Albumi

Grettine blagdanske

Grettine blagdanske "Boje i mirisi"

Zagrebačka pop-rock skupina Gretta krajem 2015. godine predstavila je svoj novi album naziva koji neodoljivo odgovara ovom blagdanskom razdoblju – "Boje i mirisi". Budući da se na ovaj album moralo čekati pune tri godine, željno smo iščekivali vidjeti što se to toliko dugo stvaralo Grettinoj radionici.

U album nas uvodi poskočica neobičnog naziva "Uoou", čija se energija temelji prvenstveno na zvuku gitara i bassa, suradnji koja čini "kamen temeljac" četvrtog Grettinog izdanja. Ovo veselje se nastavlja pjesmom "Volim te od sutra" koja zbog melodičnog riffa na samom početku djeluje kao potencijalno jako dobra pjesma za otvaranje koncerata. Lijepo izmjenjivanje bržeg i laganijeg ritma uz simpatične proturomantične lyricse zajedno čine jednu dobru stvar koju mogu zamisliti i na koncertu i u pozadini nekog kućnog tuluma. Nakon "Volim te od sutra", koja me iz nekog razloga neodoljivo vuče na uratke Kinokluba, slijedi treći singl na albumu, "Nepobjedivi", koji smatram jednom od slabijih pjesama na albumu. Zašto? Zato jer pjesma koja priča o nepobjedivosti ne bi trebala djelovati suzdržano. To je pjesma uz koju bi se skakati i vikati, a za to mi nedostaju i jači instrumentalni i "opušteniji" vokalni dio. Porinom nagrađena pjesma "Malena" itekako je dobro najavila ovaj album. Na pjesmi koju je zadnjih mjeseci nemoguće "izbjeći" imamo priliku čuti i pjevačicu Martina Geber – Geby. A uvod ove pjesme, koja je ujedno i prvi Grettin duet, napokon mi je pojasnio zašto ih se toliko često uspoređuje s Franz Ferdinandom te sam prvih petnaestak sekundi spremno čekala na Kapranosov vokal.

Iako prva polovica albuma ostavlja dobar dojam, čak i uz nahvaljenu "Malenu" nijedna mi se pjesma sve do pete po redu "Ja sam tu" ne izdvaja iz ovih, zasad pretežno rock veselica. Uvod na tubi pjesmi daje dozu raznolikosti, a nešto dublji i mračniji zvuk ujedno i dobro podržavaju  ne baš optimistične lyricse. "Sjaj" je pjesma koja je već dobro osvojila radijske etere, a kako je krenulo, to bi mogla biti sudbina i ostatka albuma. Jedna od meni dražih i žešćih stvari na albumu ponovno zahuktava ovu priču, podiže energiju i vodi nas do "Kaži", pjesme kod koje ne mogu ne povući paralelu sa susjedima – Van Goghom. Brz plesni ritam, neprestani riffovi vratolomije na gitari, kao i nazalan zvuk vokala neodoljivo podsjećaju na ovaj nešto stariji i iskusniji bend. Bilo to slučajno ili namjerno, u svakom slučaju to pozdravljam.

Album kraju privode pjesme "Daleko je", "Između" i "Sreća", od kojih su prva i treća već osvojile staru i novu Grettinu publiku, dok vrijeme za onu između njih tek stiže. "Daleko je" poprilično je dobro prihvaćena od strane publike i kritike, no meni osobno, unatoč zaraznoj melodiji, ne spada među jače pjesme albuma. S druge strane, mislim da je "Između" sa svojim polupsihodeličnim zvukom i dobrim gitarskim i bubnjarskim dionicama puno zanimljiviji i neobičniji uradak. Na sam kraj albuma promišljeno je smještena "Sreća", a to je i opći dojam koji sam dobila prilikom preslušavanja ovog izdanja. Vesela i, kako se pokazalo podosta radiofonična pjesma, na kojoj je back vokale također dala Martina Geber u plesnom ritmu zatvara ovaj Grettin četvrti album.

Sve u svemu, jedno dobro izdanje puno zaraznih melodija koje lako pronalaze put do naših ušiju. Od svog prvog uratka pa do danas Gretta je napravila velike korake, i to u pravom smjeru, i svakako zaslužuju da im se pruži više pozornosti kako bi domaćoj publici pokazali ono što znaju.

Popis pjesama:
1. Uoou!
2. Volim te od sutra
3. Nepobjedivi
4. Malena*
5. Ja sam tu (tuba)
6. Sjaj*
7. Kaži*

8. Daleko je
9. Između
10. Sreća
Top pjesme*

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.