Albumi

Glazbeni putopis Barcelona Gipsy balKan Orchestra

Glazbeni putopis Barcelona Gipsy balKan Orchestra

A sad nešto potpuno drukčije. Nastao iz Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, Barcelona Gipsy balKan Orchestra nastavlja otprije započetu tradiciju miješanja različitih žanrova narodne glazbe. Sa svojim novim uratkom dodatno su proširili horizonte i doveli do novog stapanja različitih oblika glazbe, a i kulture. Budući da imaju novu turneju u povojima, ne bi škodilo preslušati njihov zadnji opus prije negoli kroče na ove prostore.

Novi uradak „Avo Kanto“ – „Djedove pjesme“ na esperantu – nudi šarolik spektar narodnih pjesama, ovdje nanovo zaživjelih . Nakon „Del Ebro al Danubio“ iz 2016. godine, nastavili su sa sjedinjavanjem različitih sojeva svijeta.  Uz izvorni katalonski i romski utjecaj, ovaj put sve odiše i dodatnim balkanskim utjecajem. Tako se može medu ostalim osjetiti i makedonska melankolija te pokoji srpski element. I dok glavnu riječ vode tradicionalne melodije, dinamika varira ovisno o utjecaju, bio on istočnjački melos ili gypsy jazz. Da se cijeli album ne temelji samo na pojedinačnim te u konačnici i naizgled nepovezanim elementima, pokazuje i njegova struktura koja miješa sjetnije skladbe poput „Makedonsko djevojče“ i „Livisiani mou perdika“ sa živahnijim „Sairaman“, „Raikos“ i „Koje li je doba noći“. I kao svaki dobar recept, konačan rezultat ovisi o mjerama. U ovom slučaju su one idealno dozirane.  Od svega pomalo, bez puno pretjerivanja, tako da se na kraju dobije idealna mješavina dostojna (podužeg) naziva njezinih autora.

BGBO – da ne varam na broju riječi – nudi nam nešto novo i osvježavajuće. I vrlo je lako shvatiti zašto. „Avo kanto“ nudi glazbenu kombinaciju koja savršeno stapa različite žanrove diljem Europe. Također, posjeduje i narodni štih koji nije isforsiran i nasmrt iskomercijaliziran, tako da će zasigurno odgovarati i drugima, a ne samo „tradicionalistima“. Ponekad dobro dođe malo promjene. Nema smisla biti stacionaran. Treba putovati, lutati, istraživati, osjetiti vjetar u kosi i sunce na obrazima. Stacionarni Rom ipak jest oksimoron. Što bi li tek bio čitav orkestar?

Popis pjesama:
01. Saraiman*
02. Krivo sadovsko horo
03. Makedonsko devojče*
04. Csi lav tu
05. Raikos
06. Livisiani mou perdika*
07. Koje li je doba noći
08. Betlem
09. Gallo rojo, gallo negro
10. Lule Lule*

*top pjesme

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."