Intervju

Riccardo Staraj:

Riccardo Staraj: "Blues je izraz života, a ne patnje kako ga mnogi poimaju"

Novi album „Kako stoje stvari“ Riccarda Staraja i njegovog Midnight Blues Banda, kojeg osim vokaliste i lidera benda Riccarda Staraja čine basista Vedran Ružić, gitarist Marko Sedlak, bubnjar Edi Lazarić i truba Josip Rubinić, ugledao je svjetlo dana. Bio je to povod našeg razgovora s prvim čovjekom ovog zanimljvog projekta, Riccardom Starajem.

Kako stoje stvari? 
Ovo je život u kojem valja reći kako stoje stvari, tko pobjeđuje, a tko krvari. Ovo je pjesma za bend i za poetu koji poručuje svijetu da ipak ništa nije izgubljeno ako se držimo zajedno, ako poštujemo darovano, u istini nastojimo... prekinuti rat, dati kontrast i uspostaviti rast.

Jeste li zadovoljni trenutnim stanjem na domaćoj blues sceni? 
Moglo bi biti bolje. Zadovoljan sam što Kvarner i Istra čine za blues. Mnogo je festivala, no tu se blues spaja s turizmom pa je interes pa je interes sigurno veći. Naravno, i Zagreb ne zaostaje. Ipak, Kastav Blues Festival i Opatija Blues Festival te Umag Blues čine najviše na hrvatskoj blues sceni. Previše je cajki, trendovske glazbe, falših zvijezda i turbo folka. Sve to potiskuje kvalitetnu glazbu. Jazz i blues se se uspjeli izboriti za svoju publiku jer su to univerzalni glazbeni jezici koje cijeli svijet razumije. Rock je u padu, riječki rock pogotovo kad znamo da je to isključivo grad rocka. Možda EPK učini nešto po tom pitanju. 

 

 

Što se kuha u političkoj kuhinji?
Jela bez ukusa. 

Je li blues zahvalniji za izvođenje na hrvatskom, talijanskom ili engleskom?
Blues je američka glazba, zapravo crnačka, miks afro izvorne glazbe i country, folka. Jedan istinski američki proizvod. Blues je izraz života, a ne patnje kako ga mnogi poimaju. Blues je refleks svakodnevice, istina življenja, ulica koja priča istinske priče, osjećaj koji se ne srami ogoliti, izreći, otpjevati... Blues je u originalu svako najjači, no može se i to vrlo uspješno izvoditi i na hrvatskom i talijanskom jeziku. Oba ta jezika su melodična i vrlo ekspresivna. 

Novi ste materijal predstavili u Opatiji. Kakve su reakcije publike, kakvi su vaši dojmovi? 
Odlični. Publika je oduševljena. Imali smo sjajne goste. Jed Becker's Group feat. Elvis Stanić. S nama su svirali Joe Kaplowitz i Bruno Mičetić. Nedostajao je samo Tomislav Goluban koji često nastupa s nama, no bio je tada u Americi. Opatija upija blues sve više.

 

 

Možemo li vas uskoro očekivati i u Zagrebu? 
Svakako. Zareb još nije doživio takav spoj lirike, poezije, teatra, bluesa i blues rocka. Naravno, uz video projekcije jedinstvenog video majstora, riječkog umjetnika CYBORGIX4E75. Klubovi su zato najbolji. Predložite nas vi negdje.

Da možete slušati uživo bilo kojeg velikana blues glazbe, tko bi to bio? 
Slušao sam mnoge: Buddy Guy, Clapton, Stonese, Cockera, Johna Mayala... ali nisam najbolje, a to su Muddy Waters, John Lee Hooker i B.B. King.