Koncerti

Eagles Of Death Metal – koncert za pamćenje!

Eagles Of Death Metal – koncert za pamćenje!

Razmišljajući o tome na koji način opisati jučerašnju Tvornicu, a da pritom dobijete najbolju sliku o tome kakav je koncert bio u pitanju, riječ koja mi se čini nekako najprikladnijom je "NEPONOVLJIV"! Čak i prije početka samog koncerta, od trenutka kad su tehničari EODM krenuli naštimavati instrumente na pozornici, u Tvornici su vladali euforija i iščekivanje u svojim najboljim izdanjima, s osmjesima na licima, očima uprtima prema pozornici i glavama željnima dobrog rock ‘n’ rolla.

Dočekani ogromnim ovacijama, EODM su koncert započeli žestoko i po uvježbanoj špranci turneje, s pjesmom "I Only Want You", a u tom su nabrijanom tonu nastavili do samog kraja svirke. Na prve je taktove, gotovo do kraja ispunjena, Tvornica skočila na noge, ekipa je plesala, skakala i sve su ruke ubrzo bile u zraku. Sa starijih se stvari ubrzo prešlo na one s posljednjeg albuma "Zipper Down", čiji je hit "Complexity" rasplesao i najumornije i umirovljenički nastrojene među nama. Već je nakon prvih nekoliko pjesama bilo jasno da to neće biti bilo kakav koncert, publika je uživala u EODM, ali i oni su uživali u publici. Iskreno, ne sjećam se jesam li ikad na nekom klupskom koncertu doživjela ovakvu sinergiju benda i publike, gdje se oni do te mjere nadopunjuju i nose jedni druge kroz čitavu svirku.

Eagles of Death MetalEagles of Death Metal

"Shit, Goddamn" i već smo stigli do "Got a Woman" i "Silverlake (K.S.O.F.M.)", oduševljenje i kaos u dvorani ne jenjavaju, što je bend prepoznao i nagradio riječima "We really needed you tonight!". I oni su nama trebali jer ovakav se bend, s ovako nevjerojatnom energijom, ne viđa često. Iako tehnički nisu savršeni - bilo je i smetnji i povremeno slabašnog vokala - EODM imaju nešto što fali brojnim bendovima: oni vole svoju publiku i zato od nje znaju i mogu izvući maksimum. Sve to bez da se od publike mora tražiti suradnja jer je ona pruža spontano, bilo pljeskom, bilo skandiranjem, a s sudeći prema jučerašnjem koncertu, i da su nam rekli da se bacimo s mosta, vjerojatno bi svi poslušno stali u red i skakali. Nakon klasičnog žene – muškarci nadvikivanja, za sve je pripadnice ljepšeg spola odsvirana "Cherry Cola", koju je pratila "Oh Girl", a uslijedila je obrada Stealers Wheel i odlična "Stuck In The Metal". Teško mi je na dostojan način opisati trenutke koji su slijedili: od standardnog je pljeska nastala euforija koja se nije stišavala nekoliko minuta, a publika je gromoglasnim skandiranjem momcima iz EODM-a pružila svu svoju ljubav, podržavši tako odluku za nastavkom turneje i činjenicu da, unatoč svemu što im se dogodilo, nisu posustali i nisu dali da "bad guys" pobijede. Zasuzili smo mi i oni, knedle u grlu se nisam riješila do kraja koncerta, a nakon ovog toplog i iznimno emotivnog trenutka, dečki su razvaljivali još jače i još glasnije.

Eagles of Death MetalEagles of Death Metal

Od "I Like To Move In The Night", preko "I Love You All The Time" (posvećene najboljoj publici) pa sve do klasika kojem se razveselila čitava dvorana Tvornice - "Wannabe In LA", sinoć je uistinu odsvirano za svakog ponešto i napravljen je odličan presjek dosadašnje karijere, naravno, s naglaskom na posljednji album koji se promovira na ovoj turneji. Odsviravši svoj vjerojatno najveći hit koji ih je proslavilo, "I Want You So Hard", trošili su nam i zadnje trunke energije, pive su letjele po zraku a podijem je iznova zavladao kaos.

Eagles of Death MetalEagles of Death Metal

Isprike ako sam u krivu u vezi tajminga, ali ako se dobro sjećam, otprilike smo tad dobili mogućnost malo "odmoriti" - na pozornici su se počele redati solaže kojima je ekipa pokazala da je itekako dobra u tome što radi i da zasluženo već sad dobivaju status benda s velikim utjecajem na svjetsku rock scenu. I dok smo mi skoncentrirano promatrali i slušali kakve ludosti se izvode na pozornici, Jesse "The Devil" Hughes se odjednom pojavo na tribinama s kojih se nastavilo instrumentalno "prepucavanje" s ostatkom benda.

Eagles of Death MetalEagles of Death Metal

 Vrativši se na pozornicu s više komada donjeg rublja nego što ima Trešnjevačkom placu, dečki su koncert priveli kraju obradom Duran Duranove "Save a Prayer" te odličnom "Speaking in Tongues" kojom su zaokružili ovu nevjerojatnu večer. Ukratko, jedan od onih nezaboravnih koncerata koje se prepričava unucima.

I za kraj, par riječi o, također odličnima, White Miles koji su nas uveli u ovu večer -  energični i nabrijani austrijski stoner/rock dvojac osnovan 2011. godine, čije pjesme su prožete elementima bluesa. Sjajni rašpav vokal Medine Rekic koja je dodatno oduševljenje izazvala svojim znanjem hrvatskog i Hansjörg Loferer koji je dušu ostavio za bubnjevima. Svaka im čast, odlično su obavili svoj jučerašnji zadatak i definitivno bismo ih voljeli ponovno čuti i vidjeti. 

White MilesWhite Miles

Potpunu galeriju fotografija pogledajte OVDJE!

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.