Albumi

Jhene Aiko ostaje vjerna sebi na novom albumu “Chilombo”

Jhene Aiko ostaje vjerna sebi na novom albumu “Chilombo”

Ne tako davne 1992. godine Mary J. Blige unijela je revoluciju u r&b baveći se dobro poznatim ljubavnim temama preko žestokih beatova koje su do tada koristili isključivo reperi.

Gotovo dvadeset godina kasnije na sceni se pojavila Jhene Aiko i preokrenula priču: njezine glazbene podloge su minimalističke, ne koriste mnogo sampleova, a njezin nježni vokal progovara o temama koje nisu tipične za r&b izvođače. Marihuana, spiritualnost, ovisnost o teškim drogama i depresija,sve popraćeno uz poprilično psovki, su samo neke od tema kojima se Jhene bavi u svojoj diskografiji, a na novom albumu “Chilombo” nastavlja u sličnom stilu.

Produkcija na “Chilombo” je jednostavna i minimalistička u većini pjesama, a Jhene se bavi svojim uobičajenim temama, pogotovo o (ako je vjerovati komentarima na The Shade Roomu) turbulentnoj vezi s reperom Big Seanom. O usponima i padovima u njihovoj vezi progovara “None Of Your Concern”, zaista zarazna stvar u maniri najboljeg r&b-a koja nije prva pjesma na albumu, ali ostavlja znatno snažniji dojam od tematski sličnog freestylea “Triggered” koji joj prethodi.

 

 

Prva polovica albuma obilježena je pozitivom, pronalaskom sebe nakon prekida. “Speak” i “B.S.”, na kojoj gostuje H.E.R., mlada nada američke r&b scene, su radio-friendly potencijalni hitovi koji zvuče svježe i moderno, ali ne žrtvuju Jhenein prepoznatljiv stil koji je oduvijek odskakao od ostatka matične joj scene. Vedrijim trenucima na albumu pridružuje se i singl “Pu$$y Fairy”, na kojem se Jhene ne stidi pokazati svoju seksualnost. U sličnom stilu je i iduća pjesma “Happiness Over Everything”, koja je zapravo oda jednoj od najstarijih Jheneinih pjesama - “H.O.E” s albuma “Sailing Soul(s)”.

S “One Way St.”, na kojoj gostuje Ab-Soul, album skreće u nešto mračnije vode. Ovdje su ovisnost o opijatima i izgubljenost u vremenu i prostoru česte teme. Drugi dio albuma nešto je manje pristupačan i rezerviran samo za najvjernije fanove, koji mogu bez problema uživati i njezinim freestyleovima čak i onda kad se jedna pjesma jedva razlikuje od druge. Ovdje vrijedi istaknuti suradnju s Nasom u “10k Hours”, Jheneinu emocinalnu odu pokojnom bratu, a i neo-soul duet s Johnom Legendom “Lighting and Thunder” zaslužio je pohvale zbog impresivne vokalne izvedbe, što je značajno kod izvođačice koja je uvijek bila antiteza glasovima u stilu Mariah Carey i Whitney Houston.

 

 

Najbolje pjesme su one u kojima Jhene ne žrtvuje obilježja svog stila, ali dodaje neočekivane elemente koji omogućavaju pjesmama da se istaknu unutar cjeline albuma.  Jedan od najboljih trenutaka na albumu je “Tryna Smoke”, minimalistička r&b pjesma  o konzumaciji marihuane (tipična tema za Jhene) koja  pomalo podsjeća na rad alt-r&b kolektiva The Internet.

Chilombo ne nudi gotovo ništa novo, što nije nužno loša stvar. Jhene Aiko ima izgrađen, prepoznatljiv stil koji njeguje od prvog albuma, i njezini fanovi nemaju razloga biti nezadovoljni ovim albumom. Jheneini albumi su oduvijek bili smislene cjeline koje ponekad funkcioniraju samo u specifičnom kontekstu, što može odbiti manje posvećene slušatelje čija životna filozofija nije “happiness over everything”.

 

Popis pjesama:

 1. Lotus (Intro)
 2. Triggered (Freestyle)
 3. None Of Your Concern*
 4. Speak*
 5. B.S. (feat. H.E.R.)*
 6. Pu$$y Fairy (OTW)*
 7. Happiness Over Everything (H.O.E.) (feat. Future & Miguel)
 8. One-Way St. (feat. Ab-Soul)*
 9. Define Me (Interlude)
 10. Surrender
 11. Tryna Smoke*
 12. Born Tired
 13. LOVE
 14. 10k Hours (feat. Nas)*
 15. Summer 2020 (Interlude)
 16. Mourning Doves
 17. Pray For You
 18. Lighting & Thunder (feat. John Legend)
 19. Magic Hour
 20. Party For Me (feat. Ty Dolla $ign)

 

 Svakako poslušati!