Albumi

Kada te samelju opasno dobri riffovi

Kada te samelju opasno dobri riffovi

Zagrebačka groove stoner mašina She Loves Pablo jednostavno melje sve pred sobom. Počeli su sad već davne 2009. s „Mother Of All“ i nikad nisu stali, a ako je suditi po friškom „Death Threat From Future Self“ bilo kakvo usporavanje im nije ni na kraj pameti.

Novi album sam dočekala u razdoblju u kojem sam relativno često vrtila njihov drugi (i meni osobno najdraži) album „Burn And Levitate“. Možda je to bila podsvjesna priprema za novi album. Prvi singl „Houdini“ je bio izvrstan uvod u novo izdanje. I kakvo je to samo izdanje! Vjerojatno najbolji i najsvježiji album do sad kojim Pablovci šire granice svojeg zvuka, ali zadržavaju svoju esenciju, ono što ih čini posebnima. Korijene i dalje vuku iz svojeg tradicionalnog stoner prizvuka, ali su se proširili i na teritorij grungea, čak i sludgea.

To se čuje već na početku uvodne „Crumble“, vrhunskog openera čije se dvoglasno pjevanje odmah urezuje u pamćenje slušatelja. „Operator“ na momente podsjeća na Muscle Tribe Of Danger And Excellence, još jedan odličan bend iz Pablove kuće. Glavno obilježje ove pjesme je težak i „mastan“ groove, koji je srž zvuka ovog benda još od prvog albuma. Još jedan dio te srži su i riffovi čija će vas silina poslati na Traumatologiju zbog ozljede vrata. Sve navedeno se nastavlja i u „All Black“, čiji će zarazni refren odzvanjati po svakoj dvorani u kojoj će Pablovci uskoro svirati. Za pohvalu je i promjena dinamike u toj pjesmi. Dizanje tempa koji potom eksplodira u refrenu je odlično izvedeno i odličan je homage najboljoj glazbi 90-ih.

Sredina albuma jednako je kvalitetna kao i njegov početak. „You Were Born To Breathe My Mind“ stvara atmosferu misterija, slično kao i sam artwork albuma. Ta je atmosfera konstantna kroz čitav album, kao i kvaliteta i raznovrsnost Šimekovih vokala. „I“ je ponajbolja numera sredine albuma u kojoj svi elementi albuma dolaze do izražaja. U njoj se čuje Seattle 90-ih i osjeti se balans između žestine Soundgardena i sludge trenutaka Alice In Chainsa.

„Get To You“ nam nudi predah na sličan način kao i „Ned Low“ s zadnjeg albuma „Try Mandarin“. Ova je pjesma tek zatišje pred buru zvanu „Houdini“ koja ima ogroman live potencijal. Većina pjesama s ovog albuma bi mogla odlično funkcionirati uživo jer imaju sve elemente potrebne za potpuni live kaos. Posljednja pjesma, ujedno i naslova, u svom se tekstu referira na starije pjesme „Babel In The Bubble, Bible On The Table“ i „Friday Shepherd's Pie Day“. Zanimljivo je vidjeti ovakve auto-reference: bend prihvaća svoju prošlost i gleda prema budućnosti, prema nekom budućem She Loves Pablu. Možda je takav pogled na stvari najbolji način za završiti album.

Ovaj album kulminacija je svog truda i rada ovih glazbenika. Jedna velika vrlina ove ekipe je njihova upornost. Stvarno se trude, sviraju kad god mogu i gdje god mogu. U zadnje vrijeme sve češće imaju svirke vani čime svoj fanbase šire i izvan granica hrvatskih. Dobivaju puno pohvala sa svih strana od kojih nijedna nije nezaslužena. Iskreno, dobre bendove i treba pohvaliti i isticati jer ako se samo žalimo kako nema ničeg dobrog i ne podržavamo ljude koji pokušavaju stvoriti nešto dobro, svoje i originalno na sceni, scena će propasti.  Sa svojim četvrtim studijskim uratkom Pablovci su zacementirali svoj status jednog od najboljih hrvatskih bendova.

Popis pjesama:
1. Crumble
2. Operator
3. All Black*
4. You Were Born To Breathe My Mind
5. When It Stacks It Makes The Summer Black*
6. I*
7. No Modest Line Holds Your Belief
8. Get To You
9. Houdini*
10. Death Tthreats From Future Self

*Top pjesme