Koncerti

RØLØ u splitskom Chilltonu

RØLØ u splitskom Chilltonu

U subotu, 1.listopada, Chillton bar u Splitu ugostio je posljednji put bend RØLØ u postavi koju poznajemo. Naime, basist Dinko odlazi u Slavoniju zbog posla, ali se ostatak benda oproštajnim koncertom odlučio simbolično pozdraviti s prijateljem. RØLØ je eksperimentalni, elektronički tročlani indie rock bend koji je u ožujku ove godine samostalno izdao istoimeni album. Premijerno su nastupili prošle godine na KLFM-ovom Radiju na cesti, a 15-ak mjeseci kasnije su primorani pronaći novog basistu. Bivši Cirkus je godinama organizirao svirke u tom divnom boemskom splitskom podrumu, ali prostor je ovo ljeto preuzela Info zona i nastavila organzirati povremene koncerte pod motom: "Uštekaj se u chill".

RØLØ je jednom novom instrumentalnom pjesmom, koja je idealno poslužila kao uvod u koncert, pozvao ljude koji su chillali u dvorištu bara da se spuste na svirku oko 22:30. Nastavili su s instrumentalnim nizom pjesama te odsvirali Sonar koja u originalu ima tekst, ali na toj pjesmi su se ispoljili problemi s razglasom. Nešto jednostavno nije štimalo s basom, a to su samo dobri poznatelji njihove glazbe mogli osjetiti. Srećom, tehnički problemi se nisu nastavili i ostatak koncerta je prošao bez poteškoća. Printer je pjesma koja je nastala iz frustracije s kojom se Mišo (gitara, vokal, klavijature) i Karlo (bubnjevi, ritam mašina) susreću u svom dizajnerskom poslu. Postigli su takvu atmosferu da se dobije dojam da vampiri ili zombiji, a ne "Papiri izlaze van" iz printera. Slušatelji su utonuli sasvim u neobično.


Mišo je u više navrata komunicirao s publikom koju su većinskim dijelom činili poznanici i prijatelji benda. Humora nije nedostajalo, našalio se da su donacije na ulazu za Dinka i njegovu bolju budućnost, da lola stigne do Čepina koji je nešto kao Solin Osijeka. Odsvirali su cijeli repertoar, nijednu pjesmu nisu izostavili, a izveli su i nekoliko novih. Nisu preskočili ni himnu Splitu "Splito", jer nema ljeta do splitskog ljeta. Mišo je najavio "Zva' ću te" kao sljedeću pjesmu koja je megahit u malim, jako malim krugovima. A kad bolje razmislim to i je istina. Nadam se da će se krug barem malo proširiti s vremenom i vjerujem da će bend stjecati nove fanove svakim svojim novim nastupom. Držim fige da pjesmu "Stadium" jednom odsviraju na stadionu jer ima energiju da pokrene masu. Bubnjar Karlo za svojom ritam mašinom i bubnjevima stvara tako neobične zvukove da se iz znatiželje morate nakriviti da bolje vidite kako nastaju. Dinko basom daje dušu bendu. Dok Mišo zvučnim efektima stvara sve bučniju i melodičniju glazbu koja prilazi sve bliže vašem nagonu za skakanjem dok ne izgubite kontrolu i prepustite se u potpunosti.
Pred kraj "Trucker" pjesme frontmen je vrtio vijke po pedalama, a paralelno sa čudnim zvučnim efektima mijenjao se i izraz njegovog lica kao da ga pere neki shizofreni film.

Novu ljubavnu pjesmu "Bebo ja te volim" su simbolično promijenili u "Dinko ja te volim" te razgalili Dinka i publiku koja se zanjihala uz sanjivu melodiju 80-ih godina. Ovom pjesmom bi se koncert priveo kraju da većina sveprisutnih nije inzistirala na bisu. Na Indirekt festivalu u Istri su  neočekivano izveli obradu Eurythmicsa pa sam priželjkivala da ju izvedu još jednom i želja mi se ispunila. Disko zvuci su ispunili Chillton, a Mišin vokoderom izmijenjen vokal se savršeno uklopio.

Uslijedio je još jedan instrumental u kojem je Dinkov bas dosao do izrazaja, a za kraj su mu prepustili da odabere posljednju stvar koju će odsvirati zajedno. Ni više ni manje,  odlučio se za pjesmu koju su mu netom prije i posvetili pa smo svi još jednom cupakli uz izljeve ljubavi za Dinka. Nakon nesto vise od sat vremena koncert je priveden kraju. RØLØ su jednom prilikom rekli da je "Ø" oznaka za prazan skup, a da RØLØ pokušava popuniti sve praznine u životima svoje publike. Zasigurno su ispunili srca Splićana u Chilltonu u subotu barem na jednu noć.

P:S. RØLØ traže basistu ili basisticu. Zainteresirani iz okolice Splita im se mogu javiti za audiciju.

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.