Albumi

Achromatic Attic - Wondering Why

Achromatic Attic - Wondering Why

Achromatic Attic je zagrebački bend koji postoji od 2009. godine i koji je kroz pet godina postojanja odradio dobar broj nastupa, kako po malim klubovima, tako i na velikim koncertima među kojima je i nastup kao predgrupa Manu Chaou prošle godine. Prošle godine su izdali i svoj prvi EP Glassy Sweaper, a sada je došao red i na novi EP, Wondering Why.

Još i prije izdanja Glassy Sweapera, njihov zvuk je uvelike asocirao na zvuk ranih Arctic Monkeysa, pa odgovor koliko toga se promijenilo nalazi se upravom u ovom novom izdanju.

Prvo što se može reći je da je bend postao kaotičniji u odnosu na svoj prijašnji zvuk. Počeo je više eksperimentirati s neočekivanim promjenama ritma, spajanjem neočekivanih melodija unutar jedne pjesme itd. Naglasak u pjesmi nije toliko na tim spojevima, koliko je stavljen na  temeljni dojam kompozicije. U njoj se osjeti želja za eksperimentiranjem putem raznih nekonvencionalnih promjenam, ali pjesme nisu napravljene radi promjena, nego su promjene ovdje radi pjesmama i od tuda dolazi kaotičnost koja se osjeti već u početnim taktovima prve pjesme, „11“. Melodijski ovaj EP ne bježi od svog prethodnika, točnije bi bilo reći da je ovaj EP njegova glazbeno unaprijeđena verzija. Razloga za to mišljenje je mnogo, od tehničkih do samih stvaralačkih.

Spomenuta prva pjesma počinje s aritmičnim zvukovima koji se zatim ubrzo prebacuju na glavni riff pjesme. Pjesma se sastoji od više glazbenih dijelova i konstantna je igra dinamike gdje nema uobičajene forme pjesme: strofa, pripjev, strofa. Forma koja je bila upečatljivija na prvom EP-u. Umjesto toga dobivamo zadovoljavajuću ravnotežu između melodičnosti i ritmičnosti, tj. između jednostavnosti i kompleksnosti. Sljedeća pjesma, "Everybody Knows" je po tom pitanju uvelike slična prvoj. Uvodni riff na gitari koji ostavlja osjećaj živčanosti i sloma, energičan vokal, naglo smanjenje dinamike i isto takav brzi povratak na prvotnu ubrzanost. "Hidden Feelings", treća pjesma na EP-ju sadrži malo drugačiju komponentu, ali kompozicijski okvir je isti. Nešto laganije sveukupne dinamike, pjesma konstantno skače s jednog ritma na drugi, dok istodobno održava glavnu glazbenu tematiku.

Zadnje dvije pjesme su ujedno najlaganije i najbolje od pet izabranih. Prva od njih, „Reconciliation“ dokaz je da i producenti napreduju, ne samo glazbenici. Oba EP-ja producirao je Mark Mrakovčić, sve pjesme su bile kompletirane u studiju Sage Audio, a lagani instrumentalni uvod ove pjesme primjer je kvalitetne produkcije, koja je na ovom izdanju na puno većoj razini. Za razliku od prethodnih tri, ova pjesma održava atmosfersku konstantu, a po pitanju redoslijeda pjesama, na glazbeno logičan način pravilno dolazi nakon prve tri. Zadnja pjesma, "Wondering Why", koja dijeli naslov s naslovom EP-ja, može se reći da je zaključak i kombinacija prethodnih.

Sveukupno, ovaj EP je tek put i trenutno mjesto na kojemu se bend nalazi, nikako vrhunac njegove kreativnosti. Samim time ostaje dojam da sveukupno može i treba još bolje. Dečki iz Achromatic Attica mogu biti vrlo zadovoljni sa svojom trenutnom pozicijom i mogućnostima. Kada se kod mladog benda čuje napredak između dva uratka i osjeti želja za pronalaskom vlastitog zvuka, onda je to siguran znak da je njihov korak pravilno usmjeren.

Popis skladbi:

1. 11

2.Everyone Knows

3. Hidden Feelings

4. Reconciliation*

5. Wondering Why*

* top tracks

Antonio Rozić
Antonio Rozić

Shake it like a polaroid picture