Intervju

"Pokušavamo popuniti praznine u životima publike."

Donosimo intervju sa splitskim bendom RØLØ, koji oduševljava slušatelje otkad su prvi put nastupili na KLFM-ovom Radiju na cesti prošle godine pa sve do nedavnog nastupa u Istri kad su očarali Indirektovce. RØLØ su eksperimentalni, elektronički tročlani indie-rock bend koji zvuči vanzemaljski dobro. Mišo Komenda (električna gitara, vokal) je i član bendova Lažni Brkovi, Studio Frendo te bivšeg Leut Magnetik u kojem je svirao zajedno s drugim članom benda, Karlom Kazinotijem (bubnjevi). Pridružuje im se treći član Dinko Vranjičić (bas gitara) iz benda Beta Bombe. U ožujku su samostano izdali istoimeni album prvijenac koji se može nabaviti na bandcamp stranici benda.

Bok RØLØ . Ili da kažem ROLO? Mislite li da "Ø" ima utjecaja na ciljanje publike koja ce kliknuti play kad pročita nešto o vama?
Ø je također oznaka za prazan skup, jer RØLØ pokušava popuniti sve praznine u životima svoje publike.

Dvije trećine benda, točnije Mišo i Karlo su zaredali zavidne uspjehe sa svojim dizajnerskim radovima. Mišo, ti si dizajnirao naslovnicu albuma Lovely Quinces – No Room For Us, seriju ilustracija iz ciklusa "Pastrve napadaju noću" za concept store KRUG, mnogobrojne plakate za izložbe i sl. S Karlom si dobio i Porina 2013. za omot albuma grupe Libar te nagradu za "Pogledaj.to!" rokovnik. Karlo godinama osigurava vizualni identitet Festivala Mediteranskog Filma Split o kojem se ove godine poprilično diskutiralo među Splićanima. Je li vam bilo teško odabrati jedan od vaših radova za naslovnicu ROLO albuma? I kako to da ste odabrali baš ovaj iz serije ilustracija "Oni/Them"?
Bilo nam je užasno teško, čak smo mislili angažirati i neke druge dizajnere, ali na kraju smo se ipak odlučili za varijantu "uradi sam" jer smo sve dosta brzo snimili i htjeli smo što prije album lansirati na internet. Rečenica koja je na originalnoj ilustraciji glasi: "Tonem li sasvim u neobično" i nekako je fino sjela na koncept albuma…

Nađete li se i danas nekad s članovima benda Leut Magnetik, odnosno Beta Bombe, svirati u garaži ili su bivši bivši s razlogom?
Stalno se družimo sa svim svojim bendovima I planiramo velike stvari.

Možete li opisati trenutak kad ste odlučili osnovati ROLO?
Dok još nismo imali gotov materijal zvali su nas iz KLFM-a da sudjelujemo na njihovoj manifestaciji "Radio Na cesti". Taj poziv nas je dosta motivirao i zadao nam vremenski rok od mjesec dana unutar kojeg smo morali pripremiti pola sata vlastitog materijala, što nam je bio dosta veliki gušt i izazov.

Što predstavlja samo ime benda?
ROLO je snare drum, doboš, također ROLO je viking, najjači, najgluplji, najljubomorni, koji izdajom svog naroda postaje plemić u Parizu i osvaja srce prekrasne princeze.

Do sada ste nastupali na KLFM-ovom Radiju na cesti, u Tvornici Kulture na DanuD, splitskom Cirkusu, O'Hari, na Split Spot Festivalu i Split Prideu u Đardinu, a nedavno  i na Indirektu u Istri. Preferirate li otvorene pozornice ili klubove?
Preferiramo stadione, čak smo I jednu pjesmu posvetili stadionu.


(Rolo na Indirektu 2016.- pjesma Stadium. Za cijelu pjesmu pogledajte live iz splitskog Đardina.)

Postoji li neko mjesto gdje biste htjeli nastupiti u budućnosti, a do sada niste imali prilike?
Postoji puno mjesta glupo ih je nabrajati jer bi čitatelji ovi članak morali scroll-ati 10ak minuta, šta prema nekim istraživanjima nije dobro.

Jeste li se uhodali u procesu stvaranju pjesama i pronašli algoritam koji najbolje funkcionira? Imate li novog materijala i odskače li od dosadašnjeg?
Pjesme se same stvaraju, mi nemamo pojma kako nastaju ni po kojoj shemi, mi smo samo oruđe. Imamo već 3-4 nove pjesme, neke smo već izvodili na par zadnjih koncerata, pa ako bude potrebe možda ih snimimo.

Utječe li glazba koju slušate na proces stvaranja pjesama? Preporučate li čitateljima Sound Reporta neki bend kojem nedostaje medijske pažnje?
Sve utječe na nas pa vjerovatno i glazba, svakako mislimo da treba obratit pozornost na bend iz Splita/Brača - Jakete.

Imate li merchandise?
Imamo flomaster za tekstil i za simboličnih 200 kn vlastoručno ispisujemo naš logotip ROLO na majicu koju nam donesete.

Nedavno ste nastupili na Indirektu u Savudriji kraj Umaga. Planirali ste ostati samo jedan dan, ali ste se ipak zadrzali oba dana. Kako to da ste se predomislili? Kako vas je Indirekt publika prihvatila? Tko se vama najviše dopao od izvođača?
Ostali smo duže zbog dobre ponude bendova, a i ovu večer smo mogli opušteno slušati glazbu uz čašicu razgovora s kolegama i novim obožavateljima. Mislim da smo na ovom festivalu prvi put bili prihvaćeni onako kako sami sebe prihvaćamo, pa nam je publika jela iz ruke. Super su bili Fugu Mango.


(Posljednje tri pjesme s koncerta splitskog benda Rolo na Indirektu. "Zva'ću te" su odsvirali po drugi put te novu ljubavnu pjesmu "Bebo ja te volim" i cover Eurythmicsa.)

Gdje i kad vas čitatelji Sound Reporta, osim u bespućima inteneta, mogu poslusati ovo ljeto uživo?
Na Silbi na festivalu SEA 23.7. i u Milni na Braču će možda biti organiziran Radio Na Cesti 5.8.

Želite li nešto poručiti čitateljima Sound Reporta?
Kupite naše majice.
 

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.