Koncerti

Darko Rundek u Domu sportova – šećer na kraju jedne odlične koncertne godine

Darko Rundek u Domu sportova – šećer na kraju jedne odlične koncertne godine

Iako smo tek neki dan na portalu objavili popis najboljih koncerata 2017. godine, koja je takvih koncerata bila i više nego puna, mislim da nije red da se Rundek i njegova „Ekipa“ sa svojim jučerašnjim nastupom ipak nekako retroaktivno ne uvrste na taj isti popis. Ukratko, radilo se o odličnom koncertu u baš svakom pogledu!

U večer nas je uvela Sara Renar, mlada i talentirana kantautorica, koja je vrlo brzo od dolaska na scenu zadobila srca publike, a njen su rad i talent između ostalog nagrađeni i Porinom. Svoj je nastup otvorila pjesmom „U velikom stilu“, čvrsto i energično i nastavila tako do kraja. U gomili kantautora, Sarina glazba, njen vokal pa i sami nastupi dovoljno su drugačiji i zanimljivi da se izdvoje i s pravom budu zapaženi, što se bez sumnje dogodilo i sinoć.  

Photo: Sara Renar, credit: Filip Bušić

Nakon Sare bilo je vrijeme za kraću pauzu tijekom koje je dvorana od relativno prazne došla na status dupkom pune. Nestrpljivo se čekalo na zvijezde večeri, Darka Rundeka i njegov bend, a njihova nonšalantna šetnja na pozornicu pozdravljena je s oduševljenjem. Pusa publici i vrijeme je za početak. Ako slučajno postoji netko kome je to promaklo, sinoćnjim koncertom slavilo se 20 godina od izlaska kultnog albuma „Apokalipso“, a dvorana Doma sportova bila je posljednja stanica na „Apocalypso Now“ turneji, tijekom koje su u Rundekovim i Haustorovim hitovima uživale tisuće ljudi.

Photo: Darko Rundek, credit: Filip Bušić

Ni sinoćnji nastup nije bio iznimka, od samog početka i otvaranja pjesmom „Tranzit“ pa do posljednje minute publika je uživala i neprekidno tražila još. Ali ono najljepše u čitavoj priči – uživali su i izvođači i s očitim veseljem nas zabavljali do sitno nakon ponoći. Hitovi „Apokalipsa“ bili su ispremiješani s drugim Rundekovim hitovima, poput „Tamni jorgovan“ na samom početku koncerta, a kasnije i uz „Ruke“, koju je uvela i do kraja složno nosila publika. Odlična je bila i mistična „Indijska“ popraćena svojevrsnim performansom na pozornici, a zaokružena fantastičnom instrumentalnom dionicom na kraju pjesme, koja nas je sve ostavila u transu. Buntovni duh izazvala je izvedba „Ay Carmela“ a u realnost nas je vratila jedna od novijih Rundekovih pjesama „Ima ih“.

Photo: Darko Rundek, credit: Filip Bušić

No vratimo se na povod koncerta i album „Apokalipso“ s kojeg smo, između ostalih“ imali priliku istjerivati zle sile uz odličnu izvedbu pjesme „Crni dusi“, a dvoranom se orila i jazzy izvedba „Grane smo na vjetru“. Za sam kraj regularnog dijela koncerta sačuvana je ona najveća, najjača i bez ikakve sumnje, kultna, preko koje su se mnogi zaljubili u Rundekovu diskografiju – „Apokalipso“. Neobuzdan ples, radost i osjećaj euforije u publici, baš onakva atmosfera kakvu „Apokalipso“ traži. Savršeno.

Photo: Darko Rundek, credit: Filip Bušić

Od početka do kraja koncerta zvuk u dvorani je bio bez mane, bez obzira na kojem dijelu se nalazili. Bez mane bili su i članovi benda, baš svaki od njih – uigrani i uvježbani, ali što je najvažnije, ljudi koji s ljubavlju rade to što rade.

Photo: Darko Rundek, credit: Filip Bušić

Bez bisa se ne ide kući, zna to publika, a znaju i izvođači, tako da nas nije začudilo kad su se Rundek i mnogobrojna ekipa vratili na pozornicu i osvojili nas zvukovima „Kurdistana“. No set koji je slijedio nikog nije mogao ostaviti ravnodušnim: „Makedo“, „Šejn“, „Šal od svile“ i „Otok“. Bolje ne ide, što je bilo vidljivo i na ozarenim licima publike.

Photo: Darko Rundek, credit: Filip Bušić

Predivna večer bez ikakve mane. Rundek, karizmatičan kao uvijek, osvojio nas je bez ikakve muke. Bend uigran i odlično raspoložen. Publika sretna i zadovoljna. Bez sumnje jedan od najboljih koncerata ove godine. 

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.