Albumi

Nikada nije prekasno!

Nikada nije prekasno!

Prije deset godina, još podosta nepoznati bend iz Zagreba, She Loves Pablo, objavio je svoj album prvijenac, “Mother of All”. Tada album nije dobio toliko pažnje, a sada, deset godina kasnije, taman kada će osvanuti u novom vinilnom reizdanju, vrijeme je da se ispravi ta nepravda, pogotovo jer je u međuvremenu i sam Pablo ostavio veliki utjecaj na scenu, a sprema nam se i koncertno slavlje u Vintage Industrial Baru.

“Mother of All” u suštini je mješavina žestokog stoner i heavy riffovlja čija jedina misija je od prve do zadnje pjesme kompletno pregaziti slušatelja i ostaviti ga uz pitanje “koji vrag se upravo dogodio???”. Album se snažno oslanja na kombinaciju gitare i bubnja. Neću reći da nužno fali basa na albumu, ali u live izvedbama ga definitivno ne nedostaje i on dodatno dodaje surovost i groove nekim pjesmama.

Album otvara prljavo distorzirana “All Down” koja odmah pokazuje surovost koja slijedi. Dvije strofe teksta i jednostavni refren upakiran u instrumentalne brejkove otkrivaju jednostavnu recepturu repeticije koja je u jednu ruku postao trademark ovog bend, ali baš ta jednostavna struktura izrazito dobro funkcionira.

Još jedan interesantan trademark, pogotovo ovog albuma, primijeti se dok dođete do treće pjesme, a to su stonerski inspirirane podulje instrumentalne intro dionice, koje polagano nabijaju suspenziju dok čekamo da im se pridruži vokalna eksplozija prodornog glasa Domagoja Šimeka. Iste vokalne sposobnosti najviše do izražaja dolaze favoritima albuma, “Over it All” i kolosalnoj 8 minutnoj “Slo Diesel” koja zatvara album.

Ona koja najviše iskače iz forme je osma po redu “No”. Osim što je daleko najkraća pjesma na albumu s trajanjem od samo 1:49, ona krši sve ranije spomenute trademarkove, nema dugih solaža i instrumentala, od početka do kraja praši vokal uz glazbu, i baš radi te velike suprotnosti formi pjesma ostavlja dojam puno dulje izvedbe, zajedno sa sljedećom skladbom na albumu, “Ol’ Billy”.

Sam album zatvara već spomenuta “Slo Diesel”, i ako vam treba samo jedna stvar da se navučete na ovaj album i bend, to je ona. Kroz osam minuta provesti će vas na epsko putovanje kroz pustinju s kojeg će te se vratiti preporođeni. Pjesma je postala fan favorite, i tijekom nje publika na svakom koncertu apsolutno poludi, a lako je vidjeti zašto. Pjesma prve četiri minute odradi svoje i polagano krene u outro trajanja još nekih minutu, i taman kada pomislite da je gotovo jer se sve stišalo i usporilo i čujete samo par tonova gitare i basa uz izrazito lagane bubnjeve i sve dođe kraju, ona se vrati uz kružni udarac kakvog bi se i Chuck Norris posramio, sve se opet diže nazad uključujući i vokal koji dobiva jednu novu dimenziju. Apsolutno epski finish kakvog se ni jedan album ne bi posramio.

Vinilno reizdanje albuma moći će se kupiti na koncertnoj live proslavi 10 godina albuma koja će se održati u petak, 22. veljače, u zagrebačkom klubu Vintage Industrial Baru. Dođite na svoju dozu odličnog rock šamaranja.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."