Vije-sti

Večeri na Griču otputovale u MUO - najavljen bogat program

Večeri na Griču otputovale u MUO - najavljen bogat program

Na konferenciji za medije predstavljeno je čak devet vrhunskih koncerata mnogobrojnih glazbenih zvijezda, ovogodišnje manifestacije Večeri na Griču-Na službenome putu! koja će se iznimno održati u Muzeju za umjetnost i obrt.

Program pod generalnim pokroviteljstvom Ine – Industrije nafte, d.d. u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog otvara koncert ostvaren u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, planetarno popularnog Janoška ansambla. Četvoricu sjajnih, vrhunski školovanih i profiliranih glazbenika čiji izvanredni i neobični aranžmani nikog ne ostavljaju ravnodušnim ekskluzivno zastupa glasoviti Deutsche Grammophon. Kreativna i zarazna energija uz kombinaciju Mozarta, Beatlesa, Bacha, Beethovena i Colea Portera na rasporedu je 3. lipnja.

„Htjeli smo izbjeći sudar glazbenih programa u Zagrebu, zato smo ove godine krenuli ranije. Dižemo zastavu kulture Grada Zagreba u nadolazećoj ljetnoj koncertnoj sezoni, a dižemo i letvicu vrijednosti koju svi budući programi trebaju doseći. Program je raznolik, naša je koncepcija bila da poštujemo različitost u gustoći sadržaja koji će se događati dan za danom”, izjavio je ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević, na što se nadovezao ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović: „Sjajno je što će se ovaj program događati u MUO! Ovaj je muzej već ranije dobio naziv Muzej dobroga zvuka i zato je ova suradnja itekako dobrodošla te će posjetiteljima omogućiti potpuni umjetnički doživljaj. Radujemo se festivalu, nadamo se da ćemo ispuniti sva iščekivanja i u konačnici, nastaviti suradnju.”

Izravno s britanskog kraljevskog dvora 5. lipnja u MUO slijeće The Queen's Six. Šarmantna šestorka koju krasi neodoljiva opuštenost veliki su miljenici kraljice Elizabete čiji će glazbeni ukus zagrebačka publika moći iskusiti iz prve ruke.

Stari klasici za nove naraštaje u režiji dinamičnog glasovirsko-udaraljkaškog trija Meštrović&Expresto na programu su 7. lipnja. Matej Meštrović, Kristina Bjelopavlović Cesar i Borna Šercar već su provjereni glazbeni znalci čiji se koncert očekuje s velikim nestrpljenjem: „Zahvaljujem se na pozivu. Prije deset godina smo Expresto i ja prvi put održali zajednički koncert na Danima hrvatske glazbe u Beču. Zato ove godine slavimo desetu godišnjicu postojanja i jako smo uzbuđeni zbog toga. Na programu će se naći mnogo obrada poznatih klasičnih melodija, svakako atraktivan program koji nikada ne ostavlja publiku ravnodušnom”, izjavio je Matej Meštrović.

Poznati napjevi mjuzikla „Jalta, Jalta“ na rasporedu su 9. lipnja i to u izvedbi poznate glazbene obitelji Surian, koju predvodi svjetski proslavljeni bas-bariton i nacionalni prvak Opere Giorgio Surian. Slijedi Gianluca Littera uz Double Breath Jazz Quartet 11. lipnja, kada će predstaviti impresivne mogućnosti usne harmonike uz neizostavne i neodoljive jazz vibracije. Koncert je ostvaren u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu.

Mlade snage klasične glazbe, violončelistica Latica Anić, pijanist Lovre Marušić i dirigent Veton Marevci u svojoj su kratkoj karijeri osvojili brojna međunarodna i hrvatska priznanja, a svoje će sposobnosti pokazati 14. lipnja kada program seli u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, uz Zagrebačku filharmoniju izvest će glasoviti klavirski koncert Čajkovskog i Elgarov violončelistički.

„Program koji ćemo izvesti, pogotovo koncert Čajkovskog, vrlo je popularan i oduševljava čak i one koji nisu primarno ljubitelji klasične glazbe. Zahvaljujem se svima na pozivu, kolegici Latici Anić i meni bit će velika čast nastupiti sa Zagrebačkom filharmonijom”, izjavio je mladi nagrađivani pijanist Lovre Marušić.

Nakon Lisinskog, 15. lipnja putujemo u Crkvu sv. Blaža gdje će nastupiti Katedralni dječji zbor iz Augsburga (Augsburger Domsingknaben) pod vodstvom dirigenta Stefana Steinemanna. Radi se o jednom od najglasovitijih dječačkih zborova koji će zagrebačku publiku duhovno ispuniti maestralnim djelima Palestrine, Bacha, di Lassa i sličnih velikana.

Ponovni povratak u MUO, u suradnji s Veleposlanstvom Švicarske, uveličat će mlada pijanistička zvijezda Rahel Senn koja je za svoj premijerni izlazak pred zagrebačku publiku 16. lipnja odabrala djela Chopina, Brahmsa, Mozarta, ali i „Mazurku u a-molu“ Vatroslava Lisinskog, čime će dodatno začiniti završnicu manifestacije te iskazati poštovanje velikom skladatelju ususret 200. obljetnici njegova rođenja.

Glazbeno putovanje u IstraMeriku uz fantastičnu i svestranu umjetnicu Elis Lovrić, 18. lipnja čarobno će na labinjonskoj cakavici zatvoriti Večeri na Griču u Muzeju za umjetnost i obrt: „Pozornica je predivna, veliki sam zaljubljenik prirode i nastupati u onom zelenilu, s takvim ljudima oko sebe, uistinu je predivno”, oduševljeno je izjavila Elis Lovrić.

Na važnu poziciju Večeri na Griču kao neizostavnog dijela Zagrebačkog kulturnog ljeta osvrnula se i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Jelena Pavičić Vukičević: „Veliko je zadovoljstvo; u Zagrebu nas i ove godine uistinu mnogo toga očekuje u sklopu manifestacije Zagrebačko kulturno ljeto. Iz godine u godinu organizacija je na sve višoj razini i nudi sve veći broj sadržaja. Bilo bi šteta propustiti ovaj impresivan događaj s pregršt dobrog sadržaja.”

Ciklus koncerata Večeri na Griču- Na službenome putu! podržali su i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

 

Ulaznice za sve koncerte po cijeni od 100 kn moguće je nabaviti online na www.lisinski.hr te fizički na blagajni dvorane Lisinski i Muzeja za umjetnost i obrt.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni