Koncerti

Diskodelija & Jonathan @ Gričevanje

Diskodelija & Jonathan @ Gričevanje

[caption id="attachment_2257" align="aligncenter" width="547"]Jonathan © Julien Duval, Gričevanje Jonathan © Julien Duval, Gričevanje[/caption]

Iako se sinoć najavljivala kiša praćena grmljavinom, vještice s Griča su bile milosrdne. Uspjele su rastjerati oblake i tom gestom nam omogućile dolazak na Gradec gdje su nastupili dva indie rock benda - Diskodelija i Jonathan.

[caption id="attachment_2258" align="alignleft" width="300"]Diskodelija © Julien Duval, Gričevanje Diskodelija © Julien Duval, Gričevanje[/caption]

Šibenski bend Diskodelija svoju je svirku započeo u točno najavljeno vrijeme, no pred malobrojnom publikom. Valjda su se ljudi htjeli uvjeriti da se nebo neće sručiti na njih, a možda još nisu navikli na koncerte dolaziti na vrijeme. Ovaj četverac sastavljen od gitarista i vokala, potom klavijaturistice, basista i bubnjara (njihova imena, nažalost, ne znam jer nisu napisana na njihovoj Facebook stranici), imao je nesreću iznimno lošeg ozvučenja. Da pojasnim: čuli su se samo bubnjevi, koji su uz to bili preglasni, potom je drugi po čujnosti bio bas, gitara i klavijature su se čuli povremeno, dok od vokala – ni glasa. Teškom mukom sam uspjela razaznati da su im pjesme na hrvatskome jeziku. Primjetno je bilo da je ritam sekcija uvježbana i usklađena, te da imaju čvrst i dinamičan groove. Ostale elemente, jako mi je žao, ne mogu uopće ocijeniti. Nadam se čuti Diskodeliju u nekim zvukovno boljim uvjetima.

Nakon ovog debakla, bilo je izgledno da će se i Jonathan naći u istoj situaciji, no vještice su ponovno nešto iščarobirale i uspjele u tome da ovaj riječki bend ima pristojan zvuk. Kupola se uspjela lijepo popuniti (možda je to razlog velike razlike u zvuku?), a dečki su krenuli čvrsto, otvorivši ovaj koncert s istom pjesmom kao svoj nastup u Tvornici – „Mama I'm ready“ – najboljom početnom pjesmom koju su mogli odabrati. Publika je itekako bila spremna za Jonathan i nije trebalo puno vremena da se svi počnu gibati u ritmu. Onima koji su pročitali moj osvrt na njihov koncert u Tvornici i recenziju albuma prvijenca možda će se činiti da se ponavljam, no moram ponovno istaknuti da je Jonathan bend kod kojeg sve štima. Karizmatični, sigurni, ni na trenutak dosadni, zvuče još kompaktnije i čvršće nego na albumu, čemu zasigurno doprinosi ogromna energija kojom dečki zrače, tolika da je zapravo teško ignorirati ih. Iako im je najveći broj pjesama iznimno plesan, najveće ovacije su pobrali izvedbom pomalo mračne i introspektivne pjesme „Pictures“, premda su gotovo sve pjesme koje su sinoć izveli izazvale bučno odobravanje publike, a drago mi je bilo vidjeti da se već pomalo pjevuše tekstovi pjesama. Sinoć su nas također počastili novom pjesmom, „Try to get even“, koja je još jedan biser u njihovom repertoaru. Mada ću možda zazvučati kao fangirl (ma, imate pravo, jesam), kad slušam ovaj bend uživo, naprosto mi ne silazi osmijeh s lica i njihovi mi koncerti služe za punjenje baterija. Nadam se skorom viđenju, a svima preporučujem odlazak na koncert Jonathan. Dečki, hvala vam!

Cjelokupnu galeriju fotografija sa sinoćnjeg koncerta možete pogledati ovdje.

Tekst: Ana Hotko

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."