Albumi

Svemir - ohrabrujuća ljepota emotivne jednostavnosti novog albuma

Svemir - ohrabrujuća ljepota emotivne jednostavnosti novog albuma

Kako zvuči svakodnevica? Kako zvuče sitnice koje uzimate zdravo za gotovo, realnost kuja se podrazumijeva toliko da nikada ne biste rekli da se može pretvoriti u pjesmu?

Odgovor se krije u novom albumu grupe Svemir koji nosi naziv “Strah od dubine”. Svemirci su dušu otvorili jednog listopadskog vikenda te stvorili album u potpunosti svirkom uživo. Rezultat su iskreni osjećaji koji dopiru iz svake pjesme, svojevrsna sjeta uz dozu umorne melankolije koja sjeda na prvo slušanje.

 

 

Polusatno izdanje od osam pjesama jako dobro funkcionira kod usputnog slušanja, a kada mu se u potpunosti posvetite djeluje relaksirajuće, s pozitivnim emocijama koje dopiru iz laganog ritma u koji se uplela blaga i nenametljiva gitarska solaža uz polunarativni senzualni vokal koji odaje životnu zrelost, staloženost i slikovito dočarava radnju.Sv

Iskrenost, ogoljenost i sofisticirana jednostavnost najveće su prednosti “Straha od dubine” dok istoimena pjesma laganim plesnim ritmom na samoj polovici albuma dodatno začinjava atmosferu te stvara želju da stvarnim koncertnim doživljajem ovog materijala.

 

Ljepota običnog, prosječnog i svakodnevnog, gotovo neprimjetnog, dobila je zanimljiv glazbeni oblik koji je teško žanrovski točno okarakterizirati, fokusiran je na osjećaju i doživljaju okupljenog kolektiva. Jedno od kvalitetnijih izdanja aktualne domaće glazbene scene s potencijalom da osvoji šire slušateljstvo, a one slobodnog duha, koji ljepotu pronalaze u jednostavnosti i sitnicama, oduševit će se na prvo slušanje. “Zadnja djevojka atomskog doba” i "Da me nema" - najbolje stvari na albumu.

 

Popis pjesama:

1. Plus četrdeset

2. Kada pređeš Savski most

3. Žmirečki

4. Strah od dubine

5. Snova nema

6. Zadnja djevojka atomskog doba

7. Ništa

8. Da me nema