Koncerti

Antivalentinovo  2 - I ljubav i karanje

Antivalentinovo 2 - I ljubav i karanje

Bliži nam se Valentinovo. Dan zaljubljenih, ruža, bombonijera, romantičnih večera, šetnji gradom i napadnosti crvene boje. Dan kad odabranoj osobi pokazujete koliko vam znači na najnježniji mogući način. Ili jednostavno odete na par piva i na rock koncert jer vam za sve to ne treba poseban dan, a od klišeja vam se diže želudac. Povodom toga, imali smo prilike prisustvovati drugom po redu AntiValentinovu. I samo geslo je dalo do znanja što smo mogli očekivati. Ništa ljubav... Krenimo.

Foto: Antivalentinovo 2/S3ngsi by Ivan Peček

Cijela je manifestacija započela dosta rano kako bi svi imali prilike pokazati svoj dio ponude. Prva grupa koja nas je uvela u noć kvaziromantike su bili S3ngsi. S utjecajem alt rocka 90-ih i naglaskom na melodije uz malo rapa u kombinaciji, demonstrirali su blage melodije za početak koncerta, stvorivši antitezu kasnijem materijalu. Zvuk je bio vrlo dobar, svi su instrumenti bili uravnoteženi, što je također bila naznaka kako će zvučati i ostatak koncerta. Ako govorimo o pojedinačnim elementima, bubnjevi su imali najveću prisutnost svojom konstantnom dinamikom. A za malo drukčiji štih su nam pružili obradu "Javorove grane" da nam ne bi bilo dosadno. Kratko, ali s dovoljno sadržaja, prinove su nas ubrzo napustili dok smo čekali ostatak nastupa.

Foto: Antivalentinovo 2/Stampedo by Ivan Peček

Nakon kratke pauze, Stampedo je započeo u skladu sa svojim imenom u čudnoj kombinaciji rocka, etna i još nekoliko stvari. Bezbrižnost i specifična vrckavost su bili glavna obilježja ovih čudaka. Kako biste inače opisali dozivanje Cigana uz kasnije zvukove skoro surferske glazbe za plažu? Najnormalnija – sigurno ne najdosadnija – je bila "Jadranska sol", a to puno govori. Interakcija s publikom je bila vrlo intenzivna, od obične pa do krajnje nepristojne uz nekoliko zanimljivih konotacija, a baš smo to i očekivali. Za pohvalu je karizmatičnost i šarm pjevačice koja nas je u sve to uvela. Ukratko, imali smo prilike čuti krajnju blesavost u vrlo simpatičnoj izvedbi.

Foto: Antivalentinovo 2/Psihomodo Pop by Ivan Peček

Na malo manje od pola večeri je došla prva glavna atrakcija, a dotad je dvorana već bila popunjena. Naravno, pažnju je plijenio Gobac svojim kitnjastim nastupom, ali ni ostatak benda nije kaskao. Rock n roll atmosfera je publiku dignula na noge, a dinamika u stilu šezdesetih je baš ono što je publici trebalo da se malo otrijezni. "Frida" je naznačila početak opće razularenosti, a nastavilo se kod "Ja volim samo sebe". Doza neozbiljnosti i zezancije Stampeda se i ovdje nastavila, osobito u Gobčevoj interakciji s publikom. Jurišni je tempo dodatno pojačao dinamiku, dok su sporadični poticaji poput vrištanja ljepšeg spola skladno išli uz geslo događanja i samo potencirali postmodernizam svega što smo do tog trenutka imali prilike čuti. Svoj udio u ironiji su zaključili "Seksi magazinom" pa smo imali minutu-dvije predaha do zadnjeg izvođača.

Foto: Antivalentinovo 2/Psihomodo Pop by Ivan Peček

Zamjetna mračna elektronika predstavila nam je ono što su svi najviše čekali kad je Let 3 uletio sa svojom mješavinom rocka i još pokojeg elementa blesavosti. S dinamikom koja se izravno kosila s nježnošću romantike, utabali su put do kraja večeri potpomognuti kostimima primamljivima "nježnijem" spolu. Idilu je na tren uništio problem s ozvučenjem kad je gitara prekoračila granice slušljivosti, ali samo na tren jer se sve nastavilo potpunim rastavljanjem iluzije romantike. Nažalost, ubrzo je opet počelo popuštati, ovaj put na mikrofonu. No publika ništa od tog naravno nije ni primijetila jer je bila previše uživljena u nastup da bi je tehnikalije omele, osobito kad su krenule stvari poput "Tazi Tazi". "Dijete u vremenu" da ne spominjemo. Odijelo optočeno kontracepcijom i demoliranje jastuka zacementirali su apsurd cijele večeri. Ali je ipak bila i pokoja romantična pjesma tipa "Profesor Jakov", no najromantičnija je definitivno bila "Riječke pičke" koja je pružila priliku za malo skakanja pred kraj. A bis je umjesto ružama i čokoladom bio upotpunjen "Drogom" i "Naftom".

Foto: Antivalentinovo 2/Psihomodo Pop by Ivan Peček

Kako je sve završilo? Odlično. AntiValentinovo 2 je zadovoljilo potrebe publike. Bilo da vam se gadi ljigavost i romansa ili jednostavno volite pivo, ovaj koncert je bio ono što ste trebali. Nadajmo se da će se tradicija nastaviti da bismo imali nešto što će nas podsjetiti da nije bitna ljubav jer postoje i mnogo važnije stvari u životu. Stvari koje nas potiču na razmišljanje, djelovanje. Stvari koje nas podsjećaju da postoje trenutci zbog kojih se isplati živjeti, a nakon kojih ostanemo zadovoljni, ispunjeni. Poput karanja.

Foto: Antivalentinovo 2/Let3 by Ivan Peček

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark"