Albumi

Poniranje u um Fever Ray

Poniranje u um Fever Ray

Skoro cijelo desetljeće nakon odličnog prvijenca, Karin Dreijer se vratila s još jednim elektroničkim uratkom – i nije nas razočarala. Dok je „Fever Ray“ odisao suptilnijim tonovima i bio zakriljen velom misterioznosti, „Plunge“ odskače od svega tog i ide u potpuno novom smjeru.

Sam pristup ovog je puta izravniji, dinamičniji te skoro agresivan na vrlo specifičan, sofisticiran način.  Po zvuku dosta vuče na njezine dane u The Knife. Electropop dinamika i prštavost energije ponovno su tu, ali ovog puta sve je mračnije, distanciranije, hladnije. Ono malo pozitive tadašnjeg razdoblja odavno je minulo, a u prvi plan dolaze sve njezine čudnovate tendencije.  Sve je to uočljivo i u razlici naslovnica. Za razliku od mračnog, ekspresionističog dizajna prvijenca, sadašnji uradak naginje živopisnim, ali istovremeno uznemirujućim prizorima. Uvidom u singlove lako se može dokučiti kakav je i ostatak repertoara. „Wanna Sip“ pulsira klupskim ritmovima, potpuno kontrastirajući „IDK About You“ i njezinoj plemenskoj dinamici, da ne pričamo o svemirskoj hirovitosti „To the Moon and Back“ ili orijentalnoj egzotici „Red Trails“.  Ako je ovo plesna glazba, kakav li je tek klub koji ju pušta. Kao i sam izvođač, vjerojatno ispunjen šarolikim kostimima i maskama, dok velovi prikrivaju zbilju, držeći nas u neizvjesnosti što nije, a što ustvari jest.

No puko nabrajanje epiteta ne znači ništa ako album nije popraćen adekvatnom produkcijom. Budući da je riječ o glazbi čiji je glavni fokus stvoriti specifičnu atmosferu, nije upitno da će kvaliteta zvuka biti odlična. Ovog je puta vokal znatno izraženiji te nije više skriven u pozadini kao prije. Poput same glazbe, i on dolazi do izražaja, staje u prvi plan te se odlučno unosi u lice – odnosno uši – slušatelja. Nema pauze. Nema vremena za opuštanje. Od prve do zadnje pjesme ne može se doći do daha. Kao u pravog poniranja.

„Plunge“ je djelo koje se ne smije propustiti. Bilo da preferirate pop ili jednostavno volite doživjeti nešto novo u moru preproduciranog i sterilnog popa, Fever Ray je izvođač za vas. Osobno me sram što mi je album tek sad došao na red, ali bolje ikad nego nikad. Barem prođe početna pompa pa se sva pretjerana očekivanja rasplinu. Ostane samo (mračna) glazba.

Popis pjesama:
1. Wanna Sip*

2. Mustn't Hurry
3. A Part of Us
4.Falling
5.IDK About You*
6. This Country
7.Plunge
8.To the Moon and Back*
9.Red Trails*

10.An Itch
11.Mama's Hand

*Top pjesme

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."