Albumi

Šetnja Ilicom uz Elemental – poetični odraz svakodnevice obojen jedinstvenim zvukom

Šetnja Ilicom uz Elemental – poetični odraz svakodnevice obojen jedinstvenim zvukom

Elemental je nekako oduvijek bio sinonim za drugačije, jedinstveno i beskompromisno. Na duši nose dvadeset i dvije godine postojanja, briljiranja i opstajanja na domaćoj glazbenoj sceni.

Neustrašivi su to borci, ako malo odvrtite film unazad, svojevrsni idealisti i vječni optimisti čiji je obraz nakon svih ovih godina čist, iskren i neiskvaren. Njihov put nimalo nije bio lagan i jednostavan, ona „preko trnja do zvijezda“ njihova je svakodnevica, no bez obzira na sve, oni vjeruju u svoje, u dobru i u zlu.

I zato je danas u potpunosti opravdano reći kako je grupa Elemental postala svojevrsni legendarni akter domaće glazbene scene na koju je neosporivo utjecala, tijekom godina ju kontinuirano oblikovala glazbenim, ali i aktivističkim djelovanjem, razvijajući se, gradeći svoju priču s nogama čvrsto stojeći na zemlji, a upravo taj duh prisutan je na njihovom najnovijem studijskom izdanju, svojevrsnoj priči o zagrebačkoj svakodnevici, jednostavno nazvanim „Ilica“.

 

 

I dok je rokerski štih prvog najavnog singla „Nešto glasno“ dobrano protresao slušatelje, pjesma koja je uslijedila, „Hej sanjalice“, jednostavno je čarobna, koliko god to možda pretenciozno zvučalo. Količini optimizma kojeg u sebi nosi naprosto je nemoguće odoljeti, nemoguće je ne zaplesati uz njen zarazan i jednostavan ritam, a iz slušanja u slušanje postaje sve bolje i bolje. Feelgood stvar kakva se na domaćoj sceni nije pojavila već dulji niz godina, ohrabrujuća melodija koja ispunjava dušu i srce ljubavlju prema životu, prema sebi samom uz poruku da se nikad ne bi smjelo odustati od vlastitih snova. Kao takva je zapravo popriličan kontrast ostatku albuma koji na prvo slušanje zvuči puno ozbiljnije, melankoličnije, no, kada uđeš u samu srž, shvatiš da je ovo djelo kao cjelina odraz života, njegovih uspona i padova, pogrešni potezi iz kojih učiš, zbog kojih napreduješ i razvijaš se, a sve se svodi na jedno – ljubav.

Zvuk je, najjednostavnije rečeno, Elemental, što je jasno već u uvodnoj „Ilica“, prepoznatljiv vokalni duet Remi i Shota uz dobro strukturiranu, kvalitetnu i bogatu instrumentalnu podlogu. Kompleksnije harme zvuče pristupačno i iskreno, žanrovski miks koji se provlači cijelim albumom zvuči unificirano i sofisticirano.

I dok se Shot još uvijek drži tradicionalnog reperskog stila, Remi sada ima profinjenu ulogu koja stalno varira od laganog pjeva te recitacije, što je posebno istaknuto u pjesmama „U velikom gradu“ ili „Dvojka“ dok njeni stihovi iskreno otkrivaju njen nježan damski karakter, istovremeno i inteligentan i kompleksan i jednostavan.

 

 

Gitarske dionice, koje imaju važnu i, moglo bi se reći, presudnu poziciju u instrumentalnim rješenjima albuma, posebno naglašavaju melodiju i daju zanimljivost tematski turbulentnoj pjesmi „Živa glava“ dok su najromantičnije ostavili za sam kraj, pjesmu „Posljednji gosti“, najdužu na albumu, ali po kvaliteti jednu od najboljih, uz prilično žestok završetak.

Osam pjesma za osmi studijski album – dopustite Elementalu da vas povede u šetnju Ilicom. Puno ćete toga naučiti i proživjeti.

Album možete nabaviti preko njihova Bandcamp profila.

 

Popis pjesama:
1. Ilica *
2. U velikom gradu
3. Živa glava
4. Ptice bez gnijezda
5. Hej, sanjalice *
6. Nešto glasno * 
7. Dvojka
8. Posljedni gosti *

 

*top pjesme