Albumi

Luka Šulić novim albumom otpuhao svjetski vrh s trona

Luka Šulić novim albumom otpuhao svjetski vrh s trona

"Bolja" polovica 2CELLOS, Luka Šulić, objavio je prvi samostalni album i nadmašio sva očekivanja.

Da je vrhunski violončelist, to je već dugi niz godina jasno. Da se dobro snalazi i u klasici i u rocku, i to je odavno jasno. No, oluja koju su donijela Vivaldijeva "Četiri godišnja doba" u njegovom aranžmanu, hladnokrvno i beskompromisno je otjerala sav trenutni vrh klasične glazbe u kut.

Uhvatiti se u koštac s ovim djelom dvosjekli je mač - istovremeno ziheraški pristup formule za uspjeh koji će lako sjesti masama njegovih poklonika koje nužno dosad nisu slušale klasiku, ali i šetnja po rubu uz forsiranje u svijetu klasike toliko izlizane cjeline koja sve češće u interpretaciji za sobom povlači određenu klasičarsku uštogljenost.

 

 

Prva je velika zanimljivost ovog albuma aranžman za violončelo - solo dionica predviđena za violinu, sada dobiva jednu potpuno novu dimenziju, konstrukciju, karakter i boju - opet, zahtijevajući visoku tehničku virtuoznost i preciznost koja predstavlja veliki izazov za svakog glazbenika. Uz sve to potrebno je unijeti pravilnu dozu emocija kako bi se ispravno udahnuo život u djelo, uz prisutno divljaštvo koje zahtjeva visoku razinu elegancije i odmjerenosti.

Luka je tako pred sebe stavio veliki izazov, dok je finalni produkt ispunio sve zahtjeve i donio mnogo više od toga. Donio je potpuno neočekivane trenutke strasti i emocija, slikovitosti i neizmjerne preciznosti kakvu do sada u interpretaciji ovog djela nije bilo moguće susresti.

 

 

Tome u korist zasigurno ide i suradnja s vrhunskim talijanskim komornim orkestrom Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia pod ravnanjem maestra Luigija Piovana. Skladnost kolektiva preblaga je i preopćenita riječ za opis ove suradnje - između solista i orkestra dogodila se jedna uistinu posebna kemija, koja je omogućila da svaki stavak bude odsviran odrješito, sa stavom koji u sebi nosi veliku dozu perfekcionizma, profesionalizma i pregršt strasti kako bi se dogodila eksplozija fantastičnih trenutaka koja hipnotički vodi slušatelja kroz ljepote "Četiri godišnja doba", otkriva mu i naglašava najbolje trenutke svakog, drži ga napetim od prve do zadnje trenutke, ne dopuštajući mu da pomisli na bilo što drugo, osim na ljepotu, silinu i žestinu glazbe koju stvaraju.

Dok je u dosadašnjim interpretacijama ovog remek-djela vidna razlika između "poznatijih" i "manje poznatih" stavaka, ova je ekipa i najmanjem detalju pristupila s velikom pažnjom kako bi istaknula važnost svake note, izvukla najbolje iz trenutka te dala novo značenje programskom djelu koje je izazvalo veliku revoluciju u povijesti glazbe.

Ovaj je album trenutno najbolje izdanje koje se nudi na svjetskoj klasičnoj sceni, potpuno novi pristup temeljen na tradicionalnim vrijednostima koji je zadao jedan novi standard kvalitete, ne samo u interpretaciji "Četiri godišnja doba", već i u cjelokupnom pristupu žanru, što će zasigurno pobuditi zanimanje kod mlađe populacije koja bi s velikim zanimanjem mogla početi dolaziti na koncerte ovog tipa.

Luku Šulića slušamo uživo 5. veljače 2020. u Lisinskom.