Albumi

Night Thoughts

Night Thoughts

Na krilima promjene zvuka koju su predstavili na prethodnom "Bloodsports", Suede su izdali "Night Thoughts", svoj sedmi po redu album.

Promjena zvuka je samo površna: ispod barokne glam rock površine prošarane post-punkom, krije se prepoznatljivi britpop ovih londonskih junaka za što je "kriv" dugogodišnji prijatelj i producent benda Ed Buller. Mračni su tonovi i tekstovi samo suptilno osuvremljeni glamuroznim i raskošnim orkestracijama.

Usporedbe s ranijim izdanjima kao "Dog Man Star" su na mjestu, iako ono što je bivši član, Bernard Butler, učinio za bend, za Suede do danas ostaje neponovljivo. Imajući to na umu, "Night Thoughts" nije revolucionaran u stvaralaštvu benda, već je svojevrstan statement najkvalitetnijih vrlina Suedea - zavodljivog vokala Bretta Andersona koji se s lakoćom nosi s najvećim instrumentalnim izazovima ("The Fur and the Feathers"), žestoke gitare Richarda Oakesa ("Like Kids") i općenito vještine pisanja dramatičnih pop pjesama lišenih trendovskih kalupa - (mračnih) pop pjesama sa sadržajem.

"When You Are Young" vrlo moćno i orkestalno otvara album i slušatelju odmah odaje čime se "Night Thoughts" bavi - temama djetinjstva, starenja i prolaznosti. "Outsiders" će stare fanove Suedea podsjetiti na "Trash" i svevremensku "Beautiful Ones". "No Tomorrow" sa snažnim refrenom "fight the sorrow like there’s no tomorrow" kao da je stvorena za "razbacati se" po podiju nekog indie partyja. Simon Gilbert se  za bubnjevima posebno iskazao u još jednoj prelijepo orkestriranoj "When You Were Young" koja gotovo neprimjetno prelazi u "The Fur and the Feathers", veličanstvenu završnicu albuma.

Nepotrebno dramatična "I Can't Give Her What She Wants" kvari dojam inače vrlo dobrog albuma, a skupa s "Learning To Be" zvuči pomalo patetično pa se tako obje nespretno uklapaju u ovaj niz od dvanaest novih pjesama.

Ukratko, "Night Thoughts" je većinom savršeno odmjeren i sa stilom spojen stari i novi Suede. Nažalost, album nema jakih aduta kao "Dog Man Star", "Coming Up" ili od novijih "Bloodsports", no svejedno je riječ o kvalitetnom uratku vrijednom pažnje ovih britanskih indie-rock ikona koji nam, čini se, još dugo neće dosaditi.

Popis pjesama:
1. "When You Are Young" *
2. "Outsiders"
3. "No Tomorrow" *
4. "Pale Snow"
5. "I Don't Know How to Reach You"
6. "What I'm Trying to Tell You"
7. "Tightrope"
8. "Learning to Be"
9. "Like Kids" *
10. "I Can't Give Her What She Wants"
11. "When You Were Young"
12. "The Fur and the Feathers" *

* top pjesme