Koncerti

Romantični glazbeni glamur uz Suede na INmusicu

Romantični glazbeni glamur uz Suede na INmusicu

Legendarni Britanci predvođeni flambojantnim Brettom Andersonom, stavili su točku na i drugog dana INmusica i pokazali nam “kako to rade” pravi headlineri.

Topla ljetna večer i zvjezdano nebo iznad jarunskog jezera stvorili su savršen “štimung” za prvi domaći koncert legendarnih Engleza koji su svojevremeno proglašeni najboljim britanskim bendom. Zagonetna četvorka zauzela je svoje pozicije na minimalistički postavljenoj pozornici; svaki uz svoj instrument u polukrugu na centralnom djelu Main stagea, spremni da svojim melodijama očaraju hrvatsku publiku. Nedostajao im je samo jedan... Iščekivanje koje se pretopilo u oduševljenje, naelektriziralo je zrak kada se sporim, zavodljivim kretnjama u maniri divlje mačke na pozornici ukazao kultni frontmen Suede – Brett Anderson.

 

Anderson je jedan od onih frontmena čija pojava plijeni pažnju i privlači svojom sirovom magnetičnosti. Od trenutka kada kroči na pozornicu, sve oči su uprte u njega i prati se svaki pokret, a on u tome apsolutno uživa. No interesantan stas i scenski performans nisu jedino što obilježava Bretta Andersona. Tu su i njegov besprijekoran glas te virtuozne vokalne sposobnosti.

foto: Suede, credit: Vilim Hlušička

 

Suede su svoj headlinerski set otvorili mističnom As One s aktualnog albuma Blue Hour što je bio savršen uvod u opojnu The Outsiders, prvu u nizu hitova koji je pošteno “prodrmao” publiku. Uslijedile su We Are The Pigs, So Young, Metal Mickey, Killing of a Flashboy... Bend je cijelo vrijeme održavao kristalno čist zvuk, a sviranje je precizno i besprijekorno. Njihov frontmen, neiscrpne energije, velik dio koncerta proveo je na koljenima, pužući na sve četiri, entuzijastično skačući s i preko zvučnika, bičujući pozornicu mikrofonskim kablom kojeg je u jednom trenutku kao laso zavitlao vrlo, vrlo blizu glava okupljenih. Svaki njegov pokret popraćen je ovacijama publike u koju se mesijanski spuštao nekoliko puta (bez pratnje zaštitara). Prvi redovi bili su ispunjeni žestokim obožavateljima Suede koji su ekstatično dočekali svog idola. Bilo je tu suza, grljenja, ljubljena upakiranog u valove oduševljenja.

foto: Suede, credit: Vilim Hlušička

 

 

Odlično raspoloženje na pozornici i u publici vladalo je tijekom čitavog koncerta, a najveću maniju očekivano su izazvali klasici Animal Nitrate i Beautiful Ones između kojih smo uspjeli predahnuti uz akustičnu The Wild Ones.

 

Nakon kraćeg bisa bend se od nas oprostio uz ljupku izvedbu She's In Fashion i eksplozivnu New Generation uz obećanje da će se vratiti. Suede je bend koji ima znanje i zna posao, njihova izvedba apsolutno je dostojna statusa jednog festivalskog headlinera te se možemo nadati da će se ova profinjena petorka vratiti na drugi spoj s hrvatskom publikom.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja