Intervju

Achromatic Attic -

Achromatic Attic - "Sjajan je osjećaj završiti ono što obećate sebi i drugima"

Achromatic attic, četveročlani alternativno garažni bend 28. listopada izbacio je svoj posljednji EP Can You Dig It, a promovira ga u srijedu, 14. prosinca u Vintage Industrial Baru. Ova četvorka već dulje vrijeme najavljuje spomenuti EP, a u nastavku pričamo s dečkima kako je tekao proces njegovog stvaranja i o zaokruživanju trilogije EP-jeva, i na kraju, što nam spremaju za koncert u Vintageu.

Can You Dig It je vani. Kako se osjećate nakon završetka ovog EP-a? Koliko je prisutno zadovoljstvo, budući da ovim EP-jem zaokružujete svoju trilogiju?
Sjajan je osjećaj završiti ono što obećate sebi i drugima. S ovim EP-em završili smo jednu priču koja je započela 2013. godine, a na tom putu smo stekli nova poznanstva, upoznali se sa samom scenom te na kraju svega i naučili nešto iz toga. Ova tri EP-a su, iako odvojeni, dio jedne konceptualne cjeline što je posebno vidljivo na coverima koji dijele vizualni indentit. EP je napokon vani i budući da nam je trebalo duže vremena da ugleda svijetlo dana, s idućim najavama žeilmo ipak biti točniji pa smo se odmah bacili i na album prvijenac. Ali to je priča za druga vremena.

Koliko vremena provodite zajedno, tj. svirajući? Vodite li se mišlju da uvijek želite stvarati glazbu i ukalupiti je s ostalim obavezama ili joj pristupate na ozbiljniji način?
Trenutno smo u jako izazovnoj fazi u kojoj neki od nas još studiraju, neki su gotovi s faksom i rade, a neki su negdje između. Tijekom snimanja trećeg EP-a smo zbog raznih obaveza imali kraću pauzu, zbog čega se i odužila ova cijela priča. Glazbi pristupamo maksimalno ozbiljno. Dakako, obveze nam oduzimaju vrijeme, ali to nas ne sprječava da se i uz njih posvetimo glazbi. Težimo da ono čime se bavimo bude najbolje što može u tom trenutku. U konačnici nas sve  te okolnosti tjeraju da budemo još snalažljiviji i da više cijenimo trenutke koje provodimo skupa na probama.

Razmišljate li ikad o eksperimentiranju i promjeni glazbe koju svirate?
Nama se čini da je naša glazba sve samo ne monotona i jednolična. Kroz ovu trilogiju EP-eva čuje se razlika u zvuku i stilu. Tu tezu najbolje dočarava zgoda s recenzijama koje smo dobivali. Jedan glazbeni kritičar nas je zbog prvog EP-u prozvao hrvatskim Arctic Monkeysa da bi nam tu titulu nakon drugog EP-a oduzeo. Dakle, da, razmišljamo o eksperimentiranju što je i logično. Naša glazba se mijenja kao i mi kroz godine. Ipak, Dino je taj koji svaki dan dolazi s novim idejama. Vrijedno je spomena da je unatrag godinu dana radio glazbu s Jurajem Borićem iz Porta Morta za predstave pod palicom  kazališnog režisera Lovre Krsnika. Osim benda, radi na albumu za vlastiti projekt u kojem eksperimentira s puno različitih stilova, instrumenata i zvukova. Svi ti projekti ga tjeraju da u naše nove, ali i postojeće pjesme unese nove zvukove ili čak aranžmane.

Što se vrti na vašim playlistama u zadnje vrijeme?
Svašta. Kad malo odrasteš, počneš primjećivati i shvaćati stvari i situacije koje prije nisi. Dino u zadnje vrijeme najčešće vrti 21 Pilots i stalno nas gnjavi s njima, ali nikad ne zaboravi okrenuti i Damon Albarna, pogotovo u ove hladne dane. Domagoj sluša najviše po preporukama nas iz benda tako da i on sada često pusti 21 Pilots. Ipak, posebno draga mu je filmska glazba, pogotovo Morricone. Mislav stalno otkriva egzotične  bendove preko Youtube radijskih sessiona, a Matej ima svoj đir, on voli sve što ima dobar bas.

Razmišljate li o izbacivanju albuma u budućnosti?
Svakako, to nam je prioritet. Ne bismo previše o tome dok stvari ne postanu opipljive i konkretne, ali htjeli bismo se publici zahvaliti  za svu podršku u obliku albuma već tijekom iduće godine. Bit će to album malo drukčijeg pristupa, zvuka i atmosfere nego što se moglo čuti na izdanim EP-jevima.

Inovativna pozivnica za vaš koncert u srijedu?
Dođite 14.12. u Vintage Industrial da skupa, u što većem žamoru, glazbi i piću ispratimo posljednji GV ove godine!!

SR
SR

Novinarka Sound Reporta