Albumi

"Cleopatra" – balade koje osvajaju srca

Kad god sam ljudima oko sebe spominjala ime "The Lumineers", rijetko tko je na prvu znao pogoditi o kojem se bendu radi. Međutim, ako navedete pjesmu "Ho Hey", većini će ipak proraditi onaj "kliker" u glavi i znati će tko je u pitanju. Pjesma poznata svima koji posjeduju radio ili su ikad surfali youtube-om lansirala je ovaj bend iz Colorada na svjetske glazbene ljestvice. Doduše, "Ho Hey" možda je najpoznatija s albuma prvijenca, no svakako nije i najbolji pokazatelj toga kakav su The Lumineers bend i kakva je njihova glazba.

Za razliku od prvijenca "The Lumineers", izdanog 2012. godine, koji je meni, ako ćemo biti iskreni, djelovao kao "bućkuriš" svega,  album "Cleopatra" čini mi se puno staloženiji i posloženiji, što ni ne čudi toliko s obzirom da se na njemu radilo pune tri godine.

Album se sastoji od jedanaest pjesama, većina kojih barem s vremena na vrijeme ostavlja dramatičan i "težak" dojam. Već na primjeru uvodnih "Sleep On The Floor" i "Ophelia", od kojih potonja već par mjeseci suvereno vlada radio valovima, vidljivo je da se The Lumineers i dalje drže onog što im ide, odnosno pretežno pop zvuka s velikim utjecajem folk glazbe. A prema riječima jednog inozemnog glazbenog portala, upravo su tom mješavinom uspjeli popuniti rupu koja je nastala onog trenutka kad su Mumford and Sons otišli predaleko s eksperimentiranjem u "komercijalnijim" vodama.

Iako najnovijim izdanjem većinski dominiraju laganice, svako toliko nađe se jedna pjesma koja će razbiti monotoniju i "razbuditi" slušatelje. Jedna od takvih je i "Cleopatra" po kojoj album nosi ime. Uz pjesmu "Ophelia", koja je već solidno prihvaćena od strane publike i medija, "Cleopatra" je vjerojatno jedina pjesma kojoj se može pridati doza komercijalnosti i od koje se, sudeći prema reakcijama na album prvijenac, može očekivati zapaženiji uspjeh. U slučaju pjesme "Cleopatra", recept za to je zarazna i optimistična melodija, jedna od onih za koje se ulovite da kako ih pjevušite dok šećete ulicom. Usto je i jedna od rijetkih s albuma nešto bržeg ritma i s perkusijama, koje na kraju krajeva i jesu najkarakterističniji znak folk bendova.

Kako album odmiče, njegova se energija malo pomalo stišava, ritam se opet usporava,  a ta se smirenost i sjetnost prenose i na slušatelje, koji s Lumineersima kao da čeznu za nekim boljim vremenima. Jedna od takvih je i "Into The Light" s nježnim i krhkim introm na gitari i kasnije postupno pojačavajućim tempom, prilikom čijeg slušanja misli same od sebe kao da odlutaju na neko osamljeno mjesto usred netaknute prirode s kojeg se pruža lirski pogled na skorašnji zalazak sunca.  

No ako ćemo se vratiti u realnost, odnosno u vrevu zagrebačke Trešnjevke, sljedeća pjesma na albumu bit će poznata svim poznavateljima filmova "The Hunger Games" – "The Gale Song". Od samog početka pa do kraja, kroz "The Gale Song" bend na sebi svojstven, dirljiv način prenosi emocije i priča svoju priču.

Nažalost nakon nje, regularno izdanje albuma od 11 pjesama mi nekako postaje zamorno. Možda "zamorno" čak i nije nužno najprikladniji izraz, ali u svakom slučaju postaje monotono jer sljedeće tri pjesme, "Long Way From Home", "Sick In The Head" i "My Eyes" ne sadrže neki element kojim bi se istaknule ili bile posebne. U jednom trenutku imala sam osjećaj kao da je bendu nestalo inspiracije i da slušam jednu, podužu pjesmu. No vrijedi istaknuti instrumental na klaviru naziva "Patience" koja je došla kao šlag na tortu ove liste čeznutljivih balada.  

"Cleopatra" možda nije album koji očekuje svjetski uspjeh ili će dobiti hvalospjeve publike i struke (što tek treba vidjeti), ali je u svakom slučaju album koji zaslužuje barem jedno preslušavanje. Emotivan je, topao i prepun osobnih priča koje, u kombinaciji s kvalitetnim vokalom i melankoličnom melodičnosti instrumenata, bez imalo patetike odvode slušatelje u neki svoj paralelni svemir.

Popis pjesama:
1. Sleep On The Floor *

2. Ophelia
3. Cleopatra
4. Gun Song
5. Angela
6. In The Light *
7. Gale Song *

8. Long Way From Home
9. Sick In The Head
10. My Eyes
11. Patience ​*

*Top pjesme

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.