Albumi

"Mržnja" Mimi Mercedez - Usta moja hvalite me

Srpska prvakinja najtvrđeg đira, Mimi Mercedez, pokazala je značajan napredak unutar vlastitog umjetničkog izraza na novom albumu "Mržnja".

"Mržnje" na albumu ima napretek, baš kao samopouzdanja i samohvale. Što je prepoznatljiv otisak mlade Mimi Mercedez koja je otvorila novo poglavlje u karijeri. Doduše, nije se dogodio nikakav stilski zaokret, poruka koju šalje nije ništa pametnija ili društveno značajnija, već je itekako osjetljivo unapređenje produkcijske kvalitete, ali bogatstva njenog rječnika.

Izuzetno simpatično – usprkos veličanju sebe i svoje mnogobrojne ženske bande, ovo nije nikakav girl power, dapače, može se naići i na poneki šovinistički trenutak kao "Ne mogu da mi pariraju, jer kada slažu rime su ko' žene kad parkiraju“. Flow joj je izuzetan, beat razvaljuje dok repuje o surovom životu i preživljavanju na ulicama Beograda. Mimi i njene BFOĐ jače su od svih, djevojke nabrijane na krajnjih granica, samouvjerene krojačice vlastite sudbine. Tako ta priča ide. Slatko.

 

 

"Prebila bih Rastu što ne počne da vežba i ne obrije glavu", "Reklame za hipstere ko Borovo" ili "Sine kakav Vučić mene čeka mandat" samo su dio zanimljivih verbalnih rješenja kojima album obiluje. "Deca rata" pjesma je u kojoj se prvi put osjeti doza iskrenosti, što odvodi stvar na višu, kvalitetniju, razinu. Osim dijelova ispričane životne priče, trebala bi se ipak kloniti ratne tematike, s obzirom na regionalni karakter njenog djelovanja. Jasno je da nema loše namjere te da su "zgrade s rupama od granata" svojevrsna hiperbola, ali s obzirom na politički kontekst situacije, ovakvi joj izleti nisu potrebni.

Cijeli album mogao bi se svesti na stih "Pogledaj me" - veliko je to beskompromisno privlačenje pažnje, urlik za željeni respekt na regionalnoj hip hop sceni. Jako dobar i izuzetno zabavan. Za razliku od kolegice Sajsi MC, koja u svojim rimama inteligentno progovara i izražava svoj stav o važnim društvenim temama, Mimi je na dobrom putu da uz ovakvu rječitost, stil i flow krene u sličnom smjeru. I tek će tada moći dobiti respekt za kojim toliko žudi, pa čak i šire publike. U njoj leži veliki potencijal koji na površinu izlazi polako, ali sigurno. Do tada će ovaj album njene pratiteljice izlizati nekoliko desetaka puta, jer je uistinu dobar i kvalitetan unutar njenog žanra.

 

 

Mandat je sigurno čeka, ali je još dug put do njega. No, jedno je sigurno - ovaj album jede novi album hrvatskog prvaka tvrdog đira za doručak.

 

Popis pjesama: 

1. Mržnja

2.Stil života

3. Mimi Opel

4. Kučke

5. Pogledaj je

6. Nadal

7. Mimi Mimi Mimi

8. Ženska banda

9. Na felne bacam evre

10. Ovoga mi krsta

11. Deca rata

12. Ljudi te vole kada si mrtav

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report