Koncerti

Rod Stewart: šljokice, nogomet, ljubav i baloni u neugodnoj Areni Zagreb

Rod Stewart: šljokice, nogomet, ljubav i baloni u neugodnoj Areni Zagreb

Premda je možda duboko u srcu žali što nije ostvario profesionalnu nogometnu karijeru, Rod Stewart je u svijetu glazbe postigao ono što uspije samo izabranima, rijetkim jedinkama koje su i nakon četrdeset, pedeset godina karijere u stanju odraditi kvalitetan show.

Nakon što je nedavno dovršio dvogodišnju rezidenciju u Las Vegasu, kratki posjet Europi završio je u zagrebačkoj Areni.  Nostalgična publika koja je odrastala i vjerojatno najbolje trenutke svojih života proživjela uz njegove hitove, ispunila je prostor na koji smo već navikli da i nije najzahvalniji za glazbene događaje. 

 

Rod Stewart Zagrebfoto: Rod Stewart, credit: Filip Bušić

 

Produkcija na visokoj svjetskoj razini, nekoliko velikih videozidova koji su kombinirano cijele večeri standardno prenosili detalje s pozornice, ali su i zavirili u prošlost ovog velikana. Iznimno je ponosan na svoje škotsko porijeklo, posebno na Celtic. Nije škrtario na nogometnim loptama, nije škrtario ni na hitovima. U vidno dobroj formi, cijelo je vrijeme aktivno animirao publiku. Ne može se reći da je za njega vrijeme stalo, no prepoznatljivi hrapavi vokal još uvijek ima potencijala da ispuni velike dvorane, premda mu tehničke mogućnosti to sinoć nisu dopuštale. Ritam sekcija dinamički je dominirala pa se Rodov vokal na trenutke slabo ili gotovo ništa nije čuo. To nije zaustavilo publiku da zapjeva "Tonight's the Night (Gonna Be Alright)", "The First Cut Is The Deepest", "I Don't Want To Talk About It" ili "You're In My Heart". 

Oko sebe je okupio tim vrhunskih glazbenika, bend u kojem žene imaju glavnu riječ. Multiinstrumentalistice, od Dublina preko Teksasa do Mumbaija, uživale su u programu koji je, tipično britanski, u sekundu pomno isplaniran. Saksofonistički solo svaki je put zaradio velike ovacije, a glavna je zvijezda večeri u takvim trenucima uspjela  uzeti nekoliko minuta predaha. 

 

Rod Stewart Zagrebfoto: Rod Stewart, credit: Filip Bušić

 

Premda se radnja cijele večeri odvijala prilično lagano i blaže nego očekivano, publika na parteru većinu je vremena provela sjetno ljuljkajući se dok cure nisu protresle izvedbom "Proud Mary". Let's get this party started! - vratio se Rod te najavio finale koje je vrhunac doživjelo izvedbom velikog hita "Da Ya Think I'm Sexy" te sjetnog "Sailing". "Enjoy Yourself (It's Later Than You Think)" - karaoke party za sam kraj.

 

Rod Stewart Zagrebfoto: Rod Stewart, credit: Filip Bušić

 

Glamur svjetskog showbizza na jednu se večer preselio u Zagreb. Vrhunski spektakl kakve bečka publika gleda svaka dva tjedna, a zagrebačka svakih tri-četiri-šest mjeseci u Zagrebu ili u Beču. Arena, vječni kamen spoticanja, ugostila je najveće svjetske zvijezde, no kvaliteta zvuka iznova pati. Na izuzetno lošu akustiku ovog prostora nekako smo već postali ravnodušni, no svaki put iznova umanjuje doživljaj vrhunskog umjetnika koji je praćen masivnom produkcijom. 

 

Rod Stewart Zagrebfoto: Rod Stewart, credit: Ivan Peček

 

Na svom je prvom gostovanju u Hrvatskoj, unatoč određenim tehničkim nedostacima prostora, Rod Stewart opravdao glazbenu plemićku titulu. Dobro se drži za svoje godine - nije da su oduševljeni kada im se to kaže. Je li realno očekivati nešto bolje od prezentiranog sinoć? Sigurno je samo da će oni koji su ga čekali desetljećima biti će zadovoljni. 

 

Galeriju fotografija s događaja pogledajte OVDJE.