Albumi

Meshuggah prkosi… Možda i previše

Meshuggah prkosi… Možda i previše

Unatoč pandemiji, nekim se bendovima baš i ne žuri napraviti novi album. Tu spada i Meshuggah. Legende ekstremnog metala vratile su se nakon (poduže) pauze. Sudeći po materijalu, nisu samo štrikali jer „Immutable“ je jedan od njihovih dužih albuma. Izuzev prvotne faze thrasha, nisu se previše promijenili. Eventualno usavršili svoj poliritmički stil, a i donekle poboljšali produkciju.

„Broken Cog“ je pomalo trom uvod, teška ritma i još težih rifova čiju letargiju odmah razbija prvi singl „The Abysmal Eye“ te „Light Shortening the Fuse“. Za razliku od „The Violent Sleep of Reason“, „Immutable“ nije toliko mračan i zagušljiv. Znatno je divljeg, agresivnijeg zvuka koji ne daje ni trenutka mira – što možda i nije uvijek idealno. Dinamika je na mjestu, a stvari poput „God He Sees in Mirrors“ zadovoljit će i najzagriženije fanove.

Zvuk je poboljšan, osobito po mjerilima alternativnih žanrova. Jasniji je i bolje definiran nego na „The Violent Sleep of Reason“. Ondje je bio ponešto tmurniji, mada je glazbi čak i odgovaralo. Ono što ipak nedostaje jest mekoća zvuka da bi došlo do predaha. Ako ne glazbenog, onda barem produkcijskog. Doduše, kad govorimo o podžanrovima metala, možemo biti sretni ako zvuk nije toliko odrezan koliko na zloglasnom „Death Magnetic“. Dakle, zvuk jest jasan, ali dinamički gledano i nije za neku pohvalu. Nakon nekog vremena će vas ipak izmoriti.

Za promjenu imaju čak i nešto tiše pasaže. Polovica „They Move Below“ nije skroz agresivna, stoga služi i kao mala pauza prije druge polovice albuma. Pretpostavljam da čak i oni znaju da se ovakav žanr ne može (pre)dugo slušati. Treba malo tišine – osobito ako upotrebljavate slušalice. Dobar dinamički opseg je nažalost rijetki fenomen u današnjoj popularnoj glazbi, kamoli u metalu.

Da se malo vratimo na same pjesme, valja naglasiti da „I Am the Thirst“ nudi vrlo dobar ritam te veći fokus na grooveu nego ostatak albuma. To je dobar pomak jer većina albuma ima vrlo prepoznatljiv zvuk, osobito ako ste poslušali prijašnje uratke. Sam naslov ga dobro opisuje. Možda i predobro. Nema nekih većih promjena u zvuku ili eksperimentiranja s nečim novim, a to je prava šteta. Mogli bi itekako profitirati od promjene zvuka.

„Immutable“ je u načelu vrlo dobar. Glavne su mu mane da je predugačak za ovakvu vrstu glazbe pa zna izmoriti te da nema nikakvih većih stilskih promjena. Ajde, barem će zadovoljiti fanove koji su čekali dobrih 6 godina. Tko čeka, taj i dočeka. Sad kad su se ispucali na ovom albumu, idući treba izaći za 2 godine i trajati 20 minuta. Bit će sasvim dovoljno. Dotad će nam se i uši oporaviti.

Ocjena: 8/10

Popis pjesama:

 1. Broken Cog
 2. The Abysmal Eye*
 3. Light the Shortening Fuse
 4. Phantoms
 5. Ligature Marks
 6. God He Sees in Mirrors*
 7. They Move Below
 8. Kaleidoscope
 9. Black Cathedral
 10. I Am That Thirst*
 11. The Faultless
 12. Armies of the Preposterous
 13. Past Tense
Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."