je na vaš zvuk u početku utjecao EKV. Mnogi rezoniraju s EKV-om i dalo bi se o njima dosta reći. Što je vas kod njih privuklo?
Filip: Iskrenost u tekstovima i glazbi, zapis jednog vremena i njihova poetika.
Martin M: Mislim da EKV još uvijek ima utjecaja na nas i oni su, po meni, jedan od najvećih bendova s ovih prostora. Sjećam se kad sam prvi put čuo ¨Samo par godina za nas¨, ta hipnotička bas dionica i Mladenov weltschmerz su ostavili na mene trag (pod lijevom miškom).

Spotovima vaše pjesme dobivaju dublje, metaforično, značenje, koja je ideja iza toga. Kao bend imate skelet ili? 
Mnogi Drugi: Zapravo, događa se da imamo i previše ideja i mnoge od njih su praktički neizvedive, pa moramo smanjivati doživljaj. S Anitom Nadj, koja nam je snimila zadnja 4 spota, smo odmah u startu kliknuli jer je dala taj jedan objektivni pogled na naše pjesme iz svoje perspektive. Anita nam objasni svoje viđenje spota, zajedno ga razradimo, uobličimo i snimimo. Snimanje spotova nam je jako zabavno i kreativno, a trudimo se da prvenstveno spot nosi neku poruku iz pjesme i da odudara od spotova ostalih bendova.

Čime se bavite u slobodno vrijeme kada niste „Mnogi Drugi“ ? =) Opišite svakog člana kratkom crticom. 
Filip: krajem godine imali smo predstavljanje članova benda na našem fejsu, tamo možete naći detaljne i relativno točne štorije o svakom ponaosob, a ukratko - Mnogi Drugi bez maski su: Ante – brižan tata i talentirani dizajner, Mandre – introvertirano-ekstrovertirani gutač knjiga i pravi talent za saksofon, Perkele – student treće godine na Muzičkoj akademiji i dupler Rami Maleka u Mr. Robotu, Zlopa – 2D/3D animator, voditelj klape i duša od čovjeka, Mirko – po novom poduzetnik, MD motor i divan muž, Roko – student na Akademiji glazbene produkcije i zajebant 3. klase. Ja sam Kova, živim u šumi kao izviđač i kulturni sam radnik.

Koja je najranija uspomena s glazbom koje se sjećate da vas je pogodila? (Kako kaže Bob Marley: „Jedna od dobrih strana muzike je što, kad te pogodi, ne osećaš bol“ )
Filip: meni je jedna od najdražih uspomena dan kada sam prvi put sjeo za bubnjeve, tamo negdje krajem 90-ih. Mandre i Ante su imali probu sa svojim bendom Veseli Kišobrani (iz kojeg su i nastali Mnogi Drugi) kod Marijana na Mirogoju u Brijačnici. Sad se ne sjećam gdje im je tad bio bubnjar, no nekako su me pustili za bubnjeve i odsvirali smo par pjesama. Od tog dana zaljubio sam se u sviranje, u tu magiju koja nastaje kad par ljudi gradi muziku. A sad mi je super činjenica da sviram s tim istim ljudima s kojima je i počeo moj glazbeni put.
Martin M: Od svoje starije sestre sam naslijedio hrpu kazeta i dobar ukus za glazbu.  I bilo je tu dosta bendova koji su me pogodili na dobar način, no izdvojio bi  Beatlese i pjesmu „Penny Lane“ koju sam praktički obrisao s kazete od konstantnog preslušavanja. 

Imate li posebne pripreme pred nastupe i da li je bila kakva anegdota koju bi htjeli podijeliti?
Filip: pred svaki nastup stanemo se u krug kao najgora sekta, stavimo ruku u sredinu i malo meditiramo :)
Martin M: Pa nije baš da meditiramo no imamo neke ritualčeke kojih se držimo, ali nećemo ih otkrivati i bez brige - nisu nikakve okultne prirode. Za sad.
Mnogi Drugi: Zadnja anegdota se dogodila kad smo svirali na Špancirfestu kao predgrupa Manu Chao. Kako nismo baš očekivali da ćemo pobijediti na Natječaju, svi smo bili po cijeloj Hrvatskoj. Nekako smo se uspjeli skupiti i doći do Varaždina, jedino smo čekali Perkija koji je krenuo u 9 ujutro iz Primoštena. Bus je upao u gužvu na autoputu i kasnio par sati u Zagreb. Da nije bilo Vore, našeg prijatelja i menadžera koji je Perkija pokupio u Zagrebu i doveo točno na početak tonske u svega pola sata, morali bi svirati bez njega.

U KSET-u vas slušamo 17.2.2017. Pozovite sve čitatelje Sound Reporta uz kombinaciju lyricsa iz vaših pjesama.
Ne trebate skinuti maske, no dođite da popijemo i popričamo. Pradavna melodija svirat će vam po kostima, jer Plavi je bar i žut je zid, a zrak neće biti dim jer se u KSETu ne puši. Taman par dana poslije Valentinova, nakon što ste se oporavili, što emocionalno, što financijski. Upad je samo 20 kn.