Koncerti

Disbaja, Pasmaters i Nulla Osta rasturili Grey Room

Disbaja, Pasmaters i Nulla Osta rasturili Grey Room

Ukoliko ste ove hladne, zimske subote tražili razlog da ostanete vani duže od ponoći, ekipa iz C.B.G.B. stylea vam je mogla dati više nego dovoljno dobar razlog. U prostoru Grey Rooma je već spomenuta ekipa odlučila ugostiti Pasmaterse, Nullu Ostu i Disbaju te time i učiniti samu subotu puno zanimljivijom. Iako je na samom eventu stajalo da sve počinje u 22h, tada još nije bio otvoren ni ulaz, ali se svakako našlo mjesta unutar AKC Medike za promrzlu publiku.

Koncert je započeo oko ponoći, a prvi na redu su bili domaći zagrebački dečki iz Disbaje. Mislim da su već na samoj sceni poprilično poznati te ih ne treba dodatno predstavljati. Sam dokaz za ovo je bio vidljiv i jučer jer iako su imali tu gadnu ulogu prvog benda, a nisu svirali pred malo ljudi već se Grey Room napunio dok si pucnuo prstima otkad su se čuli prvi taktovi njihovog nastupa. Sviraju hardcore punk pa je bilo i za očekivati da će biti glasno, brzo i da će motivirati publiku na skakanje i poganje. S obzirom na veličinu Grey Rooma i činjenicu da pozornice praktički nema, bilo je za očekivati kako će i bend biti u prostoru s publikom što se i dogodilo pa se na moment nije moglo vidjeti pjevača među ljudima. Svirali su dovoljno da publici pokažu što znaju, a opet da istu ni ne umore. Odsvirali su pjesme sa svog EP-a Realm of Absurd iz prošle godine uz po koju, rekla bih noviju stvar, a zatvorili su s obradom the Varukersa "Another Religion, Another War", a pjesmu "Saboteri Mladosti" su dvaput svirali, drugi put kao pozdrav publici koja ih nije puštala s improvizirane pozornice.

Ubrzo nakon samog kraja njihove svirke, na pozornicu su se popeli kultni Pasmatersi. Ovaj bend iz Pule je rekla bih jedan od najpoznatijih bendova ovog žanra, hardcorea, u našoj divnoj zemlji. Uvijek zvuče odlično, točno onako kako bi i trebali zvučati. Otvorili su koncert kao i uvijek, pravim hardcoreom, a čak ni par tehničkih poteškoća ih nije omelo u planu da naprave odličnu atmosferu, a rijetko tko je mogao mirovati na njihove brze ritmove i energiju koju prenose pjesmama. Grey Room je već bio pun, a publika je samo čekala priliku za poganje pa je tako ionako već malen prostor postajao sve manji i manji. Svirali su mix pjesama s novog albuma, ali naravno da su se na repertoaru našle i stare stvari. Nakon što su odsvirali par novih kao što su "the Bill", "No control" i "Breaking through" našla se tu i poznata "Noia". Nakon još par novih stvari za koje je inspiracija bila društvo i svakodnevica, zagrepčanima su, jer kako kažu oni posebno vole tu pjesmu, posvetili pjesmu "Mali svijet", a nakon toga su zatvorili opet jednim staro-novim miksom pa se za sam kraj čuvala "Euforia" i "Koji Kurac". Pozdravili su publiku, jedini drugima su se zahvalili na atmosferi , a pozornica je ostala njihovim sugrađanima.

Nulla Osta je po mom mišljenju definitivno bend koji svatko tko sluša punk bi trebao poslušati barem jednom uživo. Oni su onaj tip benda koji svira svoje, a dokazali su da ti za bend ipak ne treba gitara već da su dva bassa sasvim dovoljno. Zanimljiva hardcore četvorka je dobila ulogu zatvaranja večeri, a sam prostor Grey Rooma je i dalje bio pun, doduše nešto manje nego za vrijeme prethodnog benda. Svirali su oni po svugdje, pa se tako na njihovom popisu nalazi i Ujedinjeno Kraljevstvo. Otvorili su koncert s pjesmom "Topovsko meso" koja je ujedno bila i prva pjesma koju sam ikad od njih čula pa su me tu već pridobili. Čini mi se da su oni od svih dobili najmanje vremena za svirku, ali su to vrijeme odlično iskoristili pa se tu našlo svega. Publika nije mirovala i nisu odavali baš neke znakove umora, ali sam bend je bio nekako odvojeniji od publike od prethodnih. Na njihovoj setlisti su se našle "U rupu", "Izbrisati - istrijebiti", "Doba vukova" i "Na krilima slobode", a na samom kraju su pozdravili publiku i zatvorili ovu svirku u odličnom stilu.

S obzirom da mi još uvijek nedostaje sluh u desnom uhu, ovaj koncert bi izdvojila kao pun pogodak za svakog tko se htio naslušati malo kvalitetne i glasne punk muzike tako da se svakako veselim nekom budućem izdanju u organizaciji C.B.G.B.-a i Grey Rooma!