Albumi

Odličan južnjački blues rock iz domaće kuhinje

Odličan južnjački blues rock iz domaće kuhinje

Krajem svibnja iz domaće diskografske kuće Spona stigao je jedan novi blues rock uradak, album "Home". Autor albuma je bend Zamba i njegov predvodnik, producent, glazbenik, autor i pjevač - Boris Dugi – Novački. Zamba svoje korijene vuče negdje iz 2010. godine kada je Boris okupio oko sebe talentirane glazbenike, Hrvoja Kralja (bass) i Maria Klarića (bubnjevi). U početku su svirali covere, kada im je to dosadilo krenuli su raditi svoje autorske pjesme, a ime su si uzeli baš po Borisovom nadimku – Zamba.

Autor svih pjesama je Boris uz pripomoć raznih drugih glazbenika koji su mu pomogli izbrusiti ovaj sada prepoznatljivi zvuk do mjera da je album bio spreman za objavu. Vrijedi i napomenuti da su sa Zambom sudjelovali na 5th Croatian Blues Challenge, gdje su 2014. odnijeli prvo mjesto, a nastupili su i na američkoj i europskoj varijanti istog natjecanja gdje su ostavili snažan utjecaj na sudce i publiku.

Prve četiri pjesme plove više u rock vodama nego blues, što je bio dobar odabir jer ovako album na prvo slušanje brzo podigne slušatelja bržim ritmom i odličnom lead gitarom u stilu bendova Lynyrd Skynyrd ili Allmand Brothers Band.

Nakon par sekundi slušanja prve pjesme na albumu, istoimene "Home", jasno vam je čemu hvale koje ovaj bend uživa. Odlična gitarska intro dionica otvara pjesmu, i vodi vas u neki drugi svijet bikerskog birca Američkog juga, a outro solaža je izvedena skoro pa savršeno. Jedinu zamjerku oko ove pjesme imam što je solo "prekratak" i traje "samo"  minutu i pol.
Sljedeća izvedba, "Cold Hearted Woman", kreće standardnim usporenim blues solom, ali brzo preuzima brži ritam, te je jedna od živahnijih i plesnijih pjesama na albumu. "Street Livin'" i "Going Wild" je najlakše opisati kao crossbreed između Skynyrda, BB Kinga, Gary Moorea i Claptona. Na njima ponovno prevladavaju odlične solaže,  hipnotizirajući ritam te jednostavni tekst koji će te brzo memorirati i pjevati usputno, pogotovo ljubavnu "Going Wild".
"Good Mood" sa svoje dvije minute čistog instrumentala otvara bluesu orijentiran segment albuma i daju slušatelju malo "odmora" od rockom nabijenijih pjesama. Slijede ju također nešto laganije pjesme "Evil Woman", "I Found The Blues" i "Don't Leave Me 4 Good" gdje se opet može osjetiti malo Gary Moore utjecaja. "I Refuse ( To Feel The Blues )", kao što i joj i samo ime nagovješćuje, ponovno malo diže tempo s tipičnim southern rock ritmom i distorziranim steel guitar zvukom, neodoljivo podsjećajući na klasičan zvuk gitare Billya Gibbonsa ( ZZ Top). 

Pjesma koja mi je najslabije sjela na albumu je "Keep Your Heart", Tipična blues balada. Nažalost mi na ovoj pjesmi vokal nikako ne sjeda naspram instrumentala, ponajviše radi problematične dikcije na nekim izraženim riječima na pjesmi koji jednostavno zvuče ravno i dosadnjikavo, a i rime koja zvuči pomalo nespretno, što mi dodatno muči uho. Možda je cijepanje dlaka, ali između toliko boljih izvedbi, nije teško naći jednu s kojom ti nešto ne štima.
"Love" je još jedna klasična blueserska balada, s izraženim back vokalima koji nadodaju malo soula u mješavinu, te bi bilo zanimljivo u budućnosti još malo tog miksa doživjeti. Nakon nje slijedi "Little Blues Queen", koja se odvaja od ostatka albuma prisutnošću orgulja koje otvaraju izvedbu, a na koje se nakon uvoda nastavlja gitara te ostatak pjesme djeluju zajedno u simbiozi zaigrano svirajući istu melodiju.
Zadnja izvedba na albumu mi je osobno i najdraža pjesma "Love Of My Life".Jednostavna blues rock pjesma tijekom koje kombinacija akustične i električne gitare savršeno vodi pjesmu. Jednostavan i pamtljiv tekst te ritam koji se vrti u krug nije išta posebno i ništa komplicirano, ali baš ta jednostavnost lijepo sjeda kao završetak cjeline, te će vam nakon što album završi i dalje ostati svirati u glavi.

Zaključak je još jednom kako u Hrvatskoj imamo itekako kvalitetnih izvođača koji nam bez problema mogu servirati kvalitetne albume. Da se razumijemo Zamba ne donosi ništa novo i revolucionarno na stol, a nije da od bluesa i starinskog rocka možemo i očekivati neku revoluciju, ali donosi trinaest kvalitetnih pjesama koji  će vam na lijepi način popuniti 50 minuta vašeg vremena zaraznim solažama, zanimljivim melodijama te blues rock pričama koji će sjesti koliko i fanovima blues žanra kao i raznovrsnoj publici iz rock and roll svijeta. Meni vrijedi uloviti ih na nekom live nastupu, nadam se uskoro, a vama ostalima ovaj album je topla preporuka za slušanje.

Popis pjesama:
01. Home*
02. Cold Hearted Woman*
03. Street Livin'
04. Going Wild*
05. Good Mood
06. Evil Woman
07. I Found The Blues?
08. Don't Leave Me 4 Good
09. I Refuse ( To Feel The Blues )
10. Keep Your Heart
11. Love
12. Little Blues Queen
13. Love Of My Life*

Top pjesme*

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."