Albumi

Primus ili Zašto normalno kad može abnormalno?

Primus ili Zašto normalno kad može abnormalno?

Tako to ide s njima. Nakon duže pauze, dežurni funk čudaci Primus izdali su novi album. Kao i prošli, i ovaj je napravljen prema književnom predlošku. Naravno, štogod Les Claypool dotakne, pretvori se u još jedno otkvačeno djelo. Inspirirano pričom „The Rainbow Goblins“, ovaj album dječju priču o nestašnim zlodusima koji kradu dugine boje pretvara u loš trip na LSD-u. A što drugo očekivati od takvog koncepta?

Iako ima samo sedam pjesama, album sadrži dovoljno materijala da bi se postavilo pitanje kakve droge Claypool konzumira dok čita dječje priče? Teške, ako je suditi po „The Valley“ i singlu „The Seven“. Zvuk ide istim smjerom kao i na „Primus & the Chocolate Factory with the Fungi Ensemble“. Dakle, bolesnoća slap basa, funk bubnjeva i navijenog Lesova glasa. „The Trek“ je nešto mirnija i više zaranja u psihodelične vode. Blaža, ali zato znatno luđa, nažalost previše je razvučena da bi zadržala početni dojam. „The Scheme“ podiže tempo albuma koji ponovno zapne na egzotičnoj psihodeliji „The Dream“ koja asocira na dosadniju verziju Beatlesova „Sgt. Peppera“. Trojac je uvijek briljirao na kraćim stvarima jer se na bilo čemu dužem vrlo brzo znaju istrošiti, a njihova trknutost izlizati. Kratko je slatko. Sva sreća da je iduća trakavica „The Storm“ vrjednija pažnje i dokazuje da se ekipa može dovoljno dugo skoncentrirati kako bi napravila kvalitetno djelo dulje od 3 minute.

Album je dobar. Mogao je biti bolji i s malo više materijala, ali bolje išta nego ništa. Budući da su u zadnje vrijeme imali velike razmake između albuma, i ovakvo izdanje dobro je došlo. Za idući album preporučam „Čudnovate zgode Šegrta Hlapića“ ili „Zeku i potočića“. Bilo bi zanimljivo. Ipak je samo jedan Primus. Nema toliko ludih gljiva na svijetu za još jednog.

Popis pjesama:
01. The Valley
02. The Seven*
03. The Trek
04. The Scheme*
05. The Dream
06. The Storm*
07. The Ends?

*Top pjesme

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."